Nafile namazlarda sehiv secdesi By: hafiza aise Date: 24 Kasým 2010, 12:10:14
Nafile Namazlarda Da 'Sehiv Secdesi' Yapýlabilir.
Yukarýda zikredilen hadis-i þeriflerde yer alan 'namaz' lafzý, bütün namazlarý kapsayacak mahiyette genel olarak zikredilmiþtir. Ayrýca bu konuda, farz ve nafile namazlarý bir birinden ayýrt eden bir delil bulunmamaktadýr.
Ýbn Abbâs radiyallahu anh, 'nafile namazlarda yanýldýðýn zaman, iki secde yap [751] demiþtir. Alimlerin çoðunluðu bu kanaattedir.
Ýmama Uyarak Namaz Kýlan Ýçin, Ýmamýn Arkasýnda Yanýldýðý Zaman Hiçbir Þey Gerekmez.
Kuþkusuz, Peygamberimizin imamlýðýnda namaz kýlarken sahabelerin, sehiv secdesini gerektiren yanýlgýlarý olmaktaydý. Buna raðmen sahabelerin, Peygamber {sallallâhu aleyhi ve sellem)'in arkasýnda namaz kýlarken yanýldýklarý zaman, sehiv secdesi yaptýklarýna dair hiçbir rivayet nakle dilmem iþtir. Dolayýsýyla imama uyarak namaz kýlanlarýn, münferit hatalarýnda sehiv secdesi yapmalarý meþru olmaz. [752]
Sehiv Secdesinin Yapýlýþý:
Sehiv secdesi, iki secdeden ibarettir. Bu, bir rekât içerisinde yapýlan iki secde gibidir. Her iki secde de, secdeye giderken ve kalkarken tekbir getirilir; sonra da selam verilir. Namazdaki selamdan ister önce, ister sonra yapýlsýn, sehiv secdesinden sonra selam verilmesi gerekir. Bu konu, Ebû Hureyre ve Ýbn Buhayne radiyallahu anhumâ- hadislerinde geçti. Sehiv secdesinden sonra teþehhüt yapýlmaz. Bunu ifade eden rivayetler, sahih deðildir.
Hanefî mezhebine göre sehiv secdesi, iki secde, te-þehhüd, salavât ve sallý, bârik ve Rabenâ Âtinâ dualarýndan ibarettir.[753]
[751] Buhârî, 'muallak' hadis olarak zikretmiþtir. 3/125; îbn Ebî Þeybe, 'sahih' senetle 'mevsul' olarak naklctmiþtir.
[752] Bkz. Ýruâu'l-Galîl, 2/132.
[753] Bkz. el-MÛsilî, el-Ýhtiyâr, 1/72. (Çev.)
radyobeyan