Týp Dünyasý
Pages: 1
Ortam temizleyen bitkiler By: ehlidunya Date: 24 Kasým 2010, 03:35:15
Ortam temizleyen bitkiler

Þimdiye kadar bitkilerin sadece karbondioksit absorblayýp oksijen verdikleri biliniyordu

Bitkilerin absorbladýðý zararlý kimyasallarýn baþýnda; benzen, formaldehit ve TCE gibi maddeler geliyor. Ýç ortamlarda, duvar boyalarý, halýlar, yer döþemeleri, mobilya cilalarý ve temizlik maddeleri gibi pekçok alandan ortama gelen zararlý maddeler dolayýsýyla, hava kalitesi düþmektedir. Bu nedenle EPA(çevre koruma ajansý)'nýn yaptýðý araþtýrmada iç ortamýn dýþ ortama göre daha kirli olduðu görülmüþtür. Bu kirliliðin genel olarak hasta bina sendromuna neden olduðu ve bu zararlý kimyasallarýn kýsa ve uzun dönemde olumsuz etkilerinin olacaðý açýklandý. Kýsa dönemdeki etkiler; göz, burun ve boðazda yanma, baþ aðrýsý, yorgunluk ve halsizlýk gibi belirtiler, uzun dönemdeki etkiler; alerji, astým, kalp rahatsýzlýklarý ve kanser gibi rahatsýzlýklardýr. Ýlk yapýlmasý gereken iç ortamlarýn düzenli olarak havalandýrýlmasýdýr.

BÝTKÝLERDEN FAYDALANIN

Ýkinci olarak, evlerimizde yetiþtirdiðimiz bitkilerden saðlýk amaçlý olarak da yararlanmayý bilmek söylenebilir. Bitkiler 24 saatte % 87 oranýnda kirlilikleri yok edebiliyor. Etkin sonuç için bitkilerin boyunun en azýndan 15 cm kadar olmasý gerekiyor. Bazý bitkilerin bazý kimyasallar üzerinde daha etkili olduðu sonucuna varýlmýþ. Örneðin; kurdele çiçeði ve patos sarmaþýðý formaldehit, barýþ çiçeði TCE, Ýngiliz sarmaþýðý sigara dumaný ve paþa kýlýcýnýn temiz koku açýsýndan daha etkili olduðu görülmüþ. Bu bitkileri kombine halinde kullanmak daha verimli sonuç alma açýsýndan faydalý olacaktýr. Bu bitkiler ayrýca nem dengesini saðlamada ve toprakta bazý kirlilikleri elimine etmede yardýmcý olur. Toprak seçimi de önemlidir. Zararlý madde içermeyen, mikroorganizmalarýn geliþmesine fýrsat vermeyen kaliteli toprak seçilmelidir.

Yararlý bitkiler

NASA iki yýl boyunca doksan bitki üzerinde araþtýrma yaparak bunlardan 15'inin bu zararlý kimyasallarý emdiðini kanýtladý. Bu bitkiler; Aloe vera, Bambu, Areka, Kauçuk, Benjamin, Deve tabaný çeþitleri, Dracaena çeþitleri, Barýþ çiçeði, Paþa kýlýcý, Ýngiliz sarmaþýðý, Potos sarmaþýðý, Salon eðreltisi, Kurdele çiçeði'dir.
Haber Kaynaðý: YeniÞafak


radyobeyan