Sizden Gelenler( Güncel Meseleler )
Pages: 1
2011'de de bol tatil olacak By: ehlidunya Date: 24 Kasým 2010, 02:21:36
2011'de de bol tatil olacak

Çalýþanlar, 9 günlük Kurban Bayramý tatili rehavetini henüz üzerlerinden atmadan, 2011 yýlý tatil hesaplarýna baþladý.

2011'in de resmi ve dini bayram tatilleriyle bu yýlý aratmayacaðý ortaya çýktý. Ancak uzun tatillerin ekonomiye etkisi tartýþýlýrken iþveren ‘3 günde bir tatil olan ülkede üretimin aksadýðýný’, çalýþanlar ‘önce çalýþma koþullarýnýn düzeltilmesi gerektiðini’, turizmci ise ‘orta yolun bulunmasýný’ istiyor.
Geride kalan 9 günlük Kurban Bayramý tatili de dahil edilirse 2010 yýlýnda resmi ve dini bayram tatilleri 19 güne ulaþýrken, 2011 yýlýnda da benzer bir tatil takviminin olmasý bekleniyor. Bu beklentiler, uzun tatillerin ekonomik hayata etkileriyle ilgili tartýþmalarý yeniden gündeme getirdi. Önümüzdeki yýl içinde de 3- 4 günlük Ramazan ve Kurban gibi bayram tatillerinin haftasonuna yaslanmasý ile birlikte bu bayramlardan en az birinin yine 9 güne çýkarýlacaðý tahmin edilirken, iþveren, iþçi ve iktisatçýlar konuyu farklý açýlardan deðerlendirdi.

DÝSKÝ: ÇALIÞMA SÜRELERÝ ZATEN FAZLA


Konuyla ilgili deðerlendirme yapan Devrimci Ýþçi Sendikalarý Konfederasyonu (DÝSK) Genel Baþkaný Süleyman Çelebi, milli geliri uzun tatil günlerinden ziyade, gelirin adaletsiz paylaþýlmasýnýn etkilediðini savunarak, “Bu durumu, kriz döneminde Türkiye'nin ilk 500 firmasýnýn karlarýný nasýl katladýklarý belgeliyor. Ýkinci olarak Türkiye'deki çalýþma süreleri, batýlý ülkeleri dikkate aldýðýmýzda onlarýn çok üzerinde. Türkiye'nin birçok yerinde yasal sürenin de üstünde çalýþma saati var. Böyle bakýldýðý zaman iþverenlerin hala þikayetçi olmalarý kabul edilebilir birþey deðil” dedi. Özel sektördeki tatil sürelerinin zaten kýsýtlý olduðunu vurgulayan Çelebi þöyle devam etti:
“Aslýnda bu tartýþmalar onlarý deðil kamuyu baðlýyor. Ancak kasýtlý olarak bazý gerçekleri sulandýrmak için bu tür iddialar ortaya atýlýyor. Ýþveren kölelik düzeni istiyor. Zaten iþçi tatilden sonra mutlaka yerine telafi olsun diye çalýþtýrýlacaktýr. Biliyoruz ki iþveren iþçiyi borçlandýrmýþtýr. Bu gibi þikayetler sadece kýlýftýr. Ýþverenler önce açlýk sýnýrýnýn altýnda ücretle iþçi çalýþtýramayacaklarýný öðrensinler.”

ÝÞVEREN: ÜRETÝM OLUMSUZ ETKÝLENÝYOR

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliði (TOBB) Yönetim Kurulu Üyesi Ender Yorgancýlar iþverenlerin tatile karþý olmadýðýný, ancak bu konuda dengeli bir politika izlenmesi gerektiðini kaydetti. Yorgancýlar þunlarý söyledi:
“Sadece haftalýk tatiller yýl içinde toplam 104 gün yapýyor. Kurban, Ramazan bayramlarý ile resmi tatillerle birlikte 130 güne yaklaþan, hatta önüne arkasýna ilaveler yapýldýðýnda 135- 140 günlere kadar çýkan tatil süresi var. Yani üç günde bir tatili olan bir ülkede yaþýyoruz. Bu üretimi dolayýsýyla ekonomimizi etkiliyor. Ayrýca tatile gitmeden ve tatilden döndükten sonra çalýþanda oluþan rehavet de üretimi olumsuz etkiliyor.”
‘ÜCRETLER ÇOK DÜÞÜK’
Çalýþma hayatý üzerine yaptýðý araþtýrmalarla bilinen Ekonomist Mustafa Sönmez, tatil günü sayýsýnýn artmasý oranýnda milli gelirin azalacaðýný belirterek, “Tatil günleri boyunca üretim olmayacaðý için gelir azalacaktýr. Onun için özellikle iþ sahipleri tatilleri pek sevmezler. Fakat Türkiye'de çalýþan sayýsý iþsizlerden çok fazla deðil. Ücretler çok düþük ve çalýþma saatleri ise normalin üstünde. O yüzden bu durumdaki insanlarýn hiç olmazsa kendine ve çocuklarýna ayýrabileceði bir zamanýn olmasý bu bakýmdan olumludur. Ancak tatil günlerinde çalýþtýrýlanlara ek ücret ödenip ödenmediðinin de bilinmesi gerekiyor” dedi. Sönmez, üretimin kesintiye uðramasý karþýsýnda turizm, ulaþtýrma ve ticaret gibi hizmet sektörlerinde de böyle günlerde canlýlýk yaþandýðýný kaydederek iþ ihtiyacý olan insanlarýn da dönemlik olarak iþ bulabilme þansýnýn olduðunu aktardý.

TURÝZMCÝ: ORTASI BULUNSUN

Çeþme Turistik Otelciler Birliði (ÇEÞTOB) Baþkaný Veysi Öncel, uzun tatiller sayesinde turizmcinin yurtdýþý turlar ve iç turizm ile hareketlilik yaþadýðýný belirtti. 9 günlük tatillerde sanýldýðýnýn aksine sadece 4 günlük paket program satabildiklerini kaydeden Öncel þöyle konuþtu:
“Bu rakamdan fazla satmak oteller için çok zor. Uzun tatil günleri iþgücü kaybý da yaratabiliyor. O yüzden faydasý ve zararý tartýþmaya açýlabilir. Bunun ortasý bulunarak iki tarafýn da mutlu olabileceði bir formül bulunabilir.”
2010'DA EN UZUN TATÝL KURBAN BAYRAMI
2010 yýlý içinde haftalýk tatiller sayýlmazsa en uzun tatil 9 gün ile Kurban Bayramý oldu. Onu 3.5 gün ile Ramazan Bayramý izledi. Ramazan Bayramý hemen ertesinde gerçekleþen Anayasa Deðiþikliði Referandumu nedeniyle kýsa sürdü. Bunun yaný sýra Cumhuriyet Bayramý 1.5 gün, yýlbaþý, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramý, 1 Mayýs Emek ve Dayanýþma Günü, 30 Aðustos Zafer Bayramý ise birer gün tatil yapýldý.

2011'DE RESMÝ BAYRAMLAR HAFTASONU

2011 yýlýnýn Ramazan Bayramý'nýn haftasonu tatilinin hemen ertesinde 29 Aðustos 2011 Pazartesi gününün arife, 30 Aðustos 2011 Salý, 31 Aðustos 2011 Çarþamba ve 1 Eylül 2011 Perþembe günlerinin de bayram günleri olmasý nedeniyle çalýþma günü olan cuma gününün de 2008 yýlýnda olduðu gibi Bakanlar Kurulu kararýyla 9 günlük tatil takvimi belirlenebileceði tahmin ediliyor.
En uzun tatil dönemi olan Kurban Bayramý, arifesi ise 5 Kasým 2011 Cumartesi'ye denk geliyor. Onu takip eden dört gün resmi tatil olarak belirlenirken, çalýþma günleri olarak görünen perþembe ve cuma günlerinin de genellikle 9 güne uzatýlan Kurban Bayramý için haftasonu ile birleþtirilmesi olasýlýklar içinde bulunuyor.
2011 yýlýnda yýlbaþý, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramý ve 29 Ekim Cumhuriyet Bayramý Cumartesi'ye ve 1 Mayýs Emek ve Dayanýþma Günü Pazar'a denk geliyor. 30 Aðustos Zafer Bayramý ise Kurban Bayramý'nýn ilk günüyle çakýþýrken, sadece 19 Mayýs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramý hafta içinde, perþembe günü kutlanacak ve Cumhuriyet Bayramý'nýn yarým günlük tatili Cuma günü kullanýlacak.

Haber Kaynaðý: Milliyet


radyobeyan