Guatr By: Eslemnur Date: 22 Kasým 2010, 11:55:45
Guatr
Tiroid bezinin büyümesi sonucu ortaya çýkan ve boynun ortasýnda, yutkundukça aþaðý yukarý hareket eden þiþlikle kendini belli eden bu hastalýða guþa veya cedre de denir. Týp dilindeki adý strumadýr. Guatr, özellikle geceleri nefes darlýðý yapar. Bazen de rahatsýz edici öksürüklere neden olur. Ýki çeþit guatr vardýr.
- Basit Guatr : Bu çeþit guatrda tiroid bezi balon gibi þiþer. Nedeni alýnan iyotun yetersiz olmasýdýr. Daðlýk bölgelerde oturanlarda, ergenlik yaþlarýnda ve hamilelerde çok görülür.
- Yumrulu Guatr : Bu çeþit guatrda, tiroid bezinin iki yanýnda kabarýklýk veya üzüm salkýmýný andýran þiþlikler görülür. Her iki çeþit guatrda da endiþelenecek bir durum yoktur. Ancak tedaviye erken baþlamak gerekir. Yemeklerde iyotlu tuz kullanmak, mümkün olduðu kadar çok balýk, pýrasa, kuru erik, yumurta, taze fasulye, pazý, soðan, sarmýsak, dut veya dut kurusu, havuç yemek; inek sütü, erik hoþafý, ve havuç suyu içmek çok faydalýdýr. Ayrýca kabýz olmamaya gayret etmek gerekir. Lahana, mýsýr ve turp da yenmemelidir. Aþaðýdaki reçetelerden de faydalanýlýr.
Tedavi için gerekli malzeme : Meþe dalý kabuðu.
Hazýrlanýþý : 1 avuç meþe dalý kabuðu toz haline gelinceye kadar dövülür. Bu tozla guatýrýn üzeri ovulur. Ayný iþlem hergün tekrarlanýr.