Parmak emme By: Hadice Date: 20 Kasým 2010, 16:21:43
Parmak emme
Parmak emmeyi normal çocuklarda herhangi bir psikopatolojik etken olmaksýzýn 3-4 yaþlarýna kadar görülen bir olgu olarak kabul ederiz. 1 yaþýn sonuna kadar emme,bir çocuðun yeme ve içmesi için tek ve esas yoldur.
Zararsýz bir davranýþ olan parmak emmeye hemen bebeklerin tümünde rastlanmasýnýn en önde gelen nedeni yeni doðan bebeklerin parmak emmeyi daha anne rahminde öðrenmiþ bulunmalarý ve doðuþtan sahip olduklarý en güçlü reflekslerden birinin emme refleksi olmasýdýr.
Bebeklerin zaman içinde parmak emmeyi; oyuncaklarýna, battaniyelerin uçlarýna ya da çeþitli eþyalara genelleþtirdikleri görülür. Ebeveynlerin çoðunluðu parmak emmenin sebebinin açlýk olduðunu düþünürler. Oysa bu emme %50’den %90’a varan yüksek bir oranda beslenmeye baðlý olmayan yaygýn bir davranýþ niteliðinde görülür.
1 yaþýndaki çocuklarýn %50’ye yakýn bir kýsmý parmaklarýný emerler. 2,5 -3 yaþlarýnda parmak emme hala devam ediyorsa ve vazgeçirmek için aile tarafýndan belli çabalar devreye giriyorsa,bunlar çocuk tarafýndan dirençle karþýlanýr. 18-21 aylýk çocuklar döneminde en yüksek seviyeye çýktýðýný gördüðümüz parmak emmenin 4 yaþýna doðru kaybolmasý beklenir. Araþtýrmalar en geç 5-6 yaþlarýnda sona erdiði takdirde, parmak emmenin zararýnýn olmadýðýný, ancak süregelmesi halinde, diþlerde deformasyona neden olabileceðini kanýtlamýþtýr.
Parmak emme alýþkanlýðý karþýsýnda anne babanýn takýnacaðý en saðlýklý tutum, olayý telaþa kapýlmadan sabýrla karþýlamak ve sürekli ilgilenip, uyarmaktan kaçýnmaktýr. Çocuklara bu hareketlerinden dolayý þiddet hareketleri uygulanmamalý ve çocuk batýl fikirlerle korkutulmamalýdýr.
Özellikle ilk çocukluk döneminde tedaviden kaçýnmalý, alýþkanlýk 5-6 yaþýndan sonra devam ediyorsa bir uzmana danýþýlmalýdýr.
alýntý
Ynt: Parmak emme By: kardelen7d Date: 04 Nisan 2014, 22:54:34
parmak emmeyide hiç sevmem zaten küçüklüðümden beri