Evliyalarýn Hayatý
Pages: 1
Ayderusi(Muhammed bin Abdullah) By: armaðan Date: 26 Nisan 2009, 15:30:14
Evliyânýn büyüklerinden. Ýsmi, Muhammed bin Abdullah bin Abdullah bin Abdullah Ayderûs Hadramî'dir. 1562 (H.970) senesinde Yemen'de doðdu. 1621 (H.1030) senesinde Hindistan'ýn Bendersûret nâhiyesinde vefât etti. Kabri orada olup, ziyâret edilmektedir.

Ýlim sâhibi ve asîl bir âileden gelen Muhammed bin Abdullah Ayderûsî, küçük yaþta Kur'ân-ý kerîmi ezberledi. Birçok kitap okudu. Babasýnýn himâyesi altýnda yetiþti. Âlim bir zât olan babasýndan çok istifâde etti. Birçok ilimleri öðrendi. Fýkýh ilmini, Seyyid Muhammed bin Hasan, Muhammed bin Ýsmâil ve Seyyid Abdurrahmân bin Þihâbüddîn'den tahsîl etti. Zamânýnýn evliyâsýnýn sohbetlerinde bulundu. Tasavvuf bilgilerini öðrendi. Hadîs tahsîli de yaptý. Ýlimde ve fazîlette yüksek dereceye ulaþtý. Hocalarý ve çok kimseler onu medhettiler.

Hindistan'ýn Ahmedâbâd þehrinde bulunan dedesi Þeyh bin Abdullah, onun fazîletini iþitince yanýna çaðýrdý. Ayderûsî 1581 senesinde Hindistan'a gitti. Âlim ve fazîlet sâhibi bir zât olan dedesinin derslerinde bulundu ve çok istifâde etti. Çok kitap ile þerhlerini mütâlaa etti. Evliyâlýk derecelerinde yükseldi. Amcalarýndan da ilim öðrendi. Amcasý onun hakkýnda babasýna gönderdiði mektupta; "Ey Abdullah! Neslinden böyle bir evlâdýn olmasý sana iftihâr edilecek þey olarak yeter." diye yazdý.

1582 senesinde, dedesinin vefât etmesiyle, onun yerine geçip, insanlara Ýslâm dîninin emir ve yasaklarýný anlatmak vazîfesinde bulundu. Hindistan'da ve Hadramût'ta dedesinin ihsânda bulunduðu kimselere o da ihsân ve iyilik etti. Babasý Abdullah kendisini çaðýrdýðýnda ona hürmet dolu bir cevap yazdý. Babasý bundan çok memnun oldu. Þükür secdesine vardý ve þöyle dedi: "Ben de onun böyle olmasýný temennî ederdim. Ýnsan, oðlundan baþka kimsenin kendisinden üstün olmasýný pek istemez, fakat oðlunun üstün olmasýný ister."

Baba ve dedesinin ilmine ve güzel ahlâkýna vâris olan Ayderûsî herkese iyilik yapmaya, hayýr ve hasenâta devâm etti. Hindistan'daki Bendersûret nâhiyesine yerleþti. Ýnsanlara Ýslâmiyet'in emir ve yasaklarýný anlatarak onlarýn hidâyete kavuþmalarýna vesîle oldu. Pek çok talebe yetiþtirdi. Sultan ile iyi geçinip, ona emr-i mâruf vazîfesinde bulundu. Sultan onun dergâhýna ve talebelerine yetecek kadar maaþ baðladý.

Hayâtýný Ýslâmiyet'i öðrenmek ve öðretmekle geçiren Ayderûsî, 1621 (H.1030) senesinde Hindistan'ýn Bendersûret nâhiyesinde vefât etti. Orada defnedildi. Daha sonra kabri üzerine büyük bir türbe ile yanýna ayrýca bir mescid ve bir havuz yapýldý. Câmiye, arâzi ve baþka gelirler vakfedildi. Kabri ziyâret mahallidir.

Yüksek ilim ve fazîlet sâhibi velî bir zât olan Ayderûsî çok ibâdet ederdi. Fazîlet, kemâl ve olgunluðunu herkes kabûl ederdi. Ýlim, amel, hâl, zühd, verâ ve meselelerin derinliðini anlamada herkesten önde idi.

1) Hülâsât-ül-Eser; c.4, s.26

2) El-Meþre-ur-Revî; c.1, s.185

Ynt: Ayderusi(Muhammed bin Abdullah) By: Bilal2009 Date: 03 Ekim 2020, 14:47:17
Esselamu aleyküm Rabbim paylaþým için razý olsun
Ynt: Ayderusi(Muhammed bin Abdullah) By: Sevgi. Date: 04 Ekim 2020, 03:38:27
Aleyküm Selâm. Rabb'im bizleri rýzasýna uygun þekilde ilim öðrenip ilimle amel edenlerden eylesin
Bilgiler için Allah razý olsun kardeþim
Ynt: Ayderusi(Muhammed bin Abdullah) By: ceren Date: 04 Ekim 2020, 21:15:17
Esselamu aleyküm.islam için iman için hizmet eden Allah dostlarýnýn yolunda giden kullardan olalým inþallah..

radyobeyan