Seher vakti Sahur vakti By: reyyan Date: 14 Kasým 2010, 18:33:27
Seher vakti-Sahur vakti
Seher vakti, tan yerinin aðarmasýndan az önceki haldir.[1] Uyanma vaktidir. Seher vaktinde kimi insanlar sevdasýndan, kimi insanlar, korkusundan ve kimi insanlar da heva ve heveslerinden dolayý uyanýktýrlar.
Sevdasýndan uyanýk olanlar, Ezelî ve Ebedî Sevgili ile beraber olduklarý için sevinçlidir, mutludur, ve muhabbetten mesttirler. Bunlarýn dua ve þefaatine ihtiyacýmýz var.
Korkusundan uyanýk olanlar, seher vaktini fýrsat bilmiþler, günahlarýný affettirmek için harekete geçmiþlerdir. Bu yüzden Ýlahî dergâhýn eþiðini aþýndýrýrlar. Bu da bir çeþit sevdadýr. Sevdalarý olmasaydý o kapýda olmazlardý. Fakat bu günahkârlarýn korkusu, bir zalimden korkanýn korkusu gibi deðildir; yaramazlýðýndan dolayý þefkatli annesinden tokat yiyen bir çocuðu, tekrar validesinin kucaðýna sýðýndýran bir korkudur. Bu korku mukaddestir. Sahibinin kurtuluþuna vesile olur. Bunlar, duaya muhtaçtýrlar.
Heva ve hevesinden uyanýk olanlara gelince, onlar oyunda ve oynaþtadýr. Gece hayatýnda olduklarý için uyanýktýrlar. Bunlarýn uyanýklýðý Mevla aþkýndan deðil, Leyla aþkýndandýr. Bunlarýn uyanýklýðý uyanýklýk deðil, gaflet ve dalalet uykusunun en derin ve en kalýn noktasýdýr. Bunlar da, dua, teblið, davet, ikna ve ve irþada muhtaçtýrlar.
Bir de sahur vakti vardýr. Ýmsaktan önceki vakittir. Oruca karþý dayanma gücü elde etmek için o vakitte yemek yeriz. Sahur vakti, bedeni doyurur ve barýndýrýr. Seher vakti ruhu doyurur ve arýndýrýr. Sahur vakti bedene enerji verirken, seher vakti ruha enerji ve ilham kaynaðý olur.
“UYAN EYGÖZLERÝM VAKT-Ý SEHERDE”
Üstad Bediüzzaman da (1876-1960) bir seher vaktinde aðlayan kalbin aðlamalarýný dile getirdiði parçanýn baþýna þu mýsralarý koymuþ:
“Seherlerde eser bad-ý tecelli
Uyan ey gözlerim vakt-i seherde
Seherdir ehl-i zenbin tevbegâhý
Uyan ey gözlerim vakt-i seherde”
Yukarda ki mýsralardan ve izahlardan anlaþýlýyor ki “seher vakitleri”, ayný zamanda benim gibi mücrimlerin ve günahkârlarýn tevbe ve istiðfarlarýný ALLAH’ýn dergâhýna sunduklarý ve kabullerini umduklarý mübarek zamanlardýr. Bu mübarek zamanlarý “Gece Hayatý” adý altýnda gayr-i meþru eðlencelerle geçirenlere ALLAH hidayetler nasip eylesin. Cenneti kazanmak için verilen bu fýrsatlarý ve bereketli zaman dilimlerini cehennemi kazanmak için kullanmak ne büyük ayýp ve ne büyük kayýptýr!
“UYAN EY GÖZLERÝM”
Sultan III. Murad’ýn da (1546-1595.) “Uyan Ey Gözlerim” baþlýklý bir þiiri vardýr. O makamda olup böyle bir þiir yazana bin barekallah derler. Öyle anlaþýlýyor kiBu þair padiþahý ne saltanat, ne tac, ne taht hiçbir þey tatmin etmemiþ, O da, sonunda, herkesin makamýna kulluk makamýna talip olmuþ, kendi kendisini gaflet uykusundan uyanmaya davet etmiþ. Bir seher vaktinde þöyle çaðlamýþ ve yürekleri daðlamýþtýr:
Uyan ey gözlerim gafletten uyan
Uyan uykusu çok gözlerim uyan
Azrail’in kastý canadýr inan
Uyan ey gözlerim gafletten uyan
Semavatýn kapýlarýný açarlar
Mü’minlere rahmet suyu saçarlar
Seherde kalkana hulle biçerler
Uyan ey gözlerim gafletten uyan
Maðrur olup tac u tahta dayanma
Uyan ey gözlerim gafletten uyan
Yedi iklim benüm deyip güvenme
Uyan uykusu çok gözlerim uyan
Benim Murat kulun suçumu affet
Suçum baðýþlayýp günahým ref’et
Resûlün sancaðý altýnda haþret.
Uyan uykusu çok gözlerim uyan
Söz gecelerden açýlmýþken Erzurum’lu Ýbrahim Hakký’yi (k.s) (1703-1780) ve onun “Geceler” isimli þiirini zikretmeden nasýl geçelim?
Ey dîde nedir uyku, gel uyan gecelerde
Kevkeplerin et seyrini, seyrân gecelerde
Bak hey'et-i âlemde, bu hikmetleri seyret,
Bul Sâni’ini, ol O’na hayran gecelerde
Gafletle uyumak ne reva abd-i hakire
Þefkatle nida eyliye Rahman gecelerde
Aþýklar uyumaz gece hem sen uyuma kim
Gönlün gözüne görüne ey can gecelerde
Az ye, az uyu, hayrete var, fani ol andan
Bul Can-ý Bakî ol ana mihman gecelerde
Çün gündüz olursun nice aðyar ile gafil
Koy gafleti dildârdan utan gecelerde
Dil, Beyt-i Hudâ'dýr, âný pak eyle sivâdan
Kasrýna nüzul eyler O Sultan, gecelerde
ALLAH için ol halka mukarin gece-gündüz
Ey Hakký nihan-ý aþk odine yan gecelerde
Bu þiiri günümüz Türkçe’siyle ifade etmeye çalýþalým:
Ey göz nedir uyku, gel uyan gecelerde
Yýldýzlarýn yürüyüþünü seyret gecelerde
Bak bütün âlemde, bu hikmetleri seyret,
Bul Yaradan’ýný, ol O’na hayran gecelerde
Gafletle uyumak yakýþmaz hakir kula
Þefkatle çaðýrýrken Rahman gecelerde
Âþýklar uyumaz gece hem sen uyuma ki
Gönlün gözüne görünsün Sevgili gecelerde
Az ye, az uyu, hayret et, uzak dur onlardan
Bul Bakî Can’ý, ol ana müsafir gecelerde
Gündüz O’ndan baþkasýyla olur, Gerçek Sevgi
Li’den gaflet edersin; yapma, utan gecelerde
Gönül ALLAH’ýn evidir, kirletme onu baþkasýyla,
Çünkü köþküne iner o Sultan gecelerde.
ALLAH için ol halka yakýn gece ve gündüz
Hakký, gizli aþk ateþine yan gecelerde
HZ. ALÝ’NÝN (R.A) YAKARIÞI
Alem iki daireden ibarettir. Rububiyet dairesi, ubudiyet (kulluk) dairesi. Rububiyet dairesinin tek sultaný ALLAH’týr. Ubudiyet dairesinin sultaný da insandýr. ALLAH, insana karþý yapýlmasý gereken her türlü iyiliði yapmýþ, asla bir kusur yok. Ama insanýn ALLAH’a karþý görevlerinde ayný þeyi söylemek mümkün mü? Elbette ki hayýr. Ýþte bunun içindir ki Hz. Ali (r.a), orijinal tesbiti ve derin tefekkürü ile münacatýný þu ifadelerle noktalamýþtýr:
“ALLAHým! Benim, Senin kulun olmam, iftihar vesilesi olarak bana yeter. Senin benim Rabbim olman da yine þeref olarak bana yeter. ALLAH’ým! Ben Seni arzu ettiðim gibi bir Rab buldum. Bana karþý görevlerinde bir kusurun yok. Sen de beni, Senin arzu ettiðin gibi mükemmel bir kul eyle.”[2]
ALLAH yardýmcýmýz olsun. Ýlmimizi, yakînimizi, hayretimizi, hayranlýðýmýzý, aþkýmýzý, þevkimizi artýrsýn; salih amellerimizi bereketlendirsin. Bayramýnýz mübarek olsun.
[1] Pala, Ýskender, Divan Þiiri Sözlüðü, s.431 Akçað Yayýnlarý- Ankara
[2] El-Fahru’-Razî, et- Tefsîrü’l- Kebir, I, 251Vehbi KARAKAÞ