Dini makale ve yazýlar
Pages: 1
Gecelerin Kalbi By: reyyan Date: 13 Kasým 2010, 15:06:06
Gecelerin Kalbi


Ýbrahim Koç

“Geceler uykudan uyan,

Gizli sýrlar olur ayan,

Mahrum kalmaz Allah diyen

Yalvar kul Allah’a yalvar.”

Geceler, sînesinde taþýdýðý seherlerle ayrý bir rûhâniyet taþýmakta ve onda yapýlan amellere makbûliyet kazandýrmaktadýr. Zamanýn altýn parçasý geceler ve gecelerin kalbi seherler, nice oluþ ve eriþlerin zamanýdýr.

Hak âþýklarý ve erenler için gecelerin bu erdirici deðerini Kur’ân-ý Kerim, mûciz beyaniyle dile getirir ve gece sözünü 114 kez zikrederek, kendisinin de kutlu bir gecede inmeye baþladýðýný bildirir.”

“Rahmet kapýlarý gecelerde açýlýr.”

“Gecenin bir kýsmýnda kalk ve sana mahsus olmak üzere, nâfile namaz kýl; ola ki bu sayede Rabbin seni övgüye deðer “Makam-ý Mahmûd”a ulaþtýrýr.”1 (Ýsra, 79)

“Onlarýn yanlarý yataklarýndan uzaklaþýr, korku ve ümid içinde Rablerine duâ ederler ve kendilerine verdiðimiz rýzýklardan Allah yolunda infak ederler.” (Zâriyat: 17-18)

Yüce Rabbimizin, seherlerde dünya semasýna nüzûl ettiðini ve bu zamanlarýn duâlara icâbet demleri olduðunu Efendimiz (s.a.v.) müjdeliyor. Ve:

“Size geceleyin kalkmayý (teheccüd namazýný) tavsiye ederim. Çünkü o, sizden önce yaþayan sâlihlerin âdetidir; Rabbinize yakýnlýk vesilesidir; günahlardan koruyucudur; kötülüklere kefârettir, bedeni hastalýktan kurtarýcýdýr.” (Tirmizi, Deavât, 112)

“Her gece Tebâreke sûresini okumak, kabir azabýndan kurtulmaya ve cehennemden korunmaya vesiledir.”

Ýnsan ruhunu yüceltmede seherlerde kýlýnan teheccüdün yerini alacak baþka bir deðer yoktur denebilir. “Özellikle genç yaþlarda kýlýnan gece namazlarý, ruha Ýlâhî ilham kapýlarýný açmada kesin ve gecikmesiz bir yol gibidir. Çünkü gece namazý riyâ gibi kemirici ve öldürücü illetin hiç ulaþýp bulaþmadýðý biricik ibadettir.”

“Þunu iyi bilin ki mü’minin þerefi, gece kýyamýnda, izzeti de insanlardan müstaðnî olmasýndadýr.”

“Gündüzler þehâdet âlemine, geceler gayb âlemine baðlýdýr.” (Ýbn Arabî, Fütühât, 1. 395)

Ýlim ve irfan semâmýzýn kutup yýldýzlarýndan Prof. Kâmil Miras þöyle der:

“Teheccüd namazýnýn, beþerin tasvir ve beyanýna sýðmayan feyiz ve fazileti hakkýnda vârid olan âyet ve hadisler, temiz ve imanlý gönülleri etkiler. Bunlarý sýdk ve ihlâsla okuyup öðrenen her mü’minin, gönlünde bu sevimli gece ibadetlerine bir ilgi duymamasý mümkün deðildir.

Seher vakti, kalbi uyanýk, Allah’ýn divanýna duran her teheccüd sahibi, sakin bir bahar yaðmuru gibi, kalbine ilâhî feyzin döküldüðünü sevinç içinde hisseder, o günü baþtan baþa neþ’e ile yaþar ve yarýnýn teheccüd vaktini özler.” (Kâmil Miras, Tecrid, c. 4, s. 33)

Teheccüd, berzah karanlýklarýný aydýnlatan namazdýr. Bu sebeple berzah hayatýnýn aydýnlýk olmasýný isteyenler, bu namazý terketmemeli. Çünkü kabri aydýnlatan nur, teheccüd namazýdýr.

Bütünüyle dini eserler ve edebî þaheserler, gece ve seherlerin yüce ruhlara saðladýðý rahatlýk ve sunduðu eriþilmez ilhamdan söz ederler.

Tasavvuf ehlinin gecelerin ihyasýna çok önem verdikleri bilinmektedir. Erzurum’lu Ý. Hakký, Y. Emre, Mevlânâ ve daha nice gönül sultanlarýnýn, gece ve seherler üzerinde çok durduklarý görülür. Esasen gece ve seherlerden söz etmeyen tasavvuf ehli yok gibidir.

“Ey dîde nedir uyku gel uyan gecelerde
Kevkeplerin et seyrini seyran gecelerde

Dil beyt-i Hudâ’dýr onu pâk eyle sivâdan

Kasrýna nüzûl eyler ol Sultan gecelerde” (Ý. Hakký)

Efendimiz (s.a.v.): “Gecelerde öyle bir vakit vardýr ki, bir Müslüman o saate denk getirir de, Allah’tan dünya ve ahiret hayrýndan ne isterse, Allah ona istediðini mutlaka verir. Bu da her gecede vardýr.” buyurdular:

“Âdemoðlunun seherlerde kýlmýþ olduðu iki rekat namaz, onun için dünya ve içindekilerden daha hayýrlýdýr. Ümmetime zor gelmeyeceðini bilseydim, bunu onlara farz kýlardým.”

“Bir deve yahut koyun saðýmý kadar bile olsa, geceni namazsýz geçirme. Yatsý namazýnýn sonunda kýlýnan namaz da gecedendir.”

“Gece yarýsý kýlýnan iki rekatlýk namaz, günahlara kefaret olur.”

“Gece namazýnýn gündüz namazýna olan üstünlüðü, gizli verilen sadakanýn, açýktan verilen sadakaya olan üstünlüðü gibidir.”

Gecelerin feyzinden istifadeyi ihmal edenler, sabaha yorgun ve uyuþuk çýkarak gündüzün bereketinden mahrum kalýrlar.

Eðer mü’min, geceyi gayeli kullanýp ve zikrin ruhaniyetinden nasip alabilse, gecesi gündüzünden daha aydýn olur.

Geceler, Ýlâhî azaptan kurtuluþ için en önemli niyaz vakitleridir.

Hz. Süleyman’ýn annesi oðluna þöyle dedi:

“Ey oðulcuðum! Geceleyin fazla uyuma! Çünkü geceleyin fazla uyumak, insaný kýyamet günü fakir býrakýr.”

Efendimiz (s.a.v.), ayaklarý çatlayýncaya, baldýrlarý þiþinceye dek geceleri kýyamda durur, namaz kýlardý.

O, (s.a.v.) baþka deðil, Þâh-ý dû cihan, cânlar içinde cân, gönüllere Sultan, Habîb-i Yezdân, Mahbûb-u Rahman idi. Hal böyle iken. Hz. Âiþe annemizin kendisine:

“Yâ Resûlâllah! Allah senin geçmiþte yaptýðýný gelecekte yapabileceðin bütün hatalarýný baðýþladý, kendinizi niçin bu kadar yoruyorsun?” dediðinde, Efendimiz:

“Allah’a þükreden bir kul olmayayým mý?” diyordu. Yâni “teheccüdü býrakayým mý? O takdirde þükreden kul olamam” demeye getiriyordu.

Geceleri hepten uykuya kaptýrmamak, kalkýp bir miktar namaz kýlmak bir irfan iþidir. Çünkü gece namazý, insanýn cehennem azâbýndan kurtuluþuna vesiledir.
“Gece sevdâlý ruhlarýn otaðý

Gece âþýklarýn sýrlý duraðý.”

Uykuyu kabre, istirahatý cennete saklayan bahtiyarlardan olma duâ ve niyâzlariyle.

Dipnot: 1) Makam-ý Mahmûd; hamd, minnet ve teþekkürleri sunma makamý demektir. Bu yüce makam, Efendimiz aleyhisselâm’a mahsustur.”


radyobeyan