Kurban By: reyyan Date: 13 Kasým 2010, 15:01:33
Kurban
Filiz Konca
Kurban, kelime olarak kurb kökünden mastardýr, yaklaþmak mânâsýna gelir. Allahu Teâlâ’nýn rýzasýný ümit edip yakýnlýðýný kazanmak için kesilen hayvana kurban denir.
Peygamber Efendimiz hicretin ikinci senesinde, Sevik Gazvesi’nden dönerek Medine’ye geldiðinin ertesi günü, (Zilhicce’nin onuncu günü) Müslümanlarla birlikte namazgaha çýktý. Ezansýz ve kametsiz iki rekât namaz kýldýrdýktan sonra hutbe okudu. Bu hutbelerinde kurban kesmelerini Müslümanlara emretti. Kendileri de iki kurban kesti.
Cabir (ra) diyor ki: “Peygamber Efendimiz (sav) kurban kesme gününde boynuzlu, semiz ve burulmuþ iki koç kesti. Onlarý kesmek için yöneldiði zaman “Ben yüzümü gökleri ve yeri yaratana doðru çevirdim, Ben Allah’a þirk koþanlardan deðilim; namazým, öteki hak ibadetlerim, saðlýðým ve ölümüm bütün âlemlerin Rabbi olan Allah’ýndýr. O’nun ortaðý yoktur. Ve ben Müslümanlardaným. Ya Rabbi bu kurban sendendir, senin içindir, Muhammed’in ve ümmetinin adýna “Bismillahi Allahu Ekber” dedi ve kurbaný kesti.” (et-Tac. m, 207)
Zeyd Ýbnu Erkam (r.a.) anlatýyor: Resulullah (s.a.v.)’ ýn ashabý: “Ey Allah’ýn Resulü dediler. Bayram günü kesilen þu kurban nedir?”. “Bu babanýz Ýbrahim (a.s.)’ ýn sünnetidir.” Buyurdular. Ashab: “Pekiyi, kurban kesmede bize ne gibi sevap var ey Allah’ ýn Resulü” dediler. “Kurbanýn her bir kýlý için bir sevap.” Buyurdular. Ashab tekrar: (Kesilen kurban koyun kuzu gibi) yünlü ise ey Allah’ýn Resulü (sevap nasýl olacak)? Diye sordular. Aleyhissalatü vesselam: “Yünün her bir kýlý için de bir sevap var” buyurdular.
Bir baþka hadiste; “Kimin geçim durumunda bir geniþlik olur da kurbanýný basite alýp kesmezse, o bizim namazgahýmýza yaklaþmasýn” buyrulur.
Bir baþka hadiste ise; “Hayvanýn iyi ve güzelini kurbanlýk olarak seçin, çünkü o sýrat köprüsünde size bineklik yapacaktýr.” buyrulur.
Hz. Ali (r.a.), birisi Peygamber Efendimiz için olmak üzere iki tane koç keserdi. Kendisine bunun sebebi sorulduðunda:
“Allah Resulü bana yaþadýðým müddetçe kendisine kurban kesmemi vasiyet etti. Asla bunu terk etmem” buyurmuþlardýr.
Peygamber efendimizin, Hz. Ali’ ye kendisi için kurban kesilmesini vasiyet etmesi, O’nun adýna kurban kesilmesini sevdiðine delalet eder.
“Hazreti Cabir b. Abdullah’dan rivayete göre: Peygamber Efendimiz, Veda haccýnda kurban edilmek üzere 100 deve getirtmiþti. 63 yaþýnda olduðu için her bir senesi için birer deve kurban olmak üzere bizzat kendisi kesmiþ, geri kalanlarý da Ali’ye kestirmiþtir. Sonra her bir deveden bir parça alýndý. Beraberce piþirildi. Sonra etinden yediler ve çorbasýndan içtiler.”
Peygamber Efendimiz (sav) buyurmuþtur ki: “Kurban kesin. Zira o, babaniz Ýbrahim’in sünnetidir” (Ahmed Davudoðlu, Buluðu’l-Meram Þerhi-Selâmet yollarý, IV, 196).
Hazret -i Âiþe validemiz (ra ) bildirmiþtir ki: Peygamber Efendimiz (sav), “Ýnsanoðlu, kurban kesme gününde Allah katýnda kan akýtmaktan daha makbul bir amel iþlememiþtir. O kurban, kýyamet günü boynuzlarý, kýllarý ve çatal týrnaklarý ile aynen gelecektir. Çünkü kan yere düþmeden Allah ’ýn kabul mahalline düþmektedir. Artýk kurbanlarla gönlünüz hoþnut olsun” buyurdu.
Allahu Teâlâ bazý geceler dualarýn reddedilmeyeceðini Peygamber Efendimize (sav) bildirmiþtir. Rahmet kapýlarýnýn açýldýðý dört mübarek gece þunlardýr:
1- Fýtr (Ramazan) Bayramý gecesi,
2- Kurban Bayramý gecesi,
3- Terviye gecesi (Zilhicce ayýnýn 8. gecesi),
4- Arefe gecesi, (Isfehani)
Kurban bayramýnýn bulunduðu aya Zilhicce denir. Zilhicce ayýnýn ilk on gününde yapýlan ibadetler çok deðerlidir.
Arefe, yalnýz Zilhiccenin 9. günüdür. Baþka güne Arefe denmez. Arefe günü sabah namazýndan, Kurban bayramýnýn dördüncü günü ikindi namazýna kadar, erkek-kadýn herkes, cemaatle kýlsýn, yalnýz kýlsýn, 23 vakit farz namazda selam verir vermez, (Allahümme entesselam...) demeden önce, bir kere, vacip olan teþrik tekbirini söylemeli, yani, (Allahü ekber, Allahü ekber. La ilahe illallahü vallahü ekber, Allahü ekber ve lillahil-hamd) demelidir.
Camiden çýktýktan veya konuþtuktan sonra, artýk teþrik tekbirini okumak gerekmez. (Halebi)
radyobeyan