Kuran ve Sünnette Evlilik
Pages: 1
Kitapta Takip Edilen Metod By: Hadice Date: 12 Kasým 2010, 09:08:05
                                                                            Kitapta Takip Edilen Metod
 


1.Kitapta, cüziyyattan külliyata doðru bir metod takip ettim. Önce ayrýntýlar üzerinde durdum ve bu ayrýntýlardan hareketle genel kurallara varmaya çalýþtým.

Rivayetlerin kaynaðýna baþvurarak, hadislerin sýhhat derecelerine Önem vererek ve hadislerin ravilerinin adalet durumlarý üzerinde dura­rak, Peygamberle (s.a.v.) sahabesinden gelen sahih rivayetleri araþtýrdým. Ravilerin adalet durumlarýný deðerlendirirken ilel kitap­larýyla hadis ricalini konu alan eserlere müracaat ettim ki vereceðimiz karar delile dayalý olsun.

2. Kitapta serdettiðimiz gerçekleri psikolojik, sosyolojik ve týbbî araþtýrmalarla pekiþtirdik ya da bu araþtýrmalarla mukayeseler yaptýk.

3. Her meselede Peygamber'den (s.a.v.) ve merfu hükmünde olan sahabeden nakledilen rivayetleri tek tek inceleyerek evlilikle ilgili sünnetin yolunu ortaya koyduk. Sünnetle Kur'an'ýn ele aldýðý meselele­rin yanýnda sadece sünnette yer alan meselelere de yer verdik.

4. Sünnetin yolu denilince her ne kadar bununla Peygamber'den (s.a.v.) ve merfu hükmünde olup söz, takrir ya da fiil cinsinden  saha­beden nakledilenler daha çok kastedilirse de sünnetin bu özel anlamý, Islamýn evlilikle ilgili yolunu anlatmayý hedef edinen bu kitabýn hede­fiyle çeliþkili deðildir. Çünkü özel anlamýyla sünnet Kur'an'ýn açýk­layýcýsý ve Kur'an'da mücmel olarak anlatýlanýn mufassal bir þekilde izah edilmesidir. Açýklayýcý durumda olanýn açýkladýðý þeyden baðýmsýz olarak ele alýnmasý meselenin bütün yönleriyle ortaya konmasýna engel­dir.

Baðýmsýz olarak ele alýnmasý, meselenin boyut ye ayrýntýlarý açýklamak için hazýrlýk ve giriþ mahiyetindeki kýsýmlarda sözkonusu olabilir. Hakikate bütün yönleriyle ulaþabilmek ve her meselede Islamýn ruhunu yakalayabilmek, böylece hedefe ulaþmak ancak sünnetle birlikte Kur'an'da anlatýlanlara da yer vermekle mümkün olur.

Doðrularý eksiksiz yakalayabilmek için her meselede ulaþabildiðim yazma ve basýlmýþ sünnet kaynaklarýna baþvurdum. Bunu þunun için yaptým:

1. Hadislerin kaynaklarýna muttali olmak. Ancak bu sayede ko­nuyu daha kolay iþleyebilir ve rivayetten emin olabilirdik.

2. Bir hadisle ilgili rivayetlerin ne derece uyum içerisinde ve ne derece farklýlýk arzettiðine vakýf olmak. Ancak bu sayede meselenin deðiþik yönlerine ýþýk tutacak ipuçlarýný yakalayabilirdik.

3. Ayný meselede baþka hadisleri de tesbit etmek. Ancak bu sayede meselenin tüm unsurlarýný tesbit edebilir ve bütün yönleriyle onu deðerlendirebilirdik.

Ayrýca her meseleyle ilgili bütün yönlerini içeren rivayetleri tek kaynakta bulamayabilirdik.

4. Mezhep taassubundan uzak kalabilmek ve meseleyi hakkýyla kavrayýp saðlýklý sonuca varabilmek için meselenin bütün yönlerini içeren bilgilere ancak bu sayede ulaþabilirdik.

Bununla birlikte takip ettiðimiz metodun baþka hususiyetleri de vardýr. Bunlarý þöylece maddeleyebiliriz:

1. Modern metodla birlikte Kur'an ayetlerinin tefsirinde rivayet metodunu takip ettik.

2. Kitapta ihtiyaç duyulan her konuda hadis ilimlerinin metod ve kurallarýna riayet ettik.

3. Taklit, donukluk ve mezhebi taassuptan uzak kalmaya gayret ettik.

4. Saldýrý ve zorlanmaya sapmaksýzýn muhaliflerin görüþlerini in­saf çerçevesinde tartýþmaya çalýþtýk.

5. Hadislerin tahririnde taklit metoduyla yetinmedik.

6. Bazý hadis alimleriyle sarihlerinin nakilleriyle yetinmeyip ha­disleri kaynaðýndan araþtýrdýk. Bir hadise atýfta bulunulmuþsa, kay­naðýna bakarak gerçekten hadisin kaynaðýnda mevcut olup olmadýðým, farklý bir nakil yapýlýp yapýlmadýðýný tesbit ettik.

7. Her meselede Kur'an ve Sünnete baþvurarak delilleri tesbit etme hususunda vargücümüzü harcadýk. Hadislerin kaynaðým verdik. Hadisin sýhhat derecesini tesbit etmeye çalýþtýk. Ravilerin adil olup ol­madýklarýna dikkat ettik. Böylece fukahanýn görüþ beyan etmeleri için zemin hazýrladýk.

8. ilk kaynaklara müracaat ettik ve bunlarla yetindik. Bu mümkün   olmadýðý yahut ikinci derecedeki kaynakta hadisin sýhhat derecesini belirtme gibi faydalý bir hususa rastladýysak kaynaðýný belirterek bu kaynaklardan da istifade ettik.

9. Modern metoda riayet ederek konuyu derinlemesine inceledik ve mukayeseli bir þekilde çalýþmamýzý sunmaya gayret ettik.

Yüce Allah'tan bu çalýþmamýzý sýrf kendi rýzasý için yapýlmýþ kýlmasýný, ilmin yayýlmasýna, Sünnetin tebliðine vesile kýlmasýný, ailele­rin mutluluðuna, Ümmetin iyiliðine ve kurtuluþuna, toplumun hayrýna yardýmcý olmasýný diliyoruz.

Dualarý iþiten ve onlara icabet eden O'dur.

Kahire, 28 Þaban 1390 H.

29 Ekim 1970 M.


Dr. Muhammed Raid Hamdi Ebu'n-Nur[13]

 

Ynt: Kitapta Takip Edilen Metod By: neslihan Date: 12 Aralýk 2014, 00:06:44
Amin inþaallah maksat hasil olur. Gerçekten titizlikle ve özveriyle hazýrlandýðý konuda izah edilmiþ bu da kitabý okumadaki sevkimizi arttiriyor. Allah razý olsun.

radyobeyan