Saðlýk Ansiklopedisi
Pages: 1
Tifo By: Eslemnur Date: 10 Kasým 2010, 13:37:44

Tifo


Mikrobik ve bulaþýcý bir hastalýktýr. Hastalýðýn mikrobu çomak þeklindedir. Tifo basili adý verilen bu mikrop, çoðunlukla tifolu hastalarýn dýþkýlarýnda veya idrarlarýnda, kanlarýnda, tükürüklerinde veya vücutlarýnda görülen deri döküntülerinde bulunur. Tifo salgýnýna, laðým sularý karýþmýþ içme sularý veya laðým sularý ile mikroplanmýþ yiyecek maddeleri neden olur. Salgýn daha ziyade yaz ve sonbahar aylarýnda görülür.
Hastalýk, mikrop vücuda girdikten yaklaþýk 7-15 gün sonra ortaya çýkar. Hastalýðýn ilk günlerinde yorgunluk ve baþ aðrýlarý görülür. Fakat hasta yatmak ihtiyacýný hissetmez. Birkaç gün sonra ateþ yavaþ yavaþ yükselmeye baþlar. Ýþtahsýzlýk, baþ aðrýsý, burun kanamasý, bronþit, mide ve baðýrsak bozukluklarý ile birlikte ishal görülür. Ýlk belirtilerin ortaya çýkmasýný takip eden birkaç gün içinde ateþi daha da yükselir. Göðsünde karnýnda ve sýrtýnda pire ýsýrýðýna benzeyen kýrmýzý lekeler belirir. Bu günler içinde tansiyon düþer, nabýz da yavaþlar. Hastalýðýn üçüncü haftasýnda karýn gerginleþir ve þiþer. Dýþký ise yumuþaklaþýr, baðýrsak kanamalarý görülebilir. Bademcikler iltihaplanmýþ, hasta zayýflamýþtýr. Üçüncü haftanýn sonlarýndan itibaren, ateþ düþmeye ve diðer belirtiler kaybolmaya baþlar. Tifo kalbi, beyni, böbrekleri, akciðerleri, karaciðeri, göz ve kulak sinirlerini etkiler. Bu nedenle iyi tedavi þarttýr.
Hastaya süt, yoðurt, ayran, hoþaf, meyva sularý, limonata, portakal suyu, yumurta sarýsý, yumurtalý çorbalar, iki kere çekilmiþ etten yapýlmýþ köfteler, sebze ve meyve püreleri verilir. Çok su içirilir.


radyobeyan