Bursa'ya bilim ve teknoloji merkezi kuruluyor By: ehlidunya Date: 10 Kasým 2010, 04:10:38
Bursa'ya bilim ve teknoloji merkezi kuruluyor
Bursa'da, Bilim ve Teknoloji Merkezi kuruluyor. Büyükþehir Belediyesi tarafýndan 10 bin metrekarelik alanda inþa edilecek merkezde 170 farklý ünitede eðitim verilecek.
Bursa Büyükþehir Belediye Baþkaný Recep Altepe, Merinos AKKM Hüdavendigar Salonu'nda düzenlenen basýn toplantýsýnda kentte kurulacak Bilim ve Teknoloji Merkezi'ni kamuoyuna tanýttý. Bilim ve Teknoloji Merkezi ile ilgili çalýþmalarýn bu yýlýn ilk aylarýnda baþladýðýný hatýrlatan Altepe, Büyükþehir Belediyesi Kültür A.Þ. ve Etüd Projeler Daire Baþkanlýðý ekipleri ile Uludað Üniversitesi Öðretim Üyesi Prof. Dr. Yusuf Ulcay'ýn da katýlýmlarýyla, dünyadaki benzer yapýlarýn incelendiðini kaydetti. Altepe, Bilim ve Teknoloji Merkezi'nin çocuklarýn, gençlerin ve toplumun ilgisini bilme ve teknolojiye çekerek bu alanda fark oluþturma amacýyla hayata geçirildiðini söyledi.
Dünyanýn birçok kentinde müze olarak kurulan bu merkezlerde oluþturulan mekanlara ve ünitelere dokunmanýn yasak olduðuna iþaret eden Altepe, "Bursa Bilim ve Teknoloji Merkezi'nde ise çocuklarýn görme, iþitme ve özellikle dokunma duyularýna hitap eden bir sistem uygulanacak. Merkeze gelen çocuklar burada oluþturulacak bilimsel ve teknolojik ünitelere dokunarak hem eðlenecek hem de öðrenecek. Bu yüzden projemizin sloganýný da 'Dokunmamak Yasaktýr' olarak belirledik. Bu merkezde çocuklar her þeyi görecek, dokunacak, test edecek ve öðrenecekler." dedi.
Baþkan Recep Altepe, merkezin TÜYAP Fuar Alaný'nýn yanýndaki 10 bin metrekarelik alanda kurulacaðýný belirterek, merkezin içerisinde bilim ve teknoloji alanýnda 170 farklý ünitede, baþlarýndaki eðitmenler tarafýndan öðrencilere eðitimler verileceðinin altýný çizdi. Sipariþleri verilen ünitelerin 70'inin Ýstanbul, Ankara ve Bursa'da diðer 100 ünitenin ise Almanya ve Hollanda'daki uzman firmalarda üretildiðini kaydeden Altepe, 2011 Mayýs ayýnda 170 düzeneðin tamamlanarak sergilenmesini saðlamayý amaçladýklarýný söyledi.
Dünyada birçok ülkede bilim ve teknoloji merkezlerine büyük önem verildiðini ifade eden Baþkan Altepe, Amerika'da Boston Bilim Müzesi'nin 1830 yýlýnda kurulduðunu ve 1970'li yýllardan itibaren müzelerin içerisinde bilim merkezleri oluþturulduðunu, 1980'lerden sonra ise doðrudan bilim merkezleri kurulduðunu kaydetti. Ýngiltere'de ise 1800'lü yýllarýn baþýnda kurulan Victoria Müzesi'nin 1910 yýlýnda kraliyet ailesinin politikasý olarak bölünerek bilim müzesi oluþturulduðunu bildiren Baþkan Altepe þöyle devam etti:
"Almanya'da ise 2010 yýlýndan itibaren bilim merkezinin renovasyon çalýþmasý için hükümet tarafýndan 450 milyon Euro bütçe ayrýlmýþtýr. Bunlarýn dýþýnda Ortadoðu'daki Suriye, Ürdün, Mýsýr, Tunus, Suudi Arabistan, Birleþik Arap Emirlikleri ve Kuveyt gibi ülkelerde de 10 yýlý aþkýn süredir bilim merkezleri bulunmaktadýr. Türkiye'de böyle bir yapý ilk defa Bursa'da Büyükþehir Belediyesi tarafýndan gerçekleþtiriliyor. Yeni yetiþen genç nesle bilimi sevindirecek, kolayca anlamalarýný saðlayacak görsel, iþitsel ve dokunacaklarý bir ortam saðlanacak. Bilimsel farkýndalýk düzeyini artýrarak bilimi somutlaþtýrarak sunmak, geleceðin bilim adamlarýnýn yetiþtirilmesine katký saðlamak bu merkezin en önemli hedefleridir."
Projeyi yürüten Bursa Kültür AÞ Genel Müdürü Rýfat Bakan da Bilim ve Teknoloji Merkezi'nde bulunacak bölümler hakkýnda bilgi verdi. Rýfat Bakan, görsel, iþitsel, deneysel düzeneklerle fizik, mekanik, statik, elektrik, enerji, magnetizm, ýþýk, renkler, biyoloji, týp, anatomi, DNA, astronomi, su dinamiði, matematik, ýsý, yön bulma, koku, tat, dokunma, ses, bakýþ açýsý ve kimya alanlarýnda çocuklara eðlenceyle eðitimin bir arada sunulacaðýný söyledi. Projede kullanýlacak üniteler ile merkezin planlanmasýnda birçok çizim Kültür A.Þ. tarafýndan oluþturulan 8 kiþilik ekip tarafýndan yapýldýðýna dikkati çeken Bakan, "Hayalimiz bu merkez sayesinde birkaç çocuðun bilim adamý olmasýdýr." diye konuþtu.
Haber Kaynaðý: Cihan
radyobeyan