Nurdan Damlalar
Pages: 1
Hakiki, Halis Bir Nur Talebesi-10 By: Barla Date: 07 Kasým 2010, 23:24:57
                        Hakiki, Halis Bir Nur Talebesi-10

Bir Nûr Talebesi Zübeyir Aðabey gibi "Bu hizmet-i Kur'âniye bende fikr-i sâbit olmuþ, baþka bir þey düþünemiyorum." demelidir. Fakat Ehâdiyyet ve Samediyyete âyinedârlýk ise reþhâ misâl silinmek istiyor. Bir insana en büyük kötülük nefisten ve eneden gelir. Ma'nevî yüseliþte en büyük hicâb enedir. Enesini ve hissiyâtýný fedâ eden yok mu? Her ilde bu ma'nâda bir kiþi olsa hizmetin kayyûmu, kilidi olur. Belki de kâinat kurtulur. Ene ve hissiyâtýndan sýyrýlmakla, süte kaymak, peteðe bal ollursun. Yok mu bir bahâdýr-ý islâm? Yok mu bir mücâhid-i Kur'ân? Ýþte bugün öyle bir ruh aranýyor ve gözleniyor.

Bir Nûr Talebesinde Risâle-i Nûr hizmetinin motor-u ma'nevîsi, cihâd rûhudur. Da'vâ aþký ateþlenmeyen bir Talebe, atâlet belâsýna düþer. Atâlet ise, ondaki maddi, ma'nevî tüm istidâtlarý týkar, küllendirir. Fakat hizmet ve teblið, emrâz-ý kalbiyeyi kýsa zamanda kökünden keser. Sahâbelerin en büyük sýfâtý, teblið idi. Teblið, rûhu cilâlar, þeffâfiyet meydana getirir. Hakikatý teblið, uykuyu bile kaçýrýr.

Bir Nûr Talebesi Risâle-i Nûr'u ne kadar çok okursa, kabý o kadar geniþler. Ne zaman ki, idrâk yorgunluðu ile vücûd yorgunluðu birleþirse hakikat, taht-eþ þuûr yerleþir; Ma'nevî hasseler emer ve doyar. Evet Risâle-i Nûr'u okumak, bilnmez dertlere devâdýr. Kardeþim, Risâle-i Nûr'larla diner aðrýmýz bizim. Anlamak; akýl, kalb ve ruha safâdýr. Amel etmek; müstaðrýk-ý bahr-ý Hüdâdýr.

Risâle-i Nûr, ma'nen pergellik vazifesi yapýyor. Ýnsanýn kabýný ma'nen açýyor. Fakat Risâle-i Nûr'un okunmasý, mütâlaâsý, sürekli olmazsa matlûb netice alýnamaz. Çünki ilim, yalnýz kulaktan alýnmaz. Esâslý ilim, mütâlaâ, müzâkere ve tetebbûâtla kazanýlýr. Evet Risâle-i Nûr'u çok okumak lâzým. Risâle-i Nûr'u çok okumaktan teânûk, teânûktan muhabbet, muhabbetten de sýddýkiyyet hâsýl olur.
Sýddýkiyyetin de üç cephesi vardýr.
Birincisi ihlâslý sadâkât, ikincisi livechillah uhuvvet, fisebilillah müzâheret ve muâvenet.

Bir Nûr Talebesi sýrr-ý ihlâs, hakikat-ý uhuvvet ve Nûr-u sadâkata mazhâr ise hem mutasavvýf, hem de muhakkik bir mü'min olur. Sýrr-ý uhuvvete merbût olan fenâ-fil ihvân ehl-i kemâlât, makâmýnýn kudsiyetinden yüzleri, envâr-ý Kur'âniyenin ma'nevîyatýna açýlýr. Nehâr-ý Kur'ânda sýrr-ý hikmet inkiþâf eder. Ýnkiþâf-ý hakâik-ý îmâniyenin esâsý, mâyesi, temeli, rûhu, hakikatý, Risâle-i Nûr'a sadâkattýr. Sadâkat; riyakârlýk, tabasbus ve bunlar gibi pek çok ahlâk-ý rezileden sâhibini kurtaran bir iksir-i Hüdâdýr. Ýksir-i sadâkat, intibâh-ý kalbi, inþirâh-ý ruhidir.
Bir Nûr Talebesi sýrr-ý ihlâs, hakikat-ý uhuvvet ve nûr-u sadâkâta mazhâr ise, hem mutasavvýf, hem de muhakkik bir mü'min olur. Sýrr-ý uhuvvete merbût, fenâfil ihvan makâm-ý kudsiyesinden ehl-i kemâlâtýn yüzleri, envâr-ý Kur'âniyenin ma'neviyâtýna açýlýr. Nehâr-ý Kur'ânda sýrr-ý hikmet inkiþâf eder.

Bir Nûr Talebesi Risâle-i Nûra ülfet ederse tedenni eder. Çünki ülfet, inazar-ý sat-hi ve yeknasaklýk, tefekkürün ruhunu uçuruyor. Hizmeti dahi sönebilir. Risâle-i Nûrun ma'nevi hakikatýný kendinde gösteremez.
Nûr Talebelerinin ma'nevi keyfiyyeti kendilerine açýlmasýn diye Üstâd, Rahmet-i Ýlâhiyeye ilticâ etmiþ, tâ ki, sýrr-ý ihlâs ile hizmet etsinler. Risâle-i Nûr'da öyle bir kudsiyyet var ki; dershâneyi süpürmek bile çok makâmâttan daha üstündür. Kemâlâtýn zirvesine çýkmýþtýr ama, ne kendisi ne de baþkasý farkýnda.

Bir Nûr Talebesi hakiki ve makbûl ibâdetle piþip, tefekkür ile kývâm bulmuþ ise, gâibâne tefekkür ve münâcâttan, hâzýrâne ve muhâtabâne bir ubûdiyete urûç eder.
Bir Nûr Talebesi nefsine ârif olamamýþ ise, Allah'ý bilse bile araya çok hicâblar girer. Cenâb-ý Hak bir kulunu severse, onu nefsine ârif eder. Onu kendi nefsinin kusurlarý ile meþgul eder, böylece baþkalarýnýn kusurlarýný görmeye vakit bulamaz. Nefis, riyâzât, ittikâ ve ubûdiyet ile ma'rifete hazýrlanýr. Hizmetteki bütün sýfâtlarý açan inkiþâf ettiren ancak ma'rifet-i Rabbâniyedir. Allah'ý iyi bilenin, himmeti de, þefkâti de, fedâkârlýðý da büyük olur. Demek herþey ma'rifet-i Ýlâhiye ile alâkadardýr. Ufk-u Rubûbiyet bir insanýn idrâkýna, ruhuna ve kalbine açýlsa, harâreti, hayreti, medih ve senâsý artar. Ni'metin bir varlýk cephesine bakýp mütefekkirâne þükretmek, bir de yokluðunu düþünüp, lüzûmiyetini hissedip hamdetmek lâzýmdýr ki, hakiki þükre ulaþýlsýn. Demek kemâlât O'nun, cemâlât O'nun, sebeb-i muhabbet olan hüsün ve ihsân O'nun. Öyleyse muhabbetini bütün vecihleri ile Allah'a tevcih et. Bekâyý anlasak, bütün beþeri ayýltacaðýz ama, anlayamýyoruz. Biz ebediyeti anlayamadýðýmýz için, ubûdiyeti de bihakkýn yapamýyoruz.

Bir Nûr Talebesinin yüzüne de tükürseler, sövseler hâtta, dövseler o, bu da'vânýn kölesidir. Küsmeye küsmek. Tam bir paspas olmak. Paspas ol ki, bu millet kurtulsun. Ne sözünle, ne gözünle, ne ahvâlinle tahakküm etmemek, incitmemek hâtta ondan da ötesi incinmemek, rýfk ve mülâyemetle muâmele etmek lâzým, belki bu zamanda elzemdir.

Bir Nûr Talebesiteveccüh-ü nâsý istemez, verilse de onunla hoþlanmaz. Fakat kardeþim evvelâ hoþlanmayý taleb eden hisleri yok edeceksin ki, teveccüh-ü nâs geldiðinde hoþlanmayasýn.
Nûr Talebelerinin Hizmet Rehberinden anladýklarýnýn hülâsâsý: Keskin bir ihlâs, engin bir tefekkürdür, yoðun bir þefkât, aþýnmayan bir sadâkâttir, hadsiz bir fedâkârlýk, imtizâçkârâne bir ruhtur, toprakvâri bir mahviyet, enâniyetsiz büyüklüktür, rekâbetsiz hizmet ve riyâsýz bir ibâdettir.

Bir Nûr Talebesi hakikatlarý kalbine, iz'ân ile nakþeder. Çünki öðrenmek baþkadýr, anlamak baþka. Ve anladýðýný bütün âzâlarýna çakmak daha baþka. Eðer Risâle-i Nûr'un hakikatlarý bizim içimizde temizlik meydana getirmezse, bu da'vâ o zaman kýl-u kâl olur. Bütün hatâ ve kusûrlarýn altýnda Cenâb-ý Hakký hakkýyla bilmemek yatýyor. Abd-i muhsin, Allah'ý görür gibi ibâdet edenler, A'nýnla, O'nunla olanlardýr.

Risâle-i Nûrdan istifade etmenin yollarý:
1. Ýstidat,
2. Ýþtiyak: Açlýðýný hissetmek. Aç oðlu açým. "Hel min mezid" Ülfet, nazar-ý sathi açlýðý kýrýyor. Açlýðýný tam hissedeme-yince istifade tam olmuyor.
3. Boþ zaman: Ýbadet için, seyahat için, hizmet için, okumak için.
4. Azim ve sebât: Süreklilik.
5. Dâd-ý Hak râ kâbiliyet þart nist. Odaklanmak çok önemlidir. Hedefe kilitlenmek. Çýtayý yükseltmek lazým.

Risâle-i Nûr keþþâftýr Risâle-i Nûr yüzden fazla týlsýmý keþfetmiþ. Esas keþþaf, dâire-i vücûba taallûk eden sýrlarý keþfetmek. Amerika'yý keþfetmeye benzemez. Mücev-herât-ý Kur'âniyenin câzibesine kapýlmak. Ma'rifetteki câzibe çok kuvvetlidir. 1000 senedir açýlmayan bâzý esrâr-ý Kur'âniye Üstâdýn eliyle açýlmýþ.

Risâle-i Nûru eline aldýðý zaman, hiçbir talep gündemine girmeyecek. Ýzâfet ve nisbete de girmeyecek. Allah rýzâsý için okursa okuduðu her þey marifetullahtýr. Onu bilmeden terbiye eder. O zaman istihsal Nûrani olur. Ama þöhret-i kazibe, riyaset vs. niyetini bulandýrýrsa isterse 1000 defa külliyâtý devretsin onun ma'lûmâtý artar, hidâyeti artmaz. Salâhâtla gelen nakýþ aksesuar gibi ama Risâle-i Nûr ile gelen motordur, motor.

Bir Nûr Talebesi fisebilillah okuduðu zaman imaný inkiþaf ediyor ve onun farkýnda da olmuyor. Bilen yakýndýr.
Kurb: Ýlm-i tevhid-i Mevlâda vukûfiyet ve rusûhiyet. Haki-kat-ý ihlâs geliyor îmâna dayanýyor. Îmânda rüsûhiyet arttýkça ihlâsda da terakki ediyor. Îmân da hem Nûrdur, hem kuvvettir. Mâdem ihlâsda çok Nûrlar ve kuvvetler var.

Risâle-i Nûrun þahs-ý ma'nevîsine liyâkat için: 1. Ýhlâs, 2.Sadâkât, 3. Tesânüd ve Uhuvvete tam sâhib olmak elzemdir.

Risâle-i Nûr hizmetinde bedel ma'nâsýnda çok fedâkâr Nûr Talebeleri gelmiþ. Hafýz Ali Abi gibi. Kur'ân'a hizmetin en yüksek sýfatlarýndan birisi de fedâkârlýktýr. Fedâkârlar, meþakkate, ýzdýrâba tâlip olmuþlar. "Dahi nezrim bu ki, câným sana kurbân olacak" (Hasan Feyzi Abi)
Bir Nûr Talebesi ölse, onun vazifesini kalanlarýn omuzlamasý lâzým. Üstâd Hasan Feyzi Abi için diyor: "Onun ölümü Denizli'ye, bu memlekete ve Âlem-i Ýslâm'a büyük bir kayýptýr." Halbuki Hasan Feyzi Abi'nin Risâle-i Nûr'daki ömrü, 2 sene 4 ay. Demek olayýn bizim tartamadýðýmýz boyutlarý var. Bu hizmetin bir kabûliyet ve makbûliyet cephesi var. Bir ma'nevî kalite ve güç yönü var.

                                                                Zübeyir Gündüzalp
Ynt: Hakiki, Halis Bir Nur Talebesi-10 By: manas Date: 08 Kasým 2010, 00:26:15
Rabbim ebeden razý olsun ve sizi firdevs cennetiyle sevindirsin inþaallah..ben okudukça öyle seviniyorum.. emin olun..Rabbim istifadeye muvaffak kýlsýn inþaallah..
Ynt: Hakiki, Halis Bir Nur Talebesi-10 By: Barla Date: 11 Kasým 2010, 00:45:00
Amin, Ecmain insaAllah.. Rabbim sizlerden de razi olsun... Dua ile insaAllah..

radyobeyan