Keten tohumu mucizesi By: sumeyye Date: 07 Kasým 2010, 13:02:36
Keten Tohumu Mucizesi
Kuru birer tahta parçasýný andýran tohumlar, uygun þartlar saðlandýðýnda yeþerir ve çeþit çeþit bitkilere dönüþürler. Ancak bazýlarý da toprakta yetiþtirilmeden gerek saðlýk alanýnda gerekse diðer alanlarda, tohum þeklinde kullanýlarak -Allah’ýn izni ile- büyük yararlar saðlarlar. Bu özellikleriyle ön plana çýkan tohumlardan biri de keten tohumudur. Rabbimiz oldukça küçük boyutuna raðmen keten tohumunun içinde, insan yaþamý için son derece faydalý ve önemli maddeler yaratmýþtýr.
Doðal Omega-3 Kaynaðý
Günümüzde Omega-3 yað asitlerinin saðlýk açýsýndan oldukça önemli bir yere sahip olduðu, tüm týp dünyasý tarafýndan kabul edilen bir gerçektir. Kiþinin enerji seviyesini olduðu kadar, konsantrasyon yeteneðini de artýran bu yað asitlerinin bilinmesi gereken en önemli özelliði ise, vücudumuz tarafýndan üretilememesidir.
Bu nedenle dýþarýdan besinlerle alýnmasý gerekir. Dolayýsýyla bu durum, dünyada tarýmý yapýlan ilk ürünlerden biri olan ve saðlýk açýsýndan pek çok yararý bulunan 4-6 mm uzunluðundaki keten tohumunun önemini daha da artýrmaktadýr. Çünkü Omega-3 yað asitlerinin en iyi doðal besin kaynaklarýndan biri keten tohumudur.
Keten tohumundan elde edilen yaðda %50 oranýnda, vücudumuz için gerekli olan bu yað asitleri bulunmaktadýr. Omega-3 serisinin en önemli temel yað asitleri, Alfa-Linolenik asitten (ALA) türetilir. Bu da, en yoðun olarak yine keten tohumu yaðýnda bulunur.
Saðlýkla Ýlgili Diðer Kullaným Alanlarý
Keten tohumunun saðlýða faydalarý þöyle sýralanabilir:
Kalp hastalýklarýna karþý koruyucu; yüksek kolesterol, trigliserid ve tansiyonu düþürücü etkiye sahiptir.
Ýçerdiði bazý asitler sayesinde eklem romatizmasýna karþý yararlýdýr.
Mide-baðýrsak sorunlarýnda düzenleyici özelliðe sahiptir.
Kemikleri ve baðýþýklýk sistemini güçlendirmektedir.
Ýç organlarýn yüzeylerini rahatlatýcýdýr.
Ýçeriðindeki lignan (SDG) anti-kanser özellikli bir madde olup; göðüs, kolon (kalýn baðýrsak) ve prostat kanserine karþý koruyucu, kanserli hücrelerin büyüme hýzýný yavaþlatýcý ve baðýþýklýk sistemini güçlendiricidir.
Öksürükte, ses kýsýklýðýnda ve gastrit gibi mide sorunlarýnda da olumlu etkisi gözlenmiþtir.
Aðýz boþluðu, boðaz ve diþ eti rahatsýzlýklarýnda gargara olarak kullanýlabilir.
Romatizmal hastalýklarýn önlenmesinde kullanýlmaktadýr.
Sinir sistemini ve hafýzayý güçlendirici olarak tavsiye edilmektedir.
Egzema ve sedef hastalýklarýnýn tedavisinde kullanýlýr.
Ýçeriðindeki enfeksiyon giderici maddeler romatoid artrit, sedef, alerjiler ve diðer yangýlý hastalýklarda iyileþtirici etkiye sahiptir.
Tokluk hissi verdiði için diyetlerde de kullanýlýr.
Omega-3, vitamin B-12 ve lifler açýsýndan zengin olmasý, hücreleri genç tutarak yaþlanmayý geciktirici bir etki saðlar.
Rabbimiz'in küçük bir tahta parçasýný andýran bu tohumu pek çok faydalý özellikle yaratmasý, O’nun sonsuz ilminin ve insanlara olan rahmetinin delillerinden sadece biridir. Yüce Allah'ýn tohumlar üzerindeki ilmi, Kuran’da þöyle bildirilmiþtir:
"Taneyi ve çekirdeði yaran þüphesiz Allah'týr. O, diriyi ölüden çýkarýr, ölüyü de diriden çýkarýr. Ýþte Allah budur. Öyleyse nasýl oluyor da çevriliyorsunuz?"(Enam Suresi, 95)
Endüstriyel Kullaným Alanlarý
Tohumundaki liflerden faydalanýlarak tekstilde kullanýlýr.
Cam parçalarý tahta yapýlara tutturmak amacýyla kullanýlan macunun yapýmýnda kullanýlýr. Bu macun keten tohumu yaðýnýn ve kireç taþýnýn belli oranlarda karýþtýrýlmasýyla elde edilir.
Ýzolasyon maddesi olarak kullanýlýr.
Ahþap taklidi, bir tür yer kaplamasý olan Linoleum’un yapýmýnda kullanýlýr.ALINTI