Ve On geceye and olsun 'Fecr, 2' By: ezelinur Date: 07 Kasým 2010, 11:36:09
“Fecre yemin olsun. On geceye yemin olsun. Hem tek‘e hem çifte yemin olsun. Gelip geçen geceye yemin olsun. Bütün bu anlatýlanlarda, akýl sahipleri için bir yemin vardýr.” (Fecr:1-5)
Mevlâ Celle Celalühu istediði þeye yemin eder. Daða, aya, güneþe vb. Lâkin bizler böyle yemin edemeyiz. Biz üç türlü yemin edebiliriz; (Vav‘ý kasem ile, bâ‘yý kasem ile tâ-ý kasem ile) vallahi, billahi, tallahi þeklinde. Mevlâ Celle Celalühu burada önce “Fecr‘e” yemin etmiþtir. Gece karanlýðý çatlayýp sabahýn beyazý zâhir olmasýdýr. Þafak attý deriz ya… Ýþte o zaman insanlarý karanlýktan aydýnlýða, kederden sevince götüren vakte… Cihan karanlýktan aydýnlýða tebessüm ettiði en neþeli ân‘a, Mevlâ Celle Celalühu yemin etmiþtir.
Denilmiþtir ki; “Fecr”den murad, Kurban Bayramý’nýn sabahýdýr. Bu mâna da imamý Mücahid: “Fecr” lafzýyla özellikle Kurban Bayramý gününün þafak vakti murad edilmiþtir, demiþtir.
“Ve on geceye yemin olsun.”
Buradaki on geceden murad Zilhicce Ayý’nýn ilk on gecesidir. Yani Kurban Bayramý’ndan önceki on gecedir.
Mevla Teâlâ’nýn on gün deðilde on gece buyurmasýnýn sebebi, günlerinin dokuz olmasýndandýr. Onuncu gün bayramdýr. Geceler ise önce geldiðinden on gece tamam oluyor.
Tefsir Âlimleri; Araf Süresi 142. Ayette geçen, “Musa ile otuz gece (Bana ibadet etmesi için) sözleþtik ve buna on gece daha kattýk. Böylece Rabb‘inin tayin etitiði vakit kýrk geceye tamamlandý.”
Ýþte bu ayetteki “on gün”e Alimler Zilhicce Ayý’nýn ilk on günüdür demiþlerdir. Mevlâ Celle Celalühu bu günlerde Musa Aleyhisselam ile kelâm etmiþ, O‘nu düþmanlarýndan kurtarýp kendine yakýn kýlmýþ ve bu on günde O‘na on emri bildirmiþtir, denilmektedir.
Hazreti Cabir Radiyallahü Anh’den rivayette Rasûlüllah Sallellahü Aleyhi ve Sellem buyurdular ki:
-On gece Kurban Bayramý’ndan (evvelki) on gecedir.
Mevla Tealâ bu günlerin kýymetine faziletine binaen yemin etmiþtir.
Cabir Radiyallahü Anh’den rivayet olunan diðer bir hadis-i þerif’te Rasûlullah Sallellahü Aleyhi ve Sellem þöyle buyurdu:
-”Allah Tealâ’nýn yanýnda Zilhicce’nin ilk on günü kadar makbul ve fazîletli baþka bir gün yoktur.” Sahabe-i Kiram Radiyallahü Anh sordular:
-Ya Rasûlellah! Onun benzeri bir gün, Allah Tealâ’nýn yolunda cihadda da yok mudur? Buyurdular ki:
-”Onda da yoktur. Meðer ki malýyla ve canýyla Allah Tealâ’nýn yolunda cihada çýkýyor, vuruyor, vuruþuyor ve onlardan hiçbir þeyle dönmüyor. Ancak bu hariç.
Hz. Aiþe anamýz þöyle anlatmýþtýr:
-Rasûlüllah Sallellahü Aleyhi ve Sellem zamanýnda bir adam vardý. Çalgýyý severdi. Ancak Zilhicce Ayý’nýn hilali göründüðünde, sabahýna oruçlu olurdu. Durum, Rasûlüllah‘a anlatýldý. Adamý getirdiler. Peygamberimiz Sallellahü Aleyhi ve Sellem ona sordu:
-Bu günlerde oruç tutmana sebep nedir?” Þöyle dedi:
-Ya Rasûlellah! O günler Hac menasikinin yerine getirildiði ve Haccýn yapýldýðý günlerdir. Hûccac orada duâlar okurlar, istedim ki: Allah Celle Celalühu onlarýn duasýna beni de ortak eylesin.
Bunun üzerine Efendimiz Sallellahü Aleyhi ve Sellem þöyle buyurdular:
-Bu on günlerde tuttuðun oruçlarýn her bir günü için yüz köle azâdý ve o kadar da deve kurban etmek sevabý alýrsýn. Ve ayrýca Allah Celle Celalühu yolunda üzerine binilip savaþ edilen yüz at yetiþtirmeye denktir. Terviye (Zilhiccenin sekizinci günü, arefe gününden bir gün evvel) günü bin köle azadý sevabý, bin deve sadaka etmek sevabý ve bin at sefere yollamýþ gibi sevap kazanýrsýn.
-Arefe günü olunca; senin için iki bin köle azadý sevabý, iki bin deve sadaka etmiþ sevabý, ikibin de Allah Celle Celalühu yolunda üzerine binilip savaþa gidilen at baðýþlama sevabý verilir.
Bütün bunlarýn dýþýnda Arefe gününün orucu, biri geçmiþ biri de gelecek senenin olmak üzere, iki senenin orucuna denktir.
Þimdi bu günlere eriþip de bu kazançlardan istifade etmemek akýl kârý mýdýr?
Bu on günlerde yapýlan ibadet kadar hiçbir günde yapýlan ibadet Allah Celle Celalühu’na daha sevimli gelmez.
Said b. Cübeyr Rahimehüllah þöyle demiþtir:
-“Bu on gecelerde lambalarýnýzý söndürmeyin.”
Hizmetçisine dahi uyanýk kalmasýný emrederdi. O gecelerde yapýlacak ibadeti de ona hoþça anlatýr, sevdirmeye çalýþýrdý.
Denilmiþtir ki:
Bir kimse, bu on günleri deðerlendirir ise, Mevlâ Tealâ o kiþiye on ikramda bulunur. Þöyle ki:
-Ömrü uðurlu ve bereketli olur.
-Malýnda bereket olur, artar.
-Allah Celle Celalühu onun çoluk çocuðunu korur.
-Günahlarýna kefaret olur.
-Yaptýðý iyiliklere kat kat sevap alýr.
-Ölüm halini kolay eder.
-Kabrindeki karanlýk günlerine aydýnlýk verir.
-Mizanýnda iyilik tarafýný aðýr bastýrýr.
-Ahirette düþük hallerden, rezil ve zelil olmaktan kurtarýr.
-Cennetteki derecelerini yükseltir.
Ebu Derda Radiyallahü Anh der ki:
“Zilhiccenin ilk günlerinde çok dua ediniz, çok istiðfar ediniz. Çokça sadaka veriniz. Çünkü ben Rasûlüllah Sallellahü Aleyhi ve Sellem’den: “Zilhicce’nin ilk günün sevabýndan mahrum kalanlara yazýklar olsun”, dediðini iþittim. Özellikle Zilhicce’nin dokuzuncu günü (yani arefe günü) oruç tutmayý ihmal etmeyiniz. Çükü bu günün orucunda hiç kimsenin sayamayacaðý kadar çok hayýr vardýr.
Zilhicce Ayý’nýn ilk on gününde Peygamberlere Yüce Allah Celle Celalühu’dan nice ikramlar gelmiþtir. Bu mânada gelen bir çok haberler vardýr.
Ýbni Abbas Radiyallahü Anh’ýn rivayetine göre:
-Zilhicce Ayý’nýn on günü içinde, Allah Celle Celalühu Adem Aleyhisselam’a tevbeyi nasib etti. O‘na tevbe, Arefe günü nasib oldu.
Arefe günü derken, bu bir tanedir. Kurban Bayramý’ndan bir önceki gündür. Lakin halkýmýz Ramazan Bayramý’ndan önceki güne de arefe demektedir ki o gün, kastolunan arefe günü deðildir.
Yine bu on günlerde Ýbrahim Aleyhisselam Halil olmuþtur. Ateþ onu yakmamýþtýr. Kurban ettiði oðlu Ýsmail Aleyhisselam bu gün, birkaç fidye karþýlýðýnda kesilmekten kurtulmuþtur.
Kâbe-i Muazzama’yý Ýbrahim Aleyhisselam bu günlerde yapmaya baþlamýþtýr.
Mevla Tealâ Kur’an’ý Kerim’de buyurdu:
“Aðacýn altýnda seninle biat ettikleri zaman…” Burada geçen Rýdvan Biatý‘dýr ki, bu dahi Zilhicce’nin on günleri içinde olmuþtur.
Gelelim diðer ayetlere.
“Hem Teke, hem çifte yemin olsun”.
Tek lafzýndan Murad Allah Celle Celalühu’dur. Çift lafzýndan murad ise Allah Celle Celalühu’nun yarattýðý mahlukattýr. Adem ile Havva’dýr, da demiþlerdir.
“Gelip geçen geceye”.
Bundan murad ise Kurban Bayramý gecesidir. O gece Müzdelife gecesidir de denilmiþtir.
Durum böyle olunca Mevla Celle Celalühu Kurban Bayramý gününe, on günlere, Adem Aleyhisselam ile Havva Validemiz’e de yemin etmiþtir.
Bu arada kendi zatýna Kurban Bayramý gecesine de yemin etmiþtir. Bütün bu yeminlerden sonra da ne buyurmuþtur.
“Bütün bu anlatýnlarda, akýl sahipleri için bir yemin vardýr”. Çünkü bunlar öyle olaylar, öyle þeylerdir ki, bir akýl sahibinin; bunlara önem vermemesi, bunlarýn feyiz ve bereketinden, irþat edici özelliklerinden yararlanmamasý, kuvvet almak istememesi ihtimali yoktur. Bu olaylardan, onlarýn yaratýcýsýnýn; yaratan bir Rabbin var olduðu neticesini çýkarýr.
Allah u Teala’nýn bereketli kýldýðý, Kur’an-ý Kerim’de üzerine yemin edilen, Zilhicce’nin ilk on gecesinde yapýlan amellere 700 misli sevab verileceðini Peygamber Efendimiz (sav) müjdeliyor. Bu günler bizlere tevbe etme ve kýsa zaman dilimlerinde tekrar çok semere elde etme fýrsatýnýn verildiði günlerdir. Biz de Peygamber Efendimize tabi olarak, gündüzleri oruçla geçirmeli, sadaka vermeli, Allahu Tealayý çokça zikretmeliyiz.
Ynt: Ve On geceye and olsun 'Fecr, 2' By: manas Date: 07 Kasým 2010, 11:59:15
Bana göre müjde olan bir mevzuyu da belirtmek isterim ki:böyle özel günlerde yapýlan ibadetlerin sevabý olarak elde edilenler kul hakký karþýlýðýnda baþkalarýna verilmiyor inþaallahu teala..Bu lutuflar ebedi olarak sevab hanemizde kalacaðý için inþaallah böyle günleri Ahiretimiz adýna iyi deðerlendimeye çalýþalým..Rabbim gayretimizi ve ihlasýmýzý arttýrsýn inþaallah..