Mucizevi savunmalar By: sumeyye Date: 06 Kasým 2010, 18:20:30
Mucizevi Savunmalar
Bizim için sýradan olan, vücudumuzdaki olaðan tepkiler, aslýnda mucizevi bir sistemin parçasýdýr. Ateþimizin yükselmesinden, bayýlmaya, hapþýrmaktan, bronzlaþmaya kadar her birinin aslýnda bu son derece hassas mekanizmanýn parçasý olduðunu biliyor muydunuz?
Biz farkýnda olmasak da vücudumuzda her saniye, milyonlarca iþlem ve reaksiyon gerçekleþir. Vücudumuzdaki bu hareket, uyku esnasýnda dahi devam eder. Vücudu, içinde bulunduðu olaðan dýþý durumdan korumak için devreye giren reaksiyonlardan biri de özel savunma mekanizmalarýdýr.
Vücuttaki her sistem, organ ve hücre topluluðu görev daðýlýmýna göre bir bütünlük içerisindedir. Bu sistemde en ufak bir aksama olduðunda düzen bozulur. Bu nedenle insan farkýnda olsa da olmasa da bu özel savunma mekanizmalarý acil durumlarda týpký bir ordu gibi insan vücudunu korurlar. Bu koruma sýrasýnda çalýþan tüm elemanlarýn ve bu elemanlarýn uyguladýklarý yöntemlerin hepsi baþlý baþýna birer mucizedir.
Vücudun acil ihtiyaçlarýna göre devreye giren bu özel savunma yöntemleri, bunlarý öðrenen her insaný hayrete düþürecek niteliktedir. Her aþamasý titiz bir plan dahilinde iþleyen özel savunma mekanizmalarýndan bazýlarý þunlardýr:
Hýçkýrma
Neden...
Yemek yerken, yutkununca bazen yemek ile birlikte bir miktar da hava alýnýr. Hýçkýrýk, yiyeceðin yüzeyine yapýþarak sindirim sistemine giren bu havayý atmak için sindirim sisteminin gösterdiði bir tepkidir.
Nasýl...
Diyafram süratle büzüþerek, çok ani ve hýzlý nefes almayý saðlar. Bu arada boðazýn üst tarafýnda, ses tellerinin bulunduðu kýsýmda bir kapanma olur ve buradan geçen hava bir an bloke edilir. Bu da boðazdan bir sesin çýkmasýna neden olur.
Midedeki bir olayla diyaframýn iliþkisi, bu iki organdaki sinirlerin birbirine çok yakýn hatta iç içe geçmiþ olmalarýndan kaynaklanýr. Bu nedenle daha çok yemek yedikten sonra hýçkýrýrýz. Sindirim iþlemi bittikten sonra hýçkýrýk olmaz.
Etkisi...
Þimdi hýçkýrýk refleksini tetikleyen nedenler üzerinden biraz düþünelim. Þayet bu refleks olmasaydý, sindirim sistemimize giren havadan haberimiz dahi olmazdý. Rahatsýzlýk hissetsek de bu havayý itmemiz için hýçkýrýk benzeri bir iþlemi gerçekleþtirmemiz gerektiðini bilemezdik. Kendi irademizle bunu denerken ise rahatsýzlýðýmýz daha da artardý. Oysa biz daha bunlarý hiç düþünmeden bizim için vücudumuzda bir refleks olarak bu önlem alýnmýþtýr. Bu kusursuz mekanizma kullarýna karþý çok þefkatli olan Rabbimiz'in sonsuz ilminin delillerinden birini daha gözler önüne sermektedir.
Hapþýrma
Neden...
Hapþýrma, burun mukozasýnda bulunan ve rahatsýzlýk verebilecek herhangi bir maddenin dýþarý atýlmasý ihtiyacý nedeniyle meydana gelen bir reflekstir. Hapþýrarak burundan þiddetli bir þekilde hava çýkarýlmýþ olunur.
Nasýl...
Burun mukozasýnda rahatsýzlýk veren herhangi bir madde, bu siniri uyarýnca beyne mesaj iletilmiþ olur. Bunun karþýlýðýnda da, beyindeki refleks merkezleri tarafýndan hapþýrma tetiklenir.
Etkisi...
Hapþýrma esnasýnda yüz, göðüs ve karýn kaslarýnýn birçoðu kasýlýr. Bu kasýlmalar, birbiriyle paralel bir sistem içinde gerçekleþir. Bu paralellik için gerekli program da, beyinde ve omurilikte yer alýr. Bu nedenle de, hapþýrma hissi baþladýðýnda, onu durdurmak çoðunlukla mümkün olmaz. Zaten meydana gelen basýnç nedeniyle kýlcal damarlarda zedelenmeye de yol açabileceði için, hapþýrmanýn tutulmaya çalýþýlmasý önerilmez.
Hapþýrmadan sorumlu olan sinirler, ayný zamanda gözün dýþ yüzeyindeki kornea ile de iliþkilidir. Bu nedenle, hapþýrdýðýmýzda genellikle gözler de yaþarýr. Ve gözler açýk tutulamaz.
Burun solunum yollarýmýzýn giriþ kapýsýdýr. Buradan hava giriþini engelleyen, rahatsýzlýk veren herhangi bir durumda bir koruma olarak hapþýrma refleksi devreye girmektedir. Bu refleks ile tamamen istem dýþý bir biçimde ani ve çok þiddetli nefes vermiþ oluruz. Biz farkýnda bile deðilken bizim adýmýza koruma altýna alýnan vücudumuz, Yüce Allah'ýn kusursuz yaratýþýný gözler önüne seren sayýsýz delillerden sadece birini oluþturmaktadýr.
Bayýlma
Neden...
Kalp atýþýnýn, soluk alma hareketlerinin, gerçekten ya da görünüþte durmasýyla meydana gelen bilinç kaybýna "bayýlma" denir.
Bayýlmak da týpký sözü edilen diðer refleksler gibi istem dýþý bir bilinç kaybýdýr. Vücudu üstesinden gelemeyeceði bir acý hissinden korumak ve beyne daha fazla kan gitmesini saðlamak amacýyla gerçekleþir. Bu refleks ayný zamanda vücuttaki baþka bir problemin de habercisi olabilir. Bu þekilde de önceden tedbir alýnmasýna yardýmcý olur.
Sinir sistemi çok duyarlý olan kimselerde, bayýlmalara daha çok rastlanýr. Aþýrý heyecan, korku, stres, güneþ çarpmasý, kötü kokular, diþ çekilmesi, kan görmek, çok keskin bir sancý, aðrý gibi durumlar bayýlmaya neden olabilir.
Nasýl...
Bayýlmadan önce, baþ döner, gözler kararýr. Çoðunlukla, kulaklar da çýnlar. Bunun sonucu olarak, yüz sararýr. Nabýz, duyulmayacak kadar yavaþ atmaya baþlar. Eller soður, dudaklarýn rengi solar. Buna karþýlýk, alýn ve yüz soðuk soðuk terler. Sonunda kiþi kendini kaybederek, yere düþer.
Etkisi...
Herhangi bir müdahale olmadan bayýlan kiþi, birkaç dakika içinde, yavaþ yavaþ ayýlýr, kendine gelir. Önce yüzün rengi düzelir, kalp vuruþlarý netleþir. Kiþi derin bir uykudan uyanýrmýþ gibi, bilincine kavuþur.
Ateþin Yükselmesi
Ateþ yükselmesi, insan bedeninin hastalýkla savaþma belirtisidir ve insaný dinlenmeye ve yatmaya zorlar. Böylece vücudun ihtiyacý olan enerji; yürümek, gezmek, çalýþmak vs. gibi günlük iþlere harcanmamýþ olur.
Ateþ yükselmesi hastalýðýn sebep olduðu bir yan etki deðildir. Ateþ, hastalýkla savaþta insaný dinlenmeye zorlamak için özel olarak ayarlanmýþ bir güvenlik önlemidir. Bir refleks olmamakla birlikte, tamamen kontrolümüz dýþýnda alýnan bu önlem, vücudumuzda biz farkýnda bile olmadan iþleyen kusursuz sistemin bir parçasýdýr.
Allah Kullarýný Rahmetiyle Kuþatandýr
Vücudumuzu incelediðimizde istem dýþý iþleyen organlara ait, kendi kendini koruyan, iyileþtiren ve hiç þaþmadan iþleyen hayranlýk uyandýran sistemlerle karþýlaþýrýz. Refleksler ve buna benzer savunma mekanizmalarý da bu olaðanüstü sistemlerin çok önemli birer parçasýdýrlar.
Tüm sistemleri en kusursuz þekilde rahmetiyle kontrol eden Yüce Allah, kullarýný mükemmel bir düzen içinde yaratmýþtýr. Öðrendiðimiz her bilgi, bize Allah'ýn yüceliðini ve üstün kudretini kanýtlayan birer yaratýlýþ delilidir. Bir Kuran ayetinde Rabbimiz'in yaratma sanatý þöyle bildirilmiþtir:
"Allah, yeryüzünü sizin için bir karar, gökyüzünü bir bina kýldý; sizi suretlendirdi, suretinizi de en güzel (bir biçim ve incelikte) kýldý ve size güzel-temiz þeylerden rýzýk verdi..." (Mümin Suresi, 64)
ALINTI