Abdullah Bin Avn By: armaðan Date: 23 Nisan 2009, 20:19:43
Peygamber efendimizin arkadaþlarýný gören büyük velîlerden. Ýsmi Abdullah bin Avn bin Ertabân el-Müzenî'dir. Ýbn-i Avn diye de bilinir. Basra'da doðdu. Doðum târihi bilinmemektedir. Hadîs-i þerîf mütehassýsý olarak Basra'da þöhret buldu. 768 (H.151) senesinde vefât etti.
Abdullah bin Avn, devrinin büyük âlimlerinden okudu. Hadîs-i þerîf ilminde zamânýn önde gelen âlimleri arasýna girdi. Semâme bin Abdullah bin Enes, Muhammed ibni Sîrîn, Ýbrâhim en-Nehaî, Ziyâd bin Cübeyr bin Hayve, Kâsým bin Muhammed, Hasan-ý Basrî, Þa'bî, Mücâhid ve baþkalarýndan hadîs-i þerîf rivâyet etti.
Hadîs-i þerîf öðrenmek için Mekke, Medîne, Kûfe, Basra ve daha pek çok yere seyahat etti. Ýmâm-ý A'meþ, Dâvûd bin Ebî Hind, Süfyân-ý Sevrî, Þû'be, Ebû Yahyâ el-Kattân, Abdullah ibniMübârek, Vekî bin Cerrâh, Muâz ibni Muâz, Muhammed bin Abdullah el-Ensârî ve baþkalarý kendisinden hadîs rivayet ettiler.
Büyük âlim Kurre (rahmetullahi aleyh) der ki:
"Biz Ýbn-i Sîrîn'in verâsýna, haram ve þüphelilerden sakýnmasýna hayrân idik. Fakat Abdullah ibni Avn, onu bize unutturdu. O bu hususta çok ileri mertebelerde idi."
Bikâr bin Abdullah es-Sîrînî anlatýr:
"Ýbn-i Avn'ýn kimseyle alay ettiðini görmedim. Çünkü o, kendi hâlinde ve nefsiyle meþguldü. Günden güne olgunlaþýyor, tasavvufta git-gide yükseliyor ve derecelere kavuþuyordu.
Abdullah bin Avn hazretleri her gün sabah namazýný talebeleri ile kýlar, kimseyle konuþmadan, kýbleye karþý oturur, Allahü teâlâyý zikrederdi. Bu hal güneþin doðmasýna kadar sürerdi. Talebeleri de ayný þekilde yapardý. Güneþ doðduktan sonra onlara dönüp, derse baþlar ve nasîhat ederdi.
Bir defâsýnda; "Akýllý bir kimse bir hatâ iþlediðinde ne yapalým?" diye kendisine soruldu. Buyurdu ki:
"Akýllý bir kimseyi, iþlediði hatâ için azarlamak yakýþmaz. Þu zamânýmýzda da durum budur. Kim birini incitirse, daha þiddetli azarý bir baþkasýndan kendisi duyar."
Abdullah bin Avn, boþ ve faydasýz þeyler konuþmaz, insanlarýn hayrýna olan þeyleri anlatýrdý. Bulunduðu yerde kendisinden çok güzel koku yayýlýrdý. Temiz ve güzel giyinirdi.Belli zamanlarda evine kapanýr, sükût ve tefekkürle vakit geçirirdi. Ýyi iþlerini gizler, belli etmezdi. Ana ve babasýna iyiliði çoktu. Onlarýn yediði kaptan hiç yemek yemezdi. Bu sebeple kendisine sordular: "Ey Allahýn sevgili kulu niçin böyle yapýyorsun?" Cevâben buyurdu ki:
"Korkarým, yediðim kaptaki bir lokmada, onlarýn gözü olur da farkýna varmadan alýp yiyebilirim."
Bir gün annesi çaðýrdý. Biraz sert bir þekilde cevap vermiþti. Sonra bu hâline çok üzüldü. Hemen gitti ve bu hareketine keffâret olsun diye, iki köle âzâd etti.
Evlerinin hepsinde müslümanlar parasýz otururdu. Ýsteyeceði ücret onlara çok gelebilir düþüncesiyle hiç kira almazdý. Diline sâhib olup, hiçbir zaman kötü söz söylemezdi. Yaptýklarýndan piþman olmayan akl-ý selîm sâhibiydi. Kur'ân-ý kerîmi çok okur, cemâate devâm ederdi.
Ýbn-i Mus'ab'a; "Abdullah bin Avn hakkýnda ne dersin?" denilince;
"Avn oðlu ile yirmi dört sene berâber kaldým. Her þeyine dikkat ettim. Her hâliyle dînimize uygun yaþayýþýnýn netîcesinde meleklerin ona bir hatâ yazmadýðý kanâatine vardým." cevabýný verdi.
Yahyâ el-Kattân da;
"Avn oðlu Abdullah'ýn üstünlüðü, insanlar arasýnda dünyâyý en fazla terketmiþ olmasý bakýmýndan deðil, diline sâhib olmasý bakýmýndandýr. O, insanlar arasýnda diline en fazla sâhib olanlardandýr."
Ýbn-i Mübârek onun için; "Onun gibi namaz kýlan görmedim." dedi. Âlimlerden Ravh ismindeki bir zât da; "Ondan daha ibâdet edici birisini görmedim." buyurdu.
Abdullah ibni Avn hiç kýzmazdý. Bir gün birisi kendisini kýzdýrmak istedi, ona dönüp; "Allahü teâlâ sana iyilikler versin." cevabýný verdi ve duâ etti.
Muhammed bin Fudale anlatýr:
Peygamber efendimizi rüyâda gördüm. "Ýbn-i Avn'ý ziyaret ediniz. Çünkü Allahü teâlâ ve Resûlü onu çok seviyor." buyurdu.
Bikâr binAbdullah es-Sîrînî, onun bir gün oruç tutup bir gün tutmadýðýný söyler.
Ýbn-i Mübârek'e; "Ýbn-i Avn ne ile bu dereceye yükseldi?" diye sorulunca; "Doðrulukla." cevabýný verdi.
Abdullah ibni Avn vasiyetlerinde;
"Ey kardeþlerim! Sizin için üç þeyi seviyorum. Kur'ân-ý kerîmi gece-gündüz okumanýzý, cemâate devâmýnýzý ve kötü iþlere mâni olmanýzý." buyurdu.
1) Hilyet-ül-Evliyâ; c.3, s. 37
2) Tezkiret-ül-Huffâz; c.1, s. 156
3) El-A'lâm; c.4, s. 111
4) Tabakat-ül-Kübrâ; c.1, s.64
5) Tehzîb-üt-Tehzîb, c.5, s. 346
6) Ýslâm Âlimleri Ansiklopedisi; cild 2, s.91
Ynt: Abdullah Bin Avn By: ceren Date: 24 Nisan 2019, 16:06:08
Esselamu aleykum. Rabbim razý olsun bilgilerden kardeþim. ..
Ynt: Abdullah Bin Avn By: Bilal2009 Date: 24 Nisan 2019, 18:43:30
Ve aleykümüsselam Rabbim paylaþým için razý olsun
Ynt: Abdullah Bin Avn By: ceren Date: 05 Kasým 2019, 20:50:59
Esselamu aleyküm.rabbim razý olsun bilgilerden kardeþim ...
Ynt: Abdullah Bin Avn By: Sevgi. Date: 06 Kasým 2019, 00:37:11
Aleyküm selâm. vesileniz ile bir çok bilgiler ediniyoruz elhamdülillâh Allah razý olsun kardeþim
Ynt: Abdullah Bin Avn By: gulsahkilicaslan Date: 06 Kasým 2019, 17:27:48
Allah razý olsun hocam selam ve dua ile
radyobeyan