Zenginlik Nedir Fakirlik Nedir? By: reyyan Date: 05 Kasým 2010, 16:45:04
Zenginlik Nedir Fakirlik Nedir?
Sâdýk Dânâ
Abdullah ibni Abbas (r.a)’den Resûlü ekrem sallallahu aleyhi ve sellem buyurur:
- Hiç bir kulun kalbinde dünya muhabbeti yerleþmesin ki, onun kalbine üç þey yapýþmasýn. Her halde ve muhakkak o üç þey kalbine yapýþýp o kulu iþgal eder:
Üç þeyden birincisi, bir meþguliyet ki dert ve meþakkat kendisinden ayrýlmaz.
Ýkincisi: “Öyle bir fakr u fâka, yokluk korkusu kalbine yapýþýr ki gýnâsý mümkün deðildir.”
Yani dünya þöhreti ve mal hýrsý kalbinden çýkmaz. Halbuki asýl zenginlik, kalbin zenginliðidir. Mal bolluðu kalbin istiðnasýný izale etmez.
Üçüncüsü: Ehli kanâat gerçi aç ve çýplak da olsa zengindir. Haris olan kimse, dünya ve mafihânýn maliki de olsa gene fakirdir.
Resûlü ekrem sallallahu aleyhi ve sellem buyurdu:
- Kalbî ve ruhî olan hastalýk küfre yakýn bir sýfatdýr.
Þeyh Sâdi Þirâzi kuddise sirruh buyurur:
- Mal, ömrü huzur içinde geçirmek içindir. Ömür, mal ve servet toplamak için deðildir.
Gavsu’l-azam Abdülkâdir Geylanî kuddise sirruh, hakiki zenginliði ne güzel tarif ediyor. Buyuruyor ki:
- Zenginlik, Aziz ve Celil olan Allah’ýn sevgisine baðlanmak ve bu sevgi ile bütünleþmekdir. Fakirlik ise, Allahü Teâlâ’dan uzaklaþmak ve kendini ondan gayrý varlýklarla zengin saymakdýr.
Zengin; Allahü Teâlâ’ya yakýn olmak suretiyle kalbi zafer kazanandýr.
Fakir ise; Allahü Teâlâ ile kalbî yakýnlýk saðlayamayan ve bu zaferden mahrum kalandýr.
Kim asýl zenginliði arzu ederse, dünya sevgisini de, âhiret sevgisini de, dünyadaki ve ahirettekilerin sevgisini de, hülâsa Allah’dan baþka her þeyin sevgisini kalbinden çýkarsýn. Eþyayý teker teker kalbinden atsýn. Orada sadece ve yalnýz Allahü Zül Celal vel Kemal hazretlerine yer býraksýn!
Þu elinizdeki küçük dünya nimetlerine baðlanýp kalmayýnýz. Allahü Teâlâ size onlarý, sadece yolculuk esnasýnda azýklar olarak yarattý. Allah yolundaki yolculuðunuzda onlardan faydalanýnýz. Fakat hiç bir zaman onlarý gaye olarak görmeyiniz. Onlar gaye deðildir. Yolculuk esnasýnda kullanýlacak vasýtalardan ibaretdir. Allahü Teâlâ size dünya nimetlerini, O’na giden yolda ziyafetler vermeniz, ve onlarla Allah yoluna delâlet etmeniz için ihsan buyurmuþtur. Ýlmi de onunla amel etmeniz ve ýþýðý ile doðru yolu bulmanýz için vermiþtir.
Ýslâmiyet makul niyete mebni, ticaret yapmayý bilakis daima teþvik etmiþ, hatta ubudiyet dallarýndan bir cüz olduðunu açýklamýþdýr. Ve helâl kazançla yuvasýný besleyen kimseleri senâ etmiþtir.
Ve netekim sallallahü aleyhi ve sellem efendimiz, dürüst bir tâcirin, kýyametde þehidler ve sýddýklar ile haþrolunacaðýný beyan etmiþlerdir.
Büyük servet sahibleri fî sebîlillah, yani Allah rýzasý için vakit ve servetlerinin bir kýsmýný hayrat yoluna sarf ederse, hem kalblerindeki dünya hýrsý, keder ve sevgisi Cenâb-ý Hakk’ýn izni ile zail olur, hem bu yapdýklarý hayýr iþleri dolayýsýyla Rabbýmýz Teâlâ hazretleri iç ferahlýðý ve rûh temizliði verir.
Bu suretle o kalblerindeki kasvet ve kötü temayüller iyi huya, iyi görüþlere ve iyi düþünüþlere tebeddül eder. Dünya hýrsý, düþüncesi ve kederi olmayanlar bir gönülle gecelerini ve gündüzlerini neþ’e ve sükûn içinde geçirirler.
Maalesef günümüzdeki bir çok zenginler, deðil hayýr hasenat yolunda faideli olmak, hatta üzerlerine farz olan zekatlarýný vermemek suretiyle, biçâre, fakirlerin haklarýný pervasýzca yemekdedirler.
radyobeyan