Üçbin Seçme Fetva
Pages: 1
Kaza Keffaret Nafile ve Adak Orucu By: meryem Date: 04 Kasým 2010, 22:58:22
Kaza Orucu

1296 - Soru: Ramazan-ý þerif ayý yaz günlerine rastladýðýnda, kiþi eline oraðýný almýþ ve çoluk çocuðunun rýzkýný toplamak zorunda oluyor. Ramazan-ý þerif ayýnýn geldiði bu ayda çalýþmasa geçim darlýðýna düþecek. Böyle bir kimse, orucunu kazaya býrakabilir mi? Orucunu kazaya býrakýrsa Allah'ýn huzurunda sorumlu düþer mi?
Cevap: Ramazan ayýnýn sýcak günlere rastlamasý ile bir kimsenin de çalýþmak mecburiyetinde olmasý, orucu býrakýp ve sonra kaza etmesine cevaz vermez. Müslüman, her iþini Allah'ýn emrine göre ayarlamak mecburiyetindedir. Yoksa, dinin hükümlerini kendi durumuna ve keyfine göre zorlamasý, kendini aldatmak ve ahiret hayatýný harap etmek olur.
1297 - Soru: Ramazan orucunu, hastalýk sebebiyle tutamayan kimsenin ne yapmasý lazýmdýr? Orucu kaza ederken nasýl ve ne zaman niyet eder?
Cevap: Hastalýk sebebiyle Ramazan orucunu tutamayan bir mü'min, iyileþtikten sonra gününe gün kaza eder. Niyetini geceden (gün battýktan sonra imsak vaktine kadar olan zaman içinde) yapar. Niyetini, "En son kazaya kalan Ramazan-ý þerif orucunu tutmaya niyet ettim" þeklinde yapar.
1298 - Soru: Bir kimse, Ramazan ayý içerisinde, "Yarýn zor bir iþe gideceðim, hava da çok sýcak" deyip oruca niyetlenmese, yalnýz kaza mý lazým gelir, yoksa kaza ve keffaret mi gerekir?
Cevap: Dünyada sadece kaza, laubali hareketinden dolayý ahirette aðýr bir ceza lazým gelir. Zira kefaret, oruca niyet etmemenin cezasý deðil, orucu bozmanýn cezasý olmaktadýr.
1299 - Soru: Bir kimse Ramazan'da, gafletinin icabý olarak sahur yemeðine uyanmasa ve sabahleyin uyandýðýnda da niyet etmeyip oruç tutmasa buna kaza mý yoksa kaza ile birlikte kefaret mi lazým gelir?
Cevap: Sadece kaza lazým gelir. Zira kefaret, orucu tutmamaktan deðil, niyet edilmiþ bulunan bir orucun bozulmasýndan dolayý lazým gelmektedir.
1300 - Soru: Kaza orucu olan bir kimse, üç aylarda oruç tutmak isterse niyeti nasýl yapacak?
Cevap: "En son kazaya kalmýþ Ramazan orucunu tutmaya niyet ettim" demelidir.
1301 - Netice Fetvalarýndan: "Kendi sun'u olmaksýzýn kusup, orucunun bozulduðu zanni ile, iftar etse yalnýz kaza lazým gelir" (H.Ec. c. 1/227
Açýklama: Kendi kendine gelen kusmalar, aðýz doluu olmazsa, orucun bozulmadýðýnda Hanefi imamlarýnýn ittifaký vardýr. Þayet kiþi onu yutarak geri gönderirse, Ýmam Muhammed'e göre oruç bozulursa da Ýmam Ebu Yusuf'a göre bozulmaz.
Eðer kusma, aðýz dolusu olur da kendiliðinden içeri giderse Ýmam Ebu Yusuf'a göre orucu bozar. Ýmam Muhammed'e göre bozmaz. Oruç tutan bir kimse, kendiliðinden gelen bir kusma sonunda, Hanefi imamlarýnýn ihtilafýnýn kati neticesini bilememesi yüzünden orucunun bozulduðunu sanýp iftar etse, sadece kaza lazým gelir. Orucunu bozma kastý bulunmadýðý için keffaret icap etmez.
1302 - Feyziye Fetvalarýndan: "Birkaç defa baygýnlýk geçirmekle ikindiden sonra orucunu bozsa keffaret lazým gelmez (sadece kaza icap eder)" (H.Ec. c. 1/23)
1303 - Soru: Bir kimse, Ramazan orucunu tuttuðu sýrada piþmemiþ kuru pirinç yemiþ olsa keffaret icap eder mi?
Cevap: Hayýr, sadece kaza tutmasý yeterli.
1304 - Abdürrahim Fetvalarýndan: "Ramazan'dan baþka günlerde Ramazan orucunun kazasýna niyet eden kimse orucunu (kasten) bozmuþ olsa (sadece) kaza lazým olur (Fakat) kefaret icap etmez" (H. Ec. 1/22)
Açýklama: Keffaret, Ramazan orucunun edasýný bozana lazým gelirse de, kazasýný bozana lazým gelmez.
1304 - Abdürrahim Fetvalarýndan: "Ramazan'da, gündüz kuduz köpek ýsýrsa, kendi içtihadý veya mütehassýs bir tabibin haber vermesi ile helak olacaðýný zannedip ilaç içse, keffaret lazým gelmez" (H.Ec. 1/23)
Açýklama: Kuduz köpeðin ýsýrmasý sýrasýnda, ilaç veya iðne ile tedaviye giriþilmesi, yahut hayati bir tehlike karþýsýnda ilaç kullanýlmasý esasen bir zarurettir. Bu sebeple keffareti gerektirmez. Ramazan çýktýktan sonra gününe gün kaza etmesi gerekir.
1305 - Soru: Kulaða damlatýlan þeyle oruç bozulursa sadece kaza mý, yoksa kaza ile birlikte keffaret mi gerekir?
Cevap: Sadece kaza gerekir.

Keffaret Orucu

1307 - Ali Efendi Fetvalarýndan: "Oruç keffareti tutanýn, birkaç günü Ramazan'a tesadüf etse, o keffareti baþtan itibaren tutmak gerekir" (H.Ec. c. 1/23)Açýklama: Ramazan ayýnda oruçlu bulunan bir kimse, hiçbir mazereti bulunmadýðý halde ve kasten orucunu bozsa kaza ile birlikte keffaret lazým gelir. Keffaret þu esas ve sýraya göre ifa edilir:
a) Köle azat etmek
b) Buna gücü yetmezse ara vermeksizin iki ay oruç tutmak
c) Buna da takat yetiremezse altmýþ fakire sabah ve akþam birer öðün yemek yedirmek.
Keffareti oruçla ifa edecek kimse, iki aylýk orucu, hiç ara vermeden tutmak zorundadýr. Mazeretli veya özürsüz olarak oruç tutmaya ara verse, keffareti yeni baþtan tutmasý gerekir. Bu sebeple, keffaret orucu tutulurken Ramazan-ý þerif girse baþtan tekrarlamak lazým gelir. Bu hüküm muvacehesinde, üzerinde keffaret borcu olan bir mü'min, onu edaya baþlamazdan önce hesabýný iyi yapýp sonra baðýþlamalýdýr.
1308 - Ali Efendi Fetvalarýndan: "Ramazan günü oruçlu iken, rýzasý ile kasten þarap içmiþ olsa, kaza ve keffaretle birlikte þarap içme cezasý ve tazir lazým gelir" (H.Ec. c. 1/23)
Açýklama: Bu fetvada belirtilen suç için birbirinden ayrý cezalar terettüp etmektedir. Þöyle ki: Kasten oruç bozmasý sebebiyle kaza ve keffaret, þarap içmekten dolayý içki içmenin haddi þer'isi ve Ramazan günü alenen oruç yemesi sebebiyle de tazir lazým gelmektedir.
1309 - Behce Fetvalarýndan: "Keffaret için oruç tutan Hind, adet kaný görse, keffarete yeniden baþlamasý gerekmez ise de, temizlenince aralýksýz olarak tamamlamasý icap eder" (H.Ec. c. 1/23)
1310 - Soru: Keffaret orucuna kalben niyet edip dil ile söylemeyi unutsam veya kasten terk etsem ne lazým gelir?
Cevap: Her türlü niyetin mahalli kalptir. Dil ile söylemek ise müstehabtýr. Bu itibarla, kalben niyet etmiþ olup da dil ile niyet etmeyi unutan veya terkedenin kalbi niyeti ile orucu sahih olur.
1311 - Ali Efendi Fetvalarýndan: "Sýtma nöbetine tutulan bir kimse, nöbetinin olduðu günde Ramazan ayý girip sýtma nöbeti tutmamýþ iken zeval vaktinde iftar etse kaza ve keffaret lazým gelir" (h.Ec. c. 1/22)
Açýklama: Henüz nöbet baþlamamýþ iken, hastalýðýn geleceðini düþünerek oruç bozmak, zanna dayalý bir karar olur. Ýslam dini, kesin olan durumlara göre hareket etmeyi esas olarak almýþ bulunmaktadýr. Zan veya vehim ile bir vazife terk veya tehir edilemez.
1312 - Abdürrahim Fetvalarýndan: "Ramazan'da birkaç gün kasten oruç bozan kimse, (bayramdan) sonra keffaret (orucu) tutmak murat etse, her oruç bozmak için ayrý bir keffaret lazým olmayýp hepsine bir keffaret kafi gelir" (H.Ec. 1/23)Açýklama: Keffaretlerde tedahül cereyan etmektedir. Yani hepsine bir keffaret kafi gelir. Bir namaz içinde sehiv secdesini gerektiren birkaç hatayý iþlemiþ olana bir tek sehiv secdesinin kafi geldiði gibi.
1313 - Soru: Bir kimse yemin etmiþ. Yemininden dolayý da keffaret yapmasý gerekiyor. Bu kimse fakir ve ayný zamanda da ihtiyar. Fakirliði sebebiyle oruç tutmasý gerekeceðini biliyoruz. Fakat çok yaþlý olmasý dolayýsýyla bu kimse üç günlük oruç yerine üç fîdye-i savam verebilir mi?
Cevap: Bahsi geçen kimsenin keffaret orucu yerine fidye vermesi caiz olmaz. Zira buradaki oruç, doðrudan doðruya yeminin keffareti deðildir. On fakiri giyindirmek veya on fakiri sabahlý akþamlý iki öðün yedirmek iþinin bedeli olmaktadýr. Bedel olan bir þeyin bedeli olamaz. Bu sebeple, bahsi geçen kimse, yemin keffareti olan oruç yerine üç fidye veremez. Yaþlýlýk sebebiyle tutamadýðý bu oruçlarý kýþ aylarýnda tutmaya çalýþsýn. Buna da muvaffak olamaz ise, vefatýndan sonra üç fidyenin verilmesini vasiyet etsin. (Nuru'l-Ýzah, s. 136)
1314 - Soru: Bir kimse, Ramazan günü, oruca niyet ettikten sonra sefere çýksa ve yolculuk sýrasýnda orucu bozulacak olsa keffaret lazým gelir mi?
Cevap: Ramazan orucuna niyet etmiþ bulunan bir mü'min, o günün orucuna devam etmelidir. Mabud-ý kerimine saygýsý sebebiyle orucunu bozmamalýdýr. Zira oruca niyet etmiþ bulunduðu için, yolculuðun ilk gününde fazla yorgunluðu da bulunmayacaðýndan, iftar etmeyi zaruri hale getiren durum doðmamaktadýr. Bu hükümlere raðmen orucu bozacak olursa keffaret lazým gelmez. (Büyük Ýslam Ýlmihali, Oruç bahsi, madde: 160/1)
1315 - Soru: Oruçlu bir kimse, çið et yese orucunun bozulacaðý malum. Fakat keffaret gerekir mi?
Cevap: Evet, hem kaza hem de keffaret lazým gelir. (Nimetü'l-Ýslam, 2. kýsým, s. 57)

Nafile Oruç-Adak Orucu

1316 - Soru: Muharrem ayýnýn birinden sonuna kadar oruç tutmak sevaptýr diyorlar. Ne dersiniz?
Cevap: Muharrem ayýnýn birinden sonuna kadar oruç tutmak müstehab, dokuzu ile birlikte onuncu günü veya onuncu günü ile beraber onbirinci günü oruç tutmak sünnettir. Bunun dýþýna çýkan beyanlar dini bir esasa dayanmamaktadýr.
1317 - Soru: Bir kimse nafile oruç tutmak için sahura kalksa ve niyet etmeden yatsa ve sonra farkýna varsa oruç sahih olur mu?
Cevap: Sorunuzdaki "Nafile oruç tutmak için" sözünüz meseleye ýþýk tutmaktadýr. Onun bu maksatla sahura kalkýp yemek yemesi de bir niyettir. Zira baþka zaman gece kalkýp yemek yeme adeti yoktu. Niyetin yeri esasen kalptir. Dil ile söylemek sadece müstehabtýr.
1318 - Feyziye Fetvalarýndan: "Þevvalin altý (gün orucu)nu ayrý ayrý günlerde tutmak efdaldir" (H.Ec. 1/23)
Açýklama: Ramazan-ý þerifin çýkmasýndan sonra, Þevval ayý içinde altý gün oruç tutan kimsenin yýlýn tamamýnda oruç tutmuþcasýna sevap kazanacaðý müjdesi vardýr. Bu altý gün orucu, birbirini peþine tutmak caizdir. Ayrý ayrý günlerde tutmak ise efdaldir.
1319 - Behce Fetvalarýndan: "Belirli bir günü oruçla geçirmeyi nezreden kimsenin ziyafet (e katýlmay)ý özür (kabul ederek) o gün iftar etmesi mubah olmaz" (H.Ec. 1/22)
Açýklama: Nafile oruç tutan bir kimse, öðleden önce, ziyafete gidecek olsa, ev sahibinin gücenmesinden endiþe ederse orucunu bozup ziyafete katýlýr. Daha sonra bu orucu kaza eder. Nezredilmiþ bir oruç ise vacip derecesine yükselmiþ bulunmaktadýr. Bu sebeple onu bozmak caiz olmaz.
1320 - Soru: Bir kimse, Ramazan ayý içinde baþka bir vacip oruca niyet etse, mesela, yapmýþ olduðu bir nezir orucuna niyet etse, adadýðý oruç ödenmiþ olur mu?
Cevap: Ramazan'da Ramazan orucunun edasýndan baþka bir oruca niyet edilemez. Böyle bir vacibe niyet etse bile tutacaðý oruç Ramazan orucu yerine geçer.


Ynt: Kaza Keffaret Nafile ve Adak Orucu By: RAMAZAN 7/D Date: 26 Aralýk 2014, 16:54:11
Müslüman bir kimse orucun geldiði oruç tutulacak güne göre iþini ayarlamalý orucunu ihmal etmemeli.Peygamber Efendimiz (S.A.V) oruçlu bir gününde sýrtýnda taþ taþýyarak oruç tutmuþ.Fakat günümüzdeki iþler böylemi , çok daha kolay. Bu yüzden çalýþtýðýmýz günde bile  oruç tutacaðýz.Eðer bir kiþi kefaret borcunu ödeyecek iseköle azat etmeli bunu yapamýyorsa 60  gün oruç tutmalý bunu da yapamazsa 60 fakiri 1 gün oyunca sabah ve akþam yemeklerini vermelidir.
Ynt: Kaza Keffaret Nafile ve Adak Orucu By: ikranur 7d Date: 30 Aralýk 2014, 17:00:57
Müslüman bir kimse orucun geldiði oruç tutulacak güne göre iþini ayarlamalý orucunu ihmal etmemeli.Peygamber Efendimiz (s.a.v) oruçlu bir gününde sýrtýnda taþ taþýyarak oruç tutmuþtuur.ama günümüzdeki iþler böylemi , çok daha kolay. Bu yüzden çalýþtýðýmýz günde bile  oruç tutmalýyýz.Eðer bir kiþi kefaret borcunu ödeyecek ise köle azat etmeli bunu yapamýyorsa altmýþ  gün oruç tutmalý bunu da yapamazsa altmýþ fakiri bir gün boyunca sabah ve akþam yemeklerini vermelidir.
Ynt: Kaza Keffaret Nafile ve Adak Orucu By: MELÝKE 7D Date: 10 Mart 2015, 18:03:05
Müslümanlar oruçunu hiç aksatmadan oruçlarýný tutmalarý gerekir.PEYGAMBER EFENDÝMÝZ oruçken sýrtýn taþ taþýmýþ.bizimde çalýþýrken bile oruç tutmamýz gerekir.

radyobeyan