Dostluktan maksat By: sumeyye Date: 04 Kasým 2010, 18:36:00
DOSTLUKTAN MAKSAT
Abdullâh bin Mübarek Hazretleri, kötü huylu bir kimseyle yolculuk yapmýþtý. Seyâhatleri bitip ayrýldýklarýnda Abdullâh bin Mübarek içli içli aðlamaya baþladý. Bu hâle þaþýran dostlarý:
"- Neden aðlýyorsun? Seni böylesine mahzûn eden þey nedir?" diye sordular.
O kadri yüce Hak dostu, bir iç çekti ve nemli gözlerle:
"- O kadar yolculuða raðmen beraberimde bulunan arkadaþýmýn kötü hâllerini düzeltemedim. O bîçârenin ahlâkýný güzelleþtiremedim. Düþünüyorum ki; acabâ benim bir noksanlýðýmdan ötürü mü ona faydalý olamadým? Þâyet o, benden kaynaklanan bir hatâdan dolayý istikâmete gelmediyse, yarýn hâlim nice olur!.." dedi ve hýçkýrýklarý boðazýnda düðümlenmiþ bir vaziyette aðlamasýna devam etti.
KISSADAN HÝSSE:
Dostluklar dâimâ mânevî açýdan faydalý bir maksat üzerine binâ edilmelidir. Buna göre sâlihlerle dostluk ve ülfet, onlardan istifâde için; sâlih olmayan ve hattâ noksanlýklarý bulunan mânen zayýf kimselerle dostluk ve ülfet ise, onlara faydalý olabilmek için olmalýdýr. Zîrâ mânevî faydadan uzak ve sýrf gafletle örülmüþ dostluklar, iki dünyâyý da mahvedecek bir zarar demektir. Ve bu zararýn en hafifi dahî:
"Kýr atýn yanýnda duran, ya huyundan ya suyundan!" meselince bir âkýbet yaþatýr.
Diðer taraftan noksan ve eksiði bulunan kimseleri istikâmete yöneltirken takip edilecek üslûp, menfî bir netice karþýsýnda onlarý rencide etmek deðil, acaba bende bir kusur var mý, diye nefsi muhâsebe etmektir. Zîrâ eðer bizden kaynaklanan hatâlar ve eksiklikler dolayýsýyla muhâtabýmýzý doðru yola sevk edememiþsek, bunun hesap ve vebâli çok aðýr olur. Gâye, perde olmak deðil, perdeleri açýp hakîkati gösterebilmektir.ALINTI