Uykuya Dalmada Gecikme ve Erken Uyanma By: mumine Date: 04 Kasým 2010, 18:05:49
Uyku bozukluklarý, insanlarýn yaþamýný kalitesiz hale sokan ve diðer tüm sistemlere zarar veren hastalýk grubudur. Uyku ile ilgili yakýnmalar 3 ana sýnýfa ayrýlýr.
1. Uykudan uyanmakta zorluk
2. Uyuyamamak
3. Uyku sýrasýnda normal olmayan davranýþlar.
Bu yazýmda uyku bozukluklarý arasýnda en sýk görülen uykuya dalma bozukluðu erken uyanma ve uyku parçalanmasýndan bahsetmek istiyorum.
UYKUYA DALMADA GECÝKME
Uykuya dalmaya çalýþan kiþiler çevreden gelen etkilere kapýlýrlar. Özellikle endiþeli kiþiler hoþ olmayan düþüncelerden ve duygulardan uzaklaþmaya çalýþýrlar. Fakat bu çaba; rahatlayýp uykuya dalmayý zorlaþtýrýr,tersine daha da endiþeli hale getirir ve canlanma dönemlerine neden olur. Ýlerleyen gecelerde; oluþan yeni endiþeler bu döngüyü tetikler. Bir süre sonra hastalar yataklarý ile uyuyamamak arasýnda iliþki kurarlar. Yatak odasý dýþýndaki bazý yerlerde daha iyi uyuduklarýný fark ederler. Bu durum daha çok stres, aþýrý sinirlilik hali, takýntý hastalýðý (OCN) ve depresyonda ortaya çýkar.
Uykuya dalmayý geciktiren en önemli sebeplerden biride, huzursuz bacak sendromudur. Özellikle yatarken ve az oranda da otururken ortaya çýkar. Bacaklarda uyuþukluk, kasýlma ve iðnelenme vardýr. Hasta bacaðýný devamlý hareket ettirme gereksinimi hisseder ve sýk sýk yataktan kalkar, uykuya dalamaz. Demir eksikliði anemisi(kansýzlýk), guatr… vs gibi sistemik hastalýklarda uykuya dalmasý geciktirir.
ERKEN UYANMA
Yaþ ilerledikçe, erken uyanma sorunu artar. Yaþlýlarda sabahlarý erken uyanmanýn en sýk nedeni depresyondur. Alkol gecenin sonundaki uykuyu böler. Bunun için alkol alarak rahatlamaya çalýþanlar, uyumak için her geçen gün alkol miktarýný arttýrýrlar. Bu da alkolizme yol açar.
UYKU PARÇALANMASI
Sürekli kesilen uyku yeterince dinlendirici olmaz. Uyku parçalanmasýnýn neden olan sebepleri kýsaca özetlersek;
1. Uyku Apnesi: Geceleri solunumun kesintiye uðramasý sonucu, hastanýn nefessiz kalýp sýk sýk uyanmasý durumudur.Ölümle sonuçlanabilen bu rahatsýzlýðýn mutlaka tedavi edilmesi gerekir.
2. Mide reflüsü
3. Kalp yetmezliði
4. Bazý hormon bozukluklarý
5. Düzensiz ilaç kullanýmlarý…vs
Yukarýda bahsettiðim tüm uyku bozukluðu türleri;hastanýn yaþam kalitesini bozar,güç içindeki iþ verimini düþürür ve vücut direncini kýrarak diðer hastalýklarýn açýða çýkmasýna sebep olurlar.
Günümüzde; uykusuzluðun taný ve tedavisi baþarý ile yapýlmaktadýr. Uykusuzluðu sebep olan etkenleri saptamak ve tedavi etmek için özel merkezler kurulmuþtur. Uyku EEG’si denen taný yöntemiyle gece uykusunda beyin elektrosu çekilir ayný zamanda solunum merkezi vücut kasýlmalarý incelenir ve uykusuzluða neden olan uyku apnesi huzursuz bacak sendromu gibi en önemli uyku bozukluðu sebepleri belirlenir ve tedavi edilir.Uykusuzluða neden olan depresyon hormon bozukluklarý gibi etkenlerinde baþvurulan hekimlerce deðerlendirilip tedavi edilmesi gerekir. Özellikle yaþlý hastalarda depresyon ve diðer sistemik hastalýklar iç içedir.
Ynt: Uykuya Dalmada Gecikme ve Erken Uyanma By: sümeyra Date: 26 Eylül 2012, 14:26:09
Çoðu kiþide uykuyla ilgili bazý problemler mevcut..Üzerinde durulmasý gereken bir durum..Günlük hayatý ve manevi halimizi etkilediði muhakkak..Rabbim kolaylýklar versin,sorun yaþayanlara..
radyobeyan