Abdestsiz namaz By: SevD@_GüLü Date: 04 Kasým 2010, 12:58:14
Abdestsiz namaz
Hani, Nasreddin hoca'ya sormuþlar: -Hocam, abdestsiz namaz olur mu? Hoca,
-Olmaz, demiþ. Adam üstelemiþ: -Ama ben kýldým oldu. Hoca ne desin...
Her dinin bir fýkhý var. "Amentü"den "Hayat"a kadar her alaný düzenleyen ölçüleri ihtiva eder. Bir tür dinin hayat - kiþilik ölçüleridir.
"Karma namaz" veya "Baþörtüsüz namaz" olayýnda asýl aksayan þey, sanýrým, insanlarýmýzýn fýkýh konusunda bilgisizlikleri ve fýkhýn önemi konusundaki duyarsýzlýklarýdýr.
Yani, böyle bir duyarlýlýk ve bilinç geliþmemiþtir diye düþünüyorum.
Bazý tasavvufi yöneliþlerde bu var: Fýkýhsýz, þeriatsýz tasavvuf.
Hatta kimi Batý ülkelerinde "Ýslam'a inanmadan tasavvufa baðlananlar" var.
Tabii ki bunun adý "Ýslam tasavvufu" deðil. Ya da buna "tasavvufun yoldan çýkmýþ hali" demek mümkün. Ki tasavvuf, "yolun hukuku"nu kalbe nakþetmek anlamýna gelir. Yol ALLAH yolu, Hazreti Muhammed Mustafa (s.a.) yoludur. "Tarikat" da yol demektir. Tasavvuf yolculuðunun adý "seyrü süluk"tur.
Tasavvuf elbet kalbi bir yoðrulma iþidir. Yani kalbi ALLAH Teala ile birliktelik þuuruna erdirme, O'na yakýnlýk bilincini kazanma, dolayýsýyla adeta "O'nun murakabesi altýnda bir hayat sürme" idrakidir.
Ýslam tasavvufu, bütün bunlarýn bir hayat disiplini oluþturacaðýna inanýr.
Bir tür "Peygamber ahlaký ile ahlaklanmaktýr - Ki o ahlak, ALLAH Teala tarafýndan bildirilen Kur'an ahlakýdýr. -" bu. Ya da O'nun eðittiði ilk neslin kalb ve hayat kývamýna ulaþmaktýr. "Ýslam'ýn Peygamberinin hayatýndaki Müslümanlýk kývamý" dýr ideal Ýslam kývamý...
Buna, Ýslam tasavvufu içinde kalblerini yoðurmuþ ve Kur'an'ýn ifadesiyle "ALLAH dostu" diye nitelenebilecek kiþilik arýnmasýna eriþmiþ insanlar, çok özel bir ihtimam gösterirler. Kur'an'la yoðrulmak ya da Peygambere benzemek, onlar için sonsuz bir koþudur adeta. "Peygamber"in önem verdiði her þeyi önemsemek, ihmal etmemek, "Peygamber"in hayatýnda yer almayan þeyleri hayat dýþýnda tutmak ayný þekilde bir hassasiyet konusudur. Bütün çaðlarýn merkez insaný, önderi O'dur bir anlamda. O ve elbet, O'nun getirdiði Kitap'týr... Kur'andýr. Fýkhýn kaynaðý da Kitaptýr ve Peygamberdir.
"Fýkýh duyarlýlýðý" bir kalb iklimi yaþamak demek olan tasavvufta, duygu fýrtýnalarýnda savrulmayý ve çizgi kaymalarýný önler... "Kalb evrilip çevrilebilen bir organ" olarak görülür tasavvufta. Onun için Hazreti Peygamber "Ey kalbleri evirip çeviren Rabbim, benim kalbimi senin dinin üzerinde sabit kýl" diye dua etmeyi öðretir mü'minlere... Tasavvuf kalble uðraþýr, ama kalbi savruluþlara kapýlýp gitmek deðildir amaç, kalbi "ALLAH'a yakýnlýk" bilinciyle yoðurmaktýr. Onun adý takvadýr, ihlastýr, haþyettir, imandýr...
Bu yol savrulmasýný önlemek için Ýslam tasavvufunda "Mürþid"lik belki de en önemli disiplindir. Ona "Mürþid-i kamil" adýný verir Ýslam tasavvufu. Mürþid , "yol gösteren" insan demektir. Kalb terbiyesinin bir tür yol göstericiliði zaruri kýldýðýna inanýlýr. Ve bu iþi "kemal sahibi bir insan"ýn yapmasý istenir. Bu ifadenin mefhumu muhalifinde "Mürþid-i nakýs" gibi bir hadise var demektir. Yani hem irþad makamýnda bulunup, hem de o makamýn "kemal" ölçüsüne ulaþamayan insanýn, yol göstericiliði meselesi... Ýnsanlarý Ýslam"la yoðuracaksýnýz ama Ýslam'ý bilmiyorsunuz. Ýnsanlarý ALLAH Teala'nýn yolunda yürüteceksiniz ama ALLAH Teala'nýn insanoðluna bildirdiði hayat çerçevesinden kopuksunuz... Nasýl olacak bu iþ o zaman?
Son olaya iþtirak etmiþ insanlar, belli ki Cuma namazýný önemsiyorlar. Bu, "Ýslam Fýkhý"nýn bir yansýmasý... Peki ya ötesi? Ýþte görülüyor ki "Ötesi"nde sorunlar var. Oysa "Cumanýn farziyyeti" de fýkýhla belirlenmiþtir, "tesettür" de, namazda böylesine "ihtilat"ýn olmamasý da...
Ýslam bünyesinde oluþmuþ bilgi disiplinleri var. Tefsir, Hadis, Fýkýh... Bunlarýn bilginleri yetiþmiþ... Sormak gerekir onlara... Ben biliyorum ki, bir çok ALLAH dostu, tereddüt ettikleri konularda, -ki herkes her alanýn alimi deðildir- o sahanýn alimine sormaktan kaçýnmamýþlardýr.
Çünkü Kur'an'da bildirilir ki, "ALLAH'a en çok onun kullarý arasýnda alim olanlar haþyetle yaklaþýrlar, (yani) O'nun hoþnutluðunu kaybetmekten kaçýnýrlar, korkarlar." (Fatýr Suresi, 28) Ve ben inanýrým ki, ALLAH dostlarý, ALLAH'ýn huzuruna O'nu hoþnud edecek bir "Ýslami hayat kývamý" ile çýkma konusunda son derece duyarlýdýrlar.
Fýkýh, insaný savruluþlardan koruyan bir hayat çerçevesi kazandýrýr insana...
Çaðýmýzda, iletiþim alanýnda biriken güç ve onun oluþturduðu tahakküm müthiþ savruluþlara itiyor insanlarý... Ýnsan kendisini belirli disiplinlere baðlý hissetmezse, öyle bir savruluþ içine düþer ki, her uzvu bir çalý parçasýnda kalabilir.
Baþa dönersek;
Birilerinin, namaz kýlacak bir insana, "Abdestsiz namaz olmaz" demesi gerekir.
-Ben kýldým oldu, ile Müslümanca bir hayat oluþturulamaz.
Ahmet taþgetiren
Ynt: Abdestsiz namaz By: manas Date: 04 Kasým 2010, 15:50:40
Kaþ yapayým derken göz çýkarmak gibi..ya da bunlarýn asýl meselesi üzüm yemek deðil baðcýyý dövmek..Rabbim akýl ve kalp izdivacýyla imanýný zirveye taþýyanlardan eylesin hepimizi inþaallah..Amin..
Ynt: Abdestsiz namaz By: ceren Date: 03 Kasým 2016, 13:14:20
Esselamu aleykum.Namaz kýlmanýn basi abdest almaktir.Abdestini hakkiyla alan ve feyzine erip namazýnida hakkiyla kilan kullardan olalim inþallah...