Üçbin Seçme Fetva
Pages: 1
Hac By: meryem Date: 04 Kasým 2010, 00:06:20
Hac

Kul, Cenab-ý Hakk'ýn emretmiþ olduðu ibadetleri bizzat yapmakla vazifelidir. Dini vazifelerin yerine getirilmesinde aslolan hüküm bu olmakla beraber, ibadetin nev'i ve kulun aczi dikkate alýnarak verilmiþ istisnai hükümler de bulunmaktadýr.
Namaz ve oruç gibi bedeni ibadetlerde vekalet caiz olmamakta, fakat kulun aczi nisbetinde Ýslam'ýn gösterdiði kolaylýklar artmaktadýr. Zekat ve kurban gibi mali ibadetlerin, vekil tayini suretiyle yerine getirilmesi caiz bulunmaktadýr.
  Hem mali hem de bedeni bir ibadet bulunan hac vazifesinde ise hüküm biraz daha deðiþik bulunmaktadýr. Þöyle ki: Vekalet suretiyle yaptýrýlmak istenen hac vazifesi, nafile ise, herhangi bir þarta baðlý olmaksýzýn ve usul-i þer'isine göre vekaleten yaptýrmak mümkün bulunmaktadýr. Fakat, farz olan bir hac vazifesi, vekaleten sürdürülecek ise, bunun caiz olmasý birtakým þartlara baðlý bulunmaktadýr.
  Vekalet suretiyle yaptýrýlacak bir haccýn farz yerine geçebilmesi için aranan þartlarýn baþýnda, vekil gönderecek þahsýn kendisine haccýn farz olmasý ve bu vazifeyi bizzat yerine getirmeye mani olan özrünün, ölümüne kadar devam edecek mahiyette olmasý gerekmektedir.
  Bundan baþka, göndereceði þahsýn yol parasýný verip, kendisi için hac yapmasýný emretmiþ olmalý ve bu hizmet bir ücret karþýlýðý yapýlmamalýdýr. Ýslam fakihlerinin bu hususta verilmiþ fetvalarý arasýndan bu mevzua ýþýk tutacak olanlarýný okuyucularýmýzýn istifadesine sunmak isteriz.
1323 - Ýbni Nüceym Fetvalarýndan: "Mali gücü bulunmayan bir kimse, yürüyerek haccý eda eylese, zengin olunca tekrar hac yapmasý lazým olmaz" (h.Ec. 1/247)
1324 - Soru: Bir kimseye hacca gitmesi için bir para baðýþlanacak olsa, bu parayý almasý vacip midir?
Cevap: Baðýþý yapacak kimse ister yabancý olsun isterse anne-baba gibi yakýný bulunsun, bu parayý almasý caiz ise de vacip deðildir. Almasý caizdir, demek, aldýðý zaman günahkar olmaz demektir. "Almasý vacip deðildir" demek, almadýðý zaman sorumlu olmaz demektir.
1325 - Soru: Haram ve helal karýþýk bulunan bir para ile hacca gidilir mi ve bu paradan sadaka verilir mi?
Cevap: Önce haram paranýn sahibine (veya sahiplerine) verilmesi, daha sonra geri kalan paranýn miktarýna bakýlmasý gerekir. Þayet geri kalan paranýn miktarý hacca gitmeyi ve zekat vermeyi gerektirecek miktarda ise bu vecibelerin yerine getirilmesi zarureti vardýr.
1326 - Soru: Askerliðini yapmýþ bir kimsenin, evlenmeden önce Hicaz'a gitmesinde bir sakýnca var mýdýr?
Cevap: O kimse zengin olduðu için hac kendisine farz olmuþsa gitmesinde deðil, gecikmesinde mahzur vardýr.
1327 - Soru: Hacca gitmenin ve sakal býrakmanýn belirli bir yaþý var mýdýr? Yoksa genç yaþta bile bunlarý ifa edebilir miyiz? Bir de yaþlanmalarýna raðmen sakal býrakmayan Müslümanlara ne buyurursunuz?
Cevap: Hacca gitmek, zenginlikle ilgili bir farzdýr. Yaþla ilgisi, buluð çaðýna ulaþmýþ olmaktýr. Ergenlik çaðýna ulaþtýktan sonra genç ve ihtiyarlýk, bir tercih sebebi olamaz. Ýlk fýrsatta farzý yerine getirmelidir. Sakal býrakmanýn ilgisi, yaþla deðil baþladýr. Yaþlanmýþ ihtiyarlarýn sakal býrakmayýþlarý, Sünnet-i Ahmediyye'ye aykýrý bulunmaktadýr.
1328 - Soru: Bir fakir, haccetmek için kafi para bulamamýþ. Elindeki .......lira ile umre yapmýþ olsa, Mekke'ye varýp Kabe'yi görmekle kendisine hac farz olur mu?
Cevap: Umre için Mekke'ye varýþý Þevval, Zilka'de veya Zilhicce aylarýndan birine rastlamýþ ise haccý ifa da farz olur. Daha evvelki bir zamanda ise farz olmaz. Zira hac mevsimi Þevval ayýnýn girmesi ile baþlar.
1329 - Soru: Borçlu bir kimsenin hacca gitmesi caiz olur mu?
Cevap: O kimsenin yanýnda borcunu ödeyecek kadar bir para yoksa, alacaklý kimsenin müsaadesini almadýkça hacca gitmesi mekruhtur.
1330 - Soru: Bir kimsenin annesine ve babasýna hizmet etmesi mi yoksa nafile hacca gitmesi mi evladýr?
Cevap: Annesinin babasýnýn hizmetinde bulunmasý, nafile hacca gitmekten evla bulunmaktadýr.
1331 - Soru: Fakir bir kimse, baþkasýnýn verdiði yardým paralarý ile hac yapabilir mi?
Cevap: Edebilir. Daha sonra zengin olsa bile bu yaptýðý hac ile farz yerine gelmiþ olur.
1332 - Soru: Bir kimsenin oðlu ve kýzý varken onlarý evlendirmeden hacca gidemez diyorlar. Bu iddia Ýslami ölçülere göre doðru mudur?
Cevap: "Oðlu-kýzý olanýn onlarý evlendirmeden hacca gitmesi doðru deðildir" sözü yanlýþtýr. Hacca gitmesi Allah'a (cc) karþý kulluk borcudur. Oðlunu evlendirmesi babalýk vazifesidir. Ýki vazifenin yapýlmasý bir zamanda gerekirse Allah'a (cc) karþý olan vazife öncelik kazanýr.
1333 - Soru: Bir çocuk, nafile hac yapmak üzere ihrama girse, Arafat'ta vakfe yapmadan önce ergenlik çaðýna ulaþtýðý takdirde yapacaðý hac farz yerine geçer mi?
Cevap: Niyet ve telbiyesini yenilerse veya buluð çaðýna ulaþtýktan sonra yeni baþtan ihramlanacak olur ve ondan sonra Arafat'ta vakfe yaparsa farz olan haccý yerine kaaim olacaðýnda icma vardýr.
1334 - Soru: Bir kimsenin oturduðu ev kendisinin olsa, gerek mimari tarzý, gerekse konforu itibariyle kýymeti yüksek bulunsa, fakat baþkaca bir serveti de olmasa, bu evi sattýðý takdirde elde edeceði para ile baþka semtte bir ev alabildiði gibi, artan para ile de hacca gidip gelmesi mümkün olsa, bu kimseye bahsi geçen evi satýp hacca gitmesi gerekir mi?
Cevap: Dinimiz, mevcut bulunan imkanlara göre hacca gidip gelebilecek parasý bulunan kimseye bu farzý yerine getirmekle mükellef tutmuþtur. Fakat, oturduðu evi satýp da daha düþük bir ev almak ve arttýrdýðý para ile de hacca gitmek gibi bir mecburiyeti yüklememiþtir.
1335 - Netice Fetvalarýndan: "Üzerine hac farz olan oðlunun hacca gitmesine, babasýnýn engel olmaya (dinen) gücü yetmez" (H.Ec. 1/24)
 Açýklama: Kiþi, evladýnýn kendisine itaat göstermesini ister. Bu itaat, Ýslam'ýn emirlerine uygun olmak þartýyla her babanýn en tabii hakkýdýr. Fakat, Ýslami sýnýrý zorlamaya baþladýðý zaman evladýn Allah'ýn (cc) emrine itaattan ayrýlmamasý gerekir. Üzerine hac vazifesi farz olan evlada, babasýnýn engel olma salahiyeti yoktur.
1336 - Netice Fetvalarýndan: "Ev ve aile masraflarý için zaruri olandan fazla, azýk ve yol masrafýna (yetecek mali) kudreti olmayan kimse üzerine hac farz olmaz" (H.Ec. 1/23)


radyobeyan