Kurban Kesilirken Dikkat Edilecek Hususlar By: meryem Date: 03 Kasým 2010, 23:42:54
Kurban Kesilirken Dikkat Edilecek Hususlar
1454 - Soru: Bir Hýristiyan, koyun veya sýðýr keserken "Bismillahillezi salisü selaseh" diyerek kesecek olsa, kesilen hayvaný yemek helal olur mu?
Cevap: Olmaz. Çünkü bunda Allah'ýn (cc) adýný anmýþ olmamakta, ilahlaþtýrýlan Hazret-i Ýsa'nýn adýna kesilmektedir. Bu sözde þirk tasrih edilmekte bulunduðundan onun kestiði Allah'tan (cc) gayrisi adýna kesilmiþ olmaktadýr. Zira bu söz, "Üçün üçüncüsü bulunan Allah (Ýsa)'nýn adý ile" manasýný ifade etmektedir.
1455 - Ali Efendi Fetvalarýndan: "Zeyd, kendi parasý ile, küçük (yaþtaki) oðlu için kurban kesecek olsa, etini kendi kurbanýnýn eti gibi sarfeder" (H.Ec. 2/161)
1456 - Soru: Kurban Bayramý günü Lavarpiye'de kurban edilmek üzere bir boða aldýlar. Bu hayvan, çok tavlý olduðu için, kesileceði sýrada arkadaþlarýn ellerinden kaçtý. Tutamayýnca polise haber verdik ve polis ayaklarýndan vurdu, öylelikle kestik. Biz olur fetvasýný verdik, ama bir de size soralým dedik. Ne dersiniz?
Cevap: Hayvanýn sakatlanmasý suretiyle kesimine gidildiði için kerahetle caiz olur.
1457 - Soru: Benim bir ineðim var. Kurban almak isteyen beþ kiþi ile yaptýðým pazarlýkta kendim de kurban hisselerinde ortak olarak katýlmak üzere, beþ kiþiye ortak olabilir miyim?
Cevap: Evet, olabilirsiniz. Bu beþ kiþi ile yaptýðýnýz pazarlýk ile vardýðýnýz karar, karþýlýklý rýza esasýna, icap ve kabule dayanan kafi fiyattýr. Onlardan aldýðýnýz bedel karþýlýðý, bu beþ kiþiyi o hayvanýn kurban edilmesine ortak almanýz caiz olur.
1458 - Soru: Bir binek hayvanýný veya bir deveyi yedi kiþi kurban edebiliyor da 8 kiþi veya 10 kiþi neden ortaklaþmýyor?
Cevap: Peygamber Efendimiz'in (sav) zamanýnda bir deve veya sýðýr ancak yedi kiþi için kurban edilmiþ bulunmaktadýr. Bu sebeple bir deve veya sýðýr, en fazla yedi kiþi için kurban edilebilir. Bu husustaki ortaklýk, þahýslarýn arzusuna deðil, dinimizin müsaadesine baðlýdýr.
1459 - Soru: Kurban kesilmesi için belirli bir vakit var mýdýr?
Cevap: Evet, vardýr. Bayram namazý kýlýnan yerlerde, namazý takiben kesilecektir. Çadýrda yaþayan göçebelerin, tedavi maksadý ile veya keyfi olarak bir dað baþýnda meskun bulunmayan baþka bir yerde çadýr kurmuþ bulunan "asri haymeniþin"ler, bulunduklarý yerde bayram namazý kýlýnmadýðý için, bayram günü tanyeri aðardýktan sonra kurbanlarýný kesebilirler.
1460 - Soru: Kurbaný keserken ne okumak gerekmektedir?
Cevap: "Bismillah, Allahu Ekber" demek gerekir. Bunu takiben, "Benim namazým, haccým ve kurbaným, hayatým ve ölümüm alemlerin Rabbi olan Allah'a mahsustur" mealine gelen ayeti okumak münasiptir.
1461 - Soru: Misafir olan kurban kesemez diyorlar, bu söz doðru mu?
Cevap: Bu iddianýn izaha ve düzeltmeye ihtiyacý vardýr. "Kesemez" deðil, "Misafir bulunan kimse, kurban kesmekle yükümlü deðildir, kesmediðinden dolayý sorumlu deðildir." Kendiliðinden kesecek olsa, nafile kurban sevabýna eriþir.
1462 - Soru: "Yurtdýþýnda kesilen kurbanlar, makbul deðildir. Zira fakir payý için verilecek üçte bir pay kime verilecek? Burada ise fakir yok" diyerek bazý kimseler fetva vermeye kalkýyor. Kafi olarak, kesilip kesilmemesinde bir mahzur olup olmadýðýný açýklar mýsýnýz?
Cevap: Böyle bir fetva tamamen yanlýþtýr. Yarým bilgili doktor insaný candan, yarým bilgili kiþi de insaný dinden edermiþ. Kurbanýn kesilmesi vacibdir. Kan akýtýlmakla bu vacib yerine gelmiþ olur. Etinin üçte birinin fakirlere daðýtýlmasý ise sünnettir. Sünneti yapmaya imkan bulunmuyor diye vacibi de terk etmek, yersiz ve dine uymayan bir davranýþtýr, isterseniz orada kesersiniz, dilerseniz parasýný Türkiye'ye gönderip bir kimsenin vekaleti ile burada da kestirebilirsiniz. Yanlýþ sözlere kanarak dini vazifenizi ihlal etmeyiniz.
1463 - Soru: Kurban etinden en yakýn komþuya ikram edilse ve o kimse de verilen eti içki ile meze yaparak yese, bundan eti veren kimseye bir vebal gelir mi?
Cevap: O þahsýn böyle yapacaðýný kafi olarak biliyorsanýz, sadaka olarak vermeyiniz. Ancak hediye niyeti ile verebilirsiniz. Zira gayrimüslim bir komþuya bile kurban etinden hediye niyetiyle verilebilir.
1465 - Soru: Bir sýðýr azami yedi kiþi için kesilir, bunu biliyoruz. Bundan daha az olmak üzere tek veya çift kiþilerin ortaklýk yapmalarýnda bir engel var mý? Bunlar etleri nasýl taksim ederler?
Cevap: Hiçbir engel yoktur. Etlerini terazi ile tartarak taksim ederler. Terazi bulunmadýðý takdirde göz kararý ile taksim edilip ciðer, kelle, dalak, böbrek gibi sakatat, paylarýn üzerine ilave edilerek, biraz fazla giden kimsenin fazla yemiþ olma ihtimali önlenmiþ olur.
radyobeyan