Týp Dünyasý
Pages: 1
Akrabadan kan nakli riskli By: ehlidunya Date: 03 Kasým 2010, 13:45:00
Akrabadan kan nakli riskli

YAKIN akrabalardan yapýlan kan nakillerinde ölümcül bir komplikasyon olan Transfüzyon iliþkili Graft Versus Host hastalýðýnýn görülme riski bulunuyor.

Uzmanlarýn verdiði bilgiye göre, hastalýðýn kan naklinde nadir görülen, fakat ortaya çýktýðýnda ‘’yüzde 90 oranýnda ölümle sonuçlanabilen’’ çok ciddi bir komplikasyon olduðunu belirterek, riskin ortadan kaldrýlmasý için akraban kan naklinin yapýlmamasý gerektiði uyarýsýnda bulundu.

Ankara Onkoloji Eðitim ve Araþtýrma Hastanesi Hematoloji Klinik Þefi, Kök Hücre Nakli Merkezi Direktörü ve Saðlýk Bakanlýðý Kan Bilim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Fevzi Altuntaþ, yaptýðý açýklamada, kan ürünlerinin temininin hayatî önem taþýdýðýný söyledi. Kan ürünlerinin Türkiye’de genellikle ‘’daha güvenli’’ olduðu gerekçesiyle yakýn akrabalardan temin edilmek istendiðini ifade eden Altuntaþ, bunun inanýlanýn tam aksine ciddî sakýncalarý olduðunu belirtti. Altuntaþ, ‘’Yakýn akrabalardan yapýlan kan nakillerinde ölümcül bir komplikasyon olan Transfüzyon iliþkili Graft Versus Host Hastalýðý (TA-GVHH) daha sýk görülmektedir’’ uyarýsýnda bulundu. Bu nedenle yakýn akrabalardan kan almak yerine kanýn Türk Kýzýlayý’ndan temin edilmesi ve baðýþlarýn Bölge Kan Merkezlerine yapýlmasý gerektiðini ifade eden Altuntaþ, bu sayede sadece kendi hastalarýna deðil ihtiyacý olan her hastaya kan ürünlerinin saðlýklý ve güvenli bir þekilde ulaþtýrýlabileceðini söyledi.

SAÐLIKLI KÝÞÝLER ÜÇ AYDA BÝR KAN VERMELÝ


ALTUNTAÞ, Transfüzyon iliþkili Graft Versus Host Hastalýðýnýn kan naklinin nadir görülen, fakat ortaya çýktýðýnda ‘’yüzde 90 oranýnda ölümle sonuçlanabilen’’ bir komplikasyonu olduðuna dikkati çekerek, ‘’Özellikle yakýn akrabalardan alýnýp yakýn akrabaya verilen tam kan, eritrosit veya trombosit ürünleri bu duruma neden olabilir’’ diye konuþtu. Klinik tablonun transfüzyondan 1-4 hafta sonra baþladýðýný ve ateþ, cilt döküntüleri, karaciðer testlerinde bozukluk, sarýlýk ve kanlý ishal ile kendini gösterdiðini belirten Altuntaþ, yeni doðanlarýn, yoðun bakým hastalarýnýn, baðýþýklýk sistemi zayýflamýþ hastalarýn risk altýnda olduðunu söyledi. Kan baðýþýnýn bir sosyal sorumluluk olduðunu vurgulayan Altuntaþ, kan vermenin baðýþçý için önemli bir risk oluþturmadýðýný, tam tersine vücuttaki kanýn yenilenmesi için gerekli olduðunu ifade etti. Altuntaþ, saðlýklý bir hayat için 18 yaþ üzeri saðlýk problemi olmayan herkesin her üç ayda bir düzenli aralýklarla kan baðýþýnda bulunmasý gerektiðini sözlerine ekledi


radyobeyan