Hangi hayvanlar kurban edilebilir? By: SevD@_GüLü Date: 02 Kasým 2010, 13:33:47
Hangi hayvanlar kurban edilebilir?
Kurban, Yüce Allah’ýn rahmetine yaklaþmak için ibadet niyeti ile kesilen özel hayvandýr. Kurban Bayramý günlerinde (ilk üç günde) böyle Allah rýzasý için kesilen kurbana “udhiyye”, bunu kesmeye de “tadhiye” denilir. Hanefi mezhebine göre Kurban Bayramý’nda ibadet niyeti ile kurban kesmek, hür, mukîm (yolcu olmayan), müslim ve zengin kimseye vacibdir. Zenginden maksat, temel ihtiyaçlarýndan baþka, artýcý olsun olmasýn, 85 gram altýn edecek mala sahip olan, fitre vermekle yükümlü olan kimselerdir. Kurban kesme günlerinde kurban kesmeye gücü varken kurban kesmeyip de sonra fakir düþse, buradaki vücub üzerinden düþmüþ olmaz.
Vacib olan kurban görevi, Hak yolunda fedakârlýðýn bir niþanýdýr, Yüce Allah’ýn verdiði nimetlere karþý yapýlan bir þükürdür. Bunun sonucu da sevaba ulaþmak ve birtakým belâlardan korunmaktýr. Þu gerçek de bilinmeli ki, insanlarýn ihtiyaçlarý için yeryüzünde yüz binlerce hayvan kesiliyor. Fakat bunlardan yalnýz durumlarý yeterli olanlar yararlanýyor. Kurban Bayramý’nda ise Hak rýzasý için birçok hayvan kesiliyor. Bunlarýn etlerinden ve derilerinden çok fakir kimseler de yararlanýyor. Ýktisadî olan mesele, dinî ve ahlâkî bir mahiyet kazanýyor. Þahýs menfaati yerine toplumun menfaati bulunmuþ oluyor. Bunun için kurban kesilmesi, Ýslâm’a ait insanî ve sosyal büyük bir fedakârlýk demektir.
Kurban kesilmekle, kesilen hayvanlarýn sayýsý çok artmýþ olmaz; çünkü kurban kesilen günlerde kasaplarýn kestiði hayvan sayýsý azalýr ve böylece o günlerde ayný miktar hayvan kesilmiþ olur. Kendi zevkleri için her gün binlerce hayvanýn kesilmesini çok görmeyenlerin, senede bir defa Allah rýzasý için bir miktar hayvanýn muhtaçlar yararýna olarak kurban adý altýnda kesilmesini çok görmeleri, doðrusu büyük bir düþüncesizliktir.
Hayvanýn erkek veya diþi olmasý önemli mi?
Kurbanlar yalnýz koyun, keçi, deve ve sýðýr cinsi hayvanlardan kesilebilir. Mandalar da sýðýr cinsindendir. Bunlarýn erkekleri ile diþileri eþittir. Ancak koyun cinsinin erkeðini kurban etmek daha faziletlidir. Keçinin erkeði ile diþisi kýymetçe eþit olsalar da diþisini kesmek daha faziletli olur. Ayný þekilde devenin veya sýðýrýn erkeði ile diþisi et ve kýymet bakýmýndan eþit olsalar da diþisinin kurban edilmesi daha faziletlidir.
Koyun ile keçi ya birer yaþýný doldurmalý veya koyunlar yedi-sekiz aylýk olduðu halde birer yaþýnda imiþ gibi gösteriþli bulunmalýdýr.
Deve, en az beþ yaþýný, sýðýr da en az iki yaþýný bitirmiþ bulunmalýdýr.
Tavuk; horoz ve kaz gibi evcil hayvanlar kurban olamaz: Bunlarý kurban niyeti ile kesmek tahrimen mekruhtur. Çünkü bunda Mecûsîlere benzeyiþ vardýr. Etleri yenilen vahþî hayvanlar da kurban edilmez.
Koyun ve keçiden her biri yalnýz bir kiþi adýna kurban edilir. Bir deve veya bir sýðýr, bir kiþiden yedi kiþiye kadar kimseler için kurban edilebilir. Ancak bu ortaklarýn hepsi Müslüman olup her biri kendi hissesine malik olmalý ve Allah rýzasý için bir ibadet niyeti taþýmalýdýrlar.
Kurbanlýk hayvanýn þaþý, topal, uyuz ve deli olmasýnda, doðuþtan boynuzlu veya boynuzsuz veya boynuzunun azý kýrýk bulunmasýnda, kulaklarýnýn delinmiþ veya enine yarýlmýþ olmasýnda, kulaklarýnýn uçlarýndan kesilip sarkýk bir halde bulunmasýnda, diþlerinin azý düþmüþ olmasýnda, cinsel organý bulunmamasýnda, burulmuþ olarak bulunmasýnda bir sakýnca yoktur; bu hayvanlar kurban edilebilirler.
Ýki gözü veya bir gözü kör, diþlerinin çoðu düþmüþ veya kulaklarý kesilmiþ, boynuzlarýnýn biri veya ikisi kökünden kýrýlmýþ, kulaðýnýn veya kuyruðunun yarýdan fazlasý veya memelerinin baþlarý kopmuþ, kulaklarý veya kuyruðu yaratýlýþýnda bulunmayan bir hayvan kurban olamaz.
Kurbanýn semiz olmasý daha faziletlidir. Kemikleri içinde iliði kalmamýþ derecede zayýf veya aksak, ayaðýný yere basýp kesileceði yere gidemeyecek kadar topal veya aþikâr bir halde hasta bulunan bir hayvan da kurban olamaz.
Kurban kesmekle yükümlü olan bir kimsenin satýn aldýðý kurbanda yukarýdaki kusurlardan biri sonradan meydana gelse yerine baþkasýný alýp kesmesi gerekir. Fakat fakir bir kimsenin aldýðý kurban böyle kusurlanýrsa yine kurban olarak kesilmesi caiz olur, yerine baþkasýný almasý gerekmez. Hatta böyle kusurlu bir hayvaný satýn alýp kurban kesmesi de yeterli olur. Çünkü bu kurban o fakir için bir nafiledir. Nafilelerde ise geniþlik ve kolaylýk vardýr. (Üç imama göre, zengin için de yeterli olur. Baþkasýný almaya gerek yoktur.)
Zengin kimsenin aldýðý kurban henüz kesilmeden ölse yerine baþkasýný almasý gerekir. Fakir kimsenin aldýðý kurban ölse baþkasýný almasý gerekmez.
Zengin kimsenin aldýðý kurban kaybolduktan veya çalýndýktan sonra yerine baþkasý kurban edilmiþ olsa ve ondan sonra da kaybolan kurban bulunsa bunu da kesmesi gerekmez. Çünkü üzerine düþen vacibi yerine getirmiþtir. Fakat bu duruma düþen fakirin o bulunan kurbaný kesmesi gerekir; çünkü fakirin satýn aldýðý kurban, kurban olmak üzere belirlenmiþtir; kendisine vacib olmadýðý halde, bunun kurban olmasýný kendisine gerekli kýlmýþtýr.
Kurbanlýk bir hayvan kesilmeden önce doðursa, yavrusu da kendisi ile beraber kesilir. Çünkü yavru anasýna baðlýdýr. Eðer yavru kesilmeyip satýlýrsa parasýný sadaka olarak vermek gerekir
Ynt: Hangi hayvanlar kurban edilebilir? By: ceren Date: 19 Þubat 2017, 20:46:16
Esselamu aleykum.Rabbim bizleri onun emri ve rizasi dairesinde kurban kesen ve kurban ibadetini hakkýyla yapan kullardan olalim insallah...
radyobeyan