Paulus By: ayten Date: 02 Kasým 2010, 01:54:00
1- Paulus
Asýl adý Saul'dýr. m.s. 5-15 yýllarýnda Tarsus'da Yahudi bir aileden doðdu. Hz. Ýsa'nýn ölümünden y. 4 yýl sonra bir istiðrak yaþantýsýyla Ýsa'yý bulutlar üzerinde gördü, onun hitabýna mazhar oldu ve Hýristiyanlýðý kabul etti. Ancak yeni harekete getirdiði yeni yorumlarla Ýsavîliði bir Yahudi mezhebi olmaktan çýkararak, ayrý bir din, ayrý bir yol haline getirdi.
Paulus'un cemaata girmesine kadar Ýsa'nýn Havarileri birlikte yaþadýklarý Ýsa'nýn vaazlarýný, hal ve hareketlerini kendilerine esas alýyor, Yahudilik sýnýrlarý içinde bazý fikri konularda yeni yorumlarla hayatlarýný sürdürüyorlardý. Eðer Paulus cemaata girmeseydi belki de Hýristiyanlýk Yahudilik içinde reformist bir mezhep ve grup olarak hayatýný sürdürecekti. Paulus'un cemaata girmesiyle Ýsa'nýn uluhiyeti dile getirildi. Yaþayan Ýsa'nýn hayatý deðil, ölen ve ölümden dirileri Ýsa'nýn yorumlarý ortaya çýktý. Bu yorumlar vurgulanarak günümüz Hýristiyan mezheplerinin de temellerini oluþturan esaslar meydana geldi.
Bu deðiþim ve geliþimin mimarý Paulus'tur. Yaþayan Ýsa'nýn hayatýný inançlarýnýn merkezlerine koyan Yahudi kökenli Hýristiyanlar zamanla tarihten silinirken, Paulus'un yorumlarýyla geliþip, büyüyen Hýristiyanlýk dünyayý kaplamýþ, günümüz Hýristiyan mezheplerinin temellerini oluþturmuþtur. Bu sebeple Paulus günümüz Hýristiyanlýðýnýn kurucusu sayýlabilir. Yeni Ahid'in yaklaþýk üçte birini onun mektuplarý oluþturur ve sahih sayýlan indilerin deðerlendirilmesinde de onun görüþleri önemli rol oynamýþdýr. Hýristiyanlýðýn en eski metinleridir.
Paulus doðum yeri Tarsus'da putperest kültür içinde büyümüþtü. I. Gamelyel zamanýnda Kudüs'de hahamlýk öðrenimi görmüþtü. Önceleri aþýrý bir Ferisi olarak Ýsa taraftarlarýnýn aleyhinde çalýþýrken, yaþadýðý istiðrak olayýndan sonra Hýristiyanlýðý benimsemiþ ve kendini putperestlerin misyonuna adamýþtý. Getirdiði yorumlarla cemaat içinde kargaþa yaratmýþ, 40/41 yýllarýnda toplanan Kudüs Havariler Meclisinde Tevrat kanunlarýnýn putperest kökenli Hiristiyanlara uygulanmamasý gerektiðini kabul ettirmiþti. Yine komünyonun Ýsa'nýn Tanrýsal bedenini oluþturduðu, ezeli günahý kaldýrdýðý, putperestler havariliði ile görevlendirildiði vs. gibi ana doktrinler ona dayanýr. Zamanýn cemaat baþkaný sayýlan Ýsa'nýn kardeþi Yakub ve Yahudi kökenli Hýristiyanlarýn Ýhtilaflarý sebebiyle misyon merkezi olarak Antakya'yý seçmiþ, çalýþmalarýný putperestler üzerinde yoðunlaþtýrmýþtýr. Çalýþmalarýnda Suriye, Anadolu, Yunanistan, Kýbrýs, Roma seyahatlerinde bulunmuþtur.
Ancak çalýþmalarý hem Yahudilerce, hem de Romalýlarcazararlý görülerek m.s. 67 yýlýnda Ostia'da baþý kesilerek þehit edilmiþtir.