Üçbin Seçme Fetva
Pages: 1
Nikah Tazeleme By: meryem Date: 01 Kasým 2010, 22:25:56
Nikah Tazeleme (Yenileme)

1821 - Soru: Tecdid-i nikah yapýlýrken, ilk defa kýyýlmasýnda olduðu gibi, þahit bulundurulmasý þart mý? Kadýnýn vekaleti olmadan tecdid-i nikah yapýlýr mý?
Cevap: Camilerde haftanýn belirli günlerinde yapýlan ve "Tecdid-i nikah" diye ifade edilen tatbikat dine uygun bir harekettir. Ancak, bu uygulama ile nikahlanacak kadýn için veya boþanma lafzý ile vaki olan ayrýlmada yapýlmasý gereken akitten biraz farklý bulunmaktadýr. Bu, bir nikah akti deðil, esasen mevcut bulunan nikah baðýndaki zayýflamayý pekiþtirme ve yenileme muamelesidir. Bir kimsenin aðzýndan küfür lafzý çýksa, kopan iman baðý ile birlikte nikah da kopar. Kelime-i Þehadet ile imana sahip olunca nikah da avdet eder. Binaenaleyh, nikah tazelemekte nikah akdindeki þartlar aranmamalýdýr. Nikah akdine benzemesi sebebiyle cemaat de birbirinin þahidi olmaktadýr.
1822 - Soru: Bir kimse ailesini bir defa boþamýþ olsa, bu kimsenin nikahý nasýl tazelenir? Ve o zaman þahit lazým mýdýr?
Cevap: O, boþanmanýn þekline baðlýdýr. Talak-ý bayin ile boþamýþ ise, iki tane þahidin huzurunda ve usul-i þer'isi dairesinde nikahýn akdi gerekir. Talak-ý ric'i ise, boþamanýn üzerinden de üç adet görecek kadar bir zaman geçmemiþse karýsýna müracaatý ile, yani "Sen, eskiden olduðu gibi benim zevcemsin" demesi veya onun yataðýna girip yatmasý ile nikah yerine gelmiþ olur. Talak-ý ric'inin üzerinden üç adet görecek bir zaman geçince talak-ý bayin'e döneceðinden, yeniden nikah akdi lazým gelir.
1823 - Soru: Bir kimsenin ailesi kendi isteði ile ayrýlsa ve 3-4 ay geçtikten sonra geri gelmeyi arzu etse, kabul edilmediði takdirde kiþiye dini bir ceza var mýdýr?
Cevap: Bu ayrýlýþ, evi terkedip gitmek suretiyle olmuþsa, herhangi bir þarta baðlý olmaksýzýn geri gelebilir. Þayet 1 veya 2 talakla boþanmak suretiyle ayrýlmýþ ise, yeniden bir nikahla evlenmelerinde zarar yoktur.
1824 - Soru: Cuma ve pazartesi akþamlarý, camilerimizde tecdid-i nikah yapýlmaktadýr. Bunun dinimizdeki hükmü nedir?
Cevap: Bu iþ, meþru bir hareket olup dinimize aykýrý bir tarafý yoktur. Bu, bir nikah akdi deðil, aðýzdan çýkan bazý sözlerle zayýflayan nikah baðýný kuvvetlendirmektir. Her hafta veya ayda bir yapýlmalýdýr, (Ýbni Abidin c. l, s. 39)
1825 - Soru: Bazý namazlarýn arkasýnda yapýlan iman tazeleme ve nikah yenileme iþi, namaz sonunda duadan önce mi yoksa duanýn peþinden mi yapýlacak?
Cevap: Duadan sonra yapýlmasý daha uygundur.
1826 - Soru: Cuma akþamlarý imamýn cemaate tecdid-i nikah yaptýrmasý meþru mudur? Eðer meþru ise hangi kitapta yazar?
Cevap: Ýmamýn cemaat huzurunda yaptýrdýðý tecdid-i nikah meþru olup, Ýbni Abidin adlý muteber fýkýh kitabýnýn c. l, s. 39'da tafsilatý ile geçmektedir. Haftada bir veya ayda bir yapýlmalýdýr.
1827 - Soru: Bir Müslüman, arkadaþlarýnýn arasýnda -þaka veya ciddi olduðunu bilmiyoruz- kayýnvalidesine sövse, karýsýnýn nikahý zedelenir mi?
Cevap: Bir kimse, kendi anasýna veya ana makamýndaki kayýnvalidesine sövecek olsa, büyük bir günah iþlemiþ olursa da karýsýnýn nikahýna zarar gelmez.
1828- Ali Efendi Fetvalarýndan: "Gayrimüslim bir karý-koca, Müslüman olsalar nikahý yenilemek lazým gelmez" (H.Ec. 1/30)
1829 - Abdürrahim Fetvalarýndan: "Karýsý Ýslam ile müþerref olan bir gayrimüslime, Ýslam dinine girmesi teklifi yapýldýðýnda, birkaç gün geciktirip nikahýn feshinden önce Ýslam 'a girse nikahý yenilemek lazým olmaz" (H.Ec. c. 1/32)
1830 - Soru: Bir erkek,  ailesine herhangi bir þekilde sövse nikah tazelemek lazým gelir mi?
Cevap: Nikah, ancak boþamada kullanýlan bir lafýzla kopar. Sövme diye, ifade edilen çirkin sözler, nikah baðýný zedeleyebilir. Camilerdeki tecdid-i nikah bunu tamir eder.
1831 - Soru: Nikah hangi hallerde tazelenir, þartlarý nelerdir? Hülle hangi durumda icap eder, hangi kitapta bulunur?
Cevap: Nikah baðýnýn kopmasýna sebep olan "Sen benden boþ ol" demek gibi bir söz aðýzdan çýkmýþ ise, nikah akdinin devamý için iki yol vardýr. Aðýzdan çýkan söz, talak-ý ric'iyi gerektiriyorsa, üç adet geçmeden karýsýna "Sen, eskiden olduðu gibi yine benim zevcemsin" demesi gibi bir müracaatla veya onun yataðýna girip yatmasý ile; þayet talak-ý bayin ise, yeni bir nikahýn þahitler huzurunda kýyýlmasý suretiyle olur. Aðýzdan çýkan söz, boþamada kullanýlan lafýzlardan biri deðilse ve diðer sözlerden, yani nikah baðýný koparmayan bir kelime ise nikah baðý kopmuþ olmaz. Ancak, nikah baðýnýn elyafýný zedeleyebilir. Bu sebeple, haftanýn muayyen günlerinde "Tecdid-i nikah" usulü, camilerimizde yapýlagelmiþtir. Bu hususun meþruiyeti fýkýh kitaplarýmýzda tespit edilmiþ bulunmaktadýr. (Hülle mes'elesi için Ö.N.Bilmen'in Hukuk-ý Ýslamiyye Kamusu'nu okumanýzý tavsiye ederiz)

Muta (Belirli Süre Ýçin Yapýlan Nikâh)

1832- Feyziye Fetvalarýndan: "Muvakkat nikâh sahih olmaz" (H.Ec. 1/33)
Açýklama: Nikâh, evlenen çiftlerin birbiri ile devamlý geçinme ümidi ile yaptýklarý þer'i bir akittir. Ayrýlma zamaný peþinen tespit edilip, sonra yapýlacak muvakkat evliliðin metres hayatýndan öte bir mânâsý yoktur. Bu sahte nikâhla bir araya gelen kimseler, ahiret hayatýnda zinadan suçlu olarak azaba uðrayacaklardýr.

Nikâhýn Feshi

33 - Abdürrahim Fetvalarýndan: "Ýnnin, olan erkeðin karýsýnýn isteði üzerine açýlan davada, hakim mühlet verdikten sonra, onlarý birbirinden ayýrýr" (H.Ec. c. 1/45)
Açýklama: Ýnnin, cinsi mukarenete kabiliyeti olmayan erkeðe denilmektedir. Kadýn, kocasýndan böyle bir halin bulunduðunu iddia ile boþanma davasý açabilir. Hakimin tanýyacaðý müddet, ihtiyati bir tedbir olmaktadýr. Bu müddet içinde de zevcin aczinini devamý anlaþýlýrsa, hakim kadýn ile erkeðin arasýndaki nikâhý fesheder.
1834 - Netice Fetvalarýndan: "Büluð çaðýna ermiþ bulunan Hind, þahidlerin huzurunda, kendisini bir erkeðe nikâhladýktan sonra, akdi nikâhý feshedemez." (H.Ec. c.1/29)
Açýklama: Kadýnýn, nikâh akdini feshi, ya kendi çocuk iken velisinin yaptýðý nikâhtan memnun kalmamasý veya nikâh kýymaya vekil olan þahsýn, kadýnýn belirttiði mehir miktarýndan daha düþük bir mehir üzerine nikâh yaptýðýný öðrenmesi ve benzeri sebeplere dayanarak yapýlabilir. Fetvadaki evlenme þeklinde, buna imkân veren bir durum olmadýðý gibi, nikâhý feshetmeye salâhiyeti olmadýðý belirtilmektedir.
1835 - Soru: Bir kadýn, Hýristiyan iken bir Müslüman erkekle evlense, daha sonra Budist olsa ne lâzým gelir?
Cevap: Nikâhýn feshi icap eder. Çünkü o, Mecusi olunca ehli kitap olmaktan çýkmýþ ve nikâh münfesih duruma gelmiþ olur.


radyobeyan