Üçbin Seçme Fetva
Pages: 1
Tedavi By: meryem Date: 30 Ekim 2010, 10:04:19
Tedavi

2159- Soru: Haram olan bir þey ilaç olarak kullanýlabilir mi? Mesela, içinde alkol bulunan bir ilaç ile tedavi caiz midir?
Cevap: Hastalanan kimse tedavi yollarýný arayacaktýr. Bu onun için hayatýný koruma vazifesidir. Ancak kullanacaðý ilacýn dinimizce haram olmamasýna dikkat gösterecektir. Zira Cenab-ý Hak haram kýldýðý þeyden fayda verici hassalarý da kaldýrmýþtýr. Bir þeyin haram kýlýnmasýnýn hikmeti, insanýn bedenine, edebine ve dinine zararlý olmasýdýr. Peygamber Efendimiz'in (sav), Ebu Davud'un Sünen'inde rivayet edilen Hadis-i Þeriflerinde, "Haramla tedavi olmayýnýz" buyrulmaktadýr. Tarýk bin Süveyd, Peygamber (sav)'e þarap ile tedavi hususunda sual sormuþtu. Fahr-i Kainat Efendimiz (sav) ona þu cevabý verdi: "O bir deva deðil, bilakis hastalýk (amili)dir" Aslolan hüküm budur. Fakat mütehassýs bir doktor, hastalýðýn ancak haram olan þeyle tedavi edilebileceðini haber verirse, o zaman caiz olacaðý ifade edilmiþtir. Dikkat edilirse bu cevaz, helal olan þeylerden o hastalýðýn ilacýnýn bulunmamasý, Müslüman ve mütehassýs bir doktorun o hastalýðýn haram olan þeyle geçeceðini haber vermesi þartlarýna dayalý olarak verilmiþtir.
2160 - Soru: Kansýz kalan bir hastanýn baþkasýndan kan alabilmesi caiz midir?
Cevap: Kan almak mevzubahis olduðu zaman iki þey akla gelmektedir:
a) Kendi kan grubunu tutan bir kimsenin kanýný týbbi bir usul ile vücuduna naklettirmek. Bu, baþka bir yol ile tedavi imkaný bulunmadýðý zaman, hayatýn kurtulmasý ancak buna dayandýðýnda caiz görülmektedir. Evet, kan necis sayýlmýþtýr. Ancak hasta için kan almak suretiyle tedaviye müsaade verilmiþtir.
b) Kaný para karþýlýðýnda satmak: Bu, tecviz edilmemiþtir. Bir kimse vereceði kaný baðýþlamak suretiyle vermeli; böyle bir zarurete düþmüþ kimseye kaný ile yardýmcý olmalýdýr. Caný tehlikeye düþen kimseye, kan baðýþlamak suretiyle hayýrhahlýðýn en asil örneðini vermelidir. Bu yolu bir geçim vasýtasý haline getirmek kesinlikle caiz görülmemiþtir.
2161 - Behce Fetvalarýndan: "Zeyd, uzuvlarýndan birine iðne ile niþan döküp, sonra piþman olsa (o kýsmýn derisini) soymak lazým gelmez." (H.Ec. 2/164)
Açýklama: Vücudunun derisini iðne ile delip üzerine barut veya boya dökerek þekil ve resim yapmaya "Veþim", yapana "Vaþime", bu dövmeyi yaptýrana "Müstevþime" adý verilmiþtir. Peygamber (sav), bu iþi yapana da yaptýrana da lanet etmiþtir. Cehalet veya gaflet sebebiyle bunu yaptýrmýþ bulunan kimse, sonradan günahýný öðrenip piþman olsa, artýk derisini yüzdürmek gerekmez. Yapacaðý tek þey kalýr: Tevbe ve maðfiret dileðinde bulunmak.
2162 - Soru: Televizyonda akrep sokmasýna karþý bir kimsenin okumak suretiyle tedavi ettiðini gördük. Bu mümkün ve caiz mi?
Cevap: Bu caizdir. Zira Ashab-ý Kiram'ýn zehirli bir hayvanýn ýsýrdýðý hastayý okuduðu, Hadis kitaplarýnda rivayet olunmaktadýr. Böyle bir hastaya, bu iþte tecrübe ve mahareti bulunan ehil kimsenin (bu iþi para için yapanlar deðil) kaðýda bir þey yazýp vermesi halinde hastanýn onu takýnmasý caiz görülmektedir.
2163 - Soru: Herhangi bir kimsenin vücudunda bir yara olduðunda mayalý hamur koymak suretiyle tedavi yoluna gidilmektedir. Hamurun böyle kan ve irin çýkaran yara üzerine konulmasý caiz midir?
Cevap: Bunda þifa bulunduðu tecrübe ile bilinmekte ise, yara üzerine hamur konulmak suretiyle ilaç yapmaya müsaade verilmiþtir.
2164 - Soru: At etinin bazý hastalýkta ilaç olarak kullanýlmasý caiz midir?
Cevap: At etinin yenilmesinde tenzihi bir kerahet varsa da tedavi için kullanýlmasýnda bir mahzur bulunmamaktadýr.
2165 - Soru: Tedavi ile meþgul olmak, tevekkül inancýna ters düþmez mi?
Cevap: Bir kimse, þifa verenin Allah (cc) olduðuna inandýktan sonra, tedavi ile meþgul olmasýnda hiçbir mahzur yoktur. Zira ilaç olacak þeyi yaratan da, onda þifayý gizleyen de hep Cenab-ý Hakk'týr. Ama, "Þifayý veren iðnedir veya haptýr" diye inanarak tedaviye koyulursa, bu nokta yanlýþtýr. Bu gibi halde bile tedaviyi deðil, inancýndaki yanlýþlýðý býrakmak gerekir.
2166 - Behce Fetvalarýndan: "Fýtýk illetine müptela olan Zeyd'e baþka ilaçlar fayda vermese, 'Þayet ameliyat olursan, galip olan ihtimal kurtulmaktýr' diye Müslüman operatör haber verse, o da mütehassýs bir operatöre ameliyat yaptýrýp tedavi ederken ölse, günahkar olmaz." (H.Ec. 2/164)
Açýklama: Ýslam dini, tedaviyi emretmiþ ve gerektiðinde ameliyat olmaya da müsaade etmiþtir. Müslüman ve mütehassýs doktorlarýn tavsiyesi üzerine ameliyat olan kimse, kurtulamayýp vefat etse "galip ihtimal ile kurtulacaðý" haber verildiðinden dolayý sorumlu olmaz.
2167 - Soru: Tedavi için hacamat yaptýrýlabilir mi?
Cevap: Evet, müstehabtýr. (Feteva-i Hindiye, c. 5, s. 355)
2168 - Sara hastalýðý týbbi yönden tedavi edilebilir mi?
Cevap: Cenab-ý Hakk'ýn indirdiði her bir hastalýðýn muhakkak tedavi edilebilme imkâný mevcuttur. Yeter ki, mütehassýz bir doktorun nezareti altýnda teþhis ve tedavisi yapýlmýþ olsun.
2169 - Soru: Ýhtiyaç halinde kimin kaný olduðunu bilmediðimiz bir kaný almakta mahzur var mý?
Cevap: Zaruretler mahzurlarý mubah kýlar. Vücut o kaný istihlak eder. Acil durumlarda bu müsaadeyle hareket edilebilir. Tehlikeli ve acil bir hal yoksa, iyi kimseden kan arayýp bulma yolunu tercih etmelidir.


radyobeyan