Hz Yahya By: ayten Date: 30 Ekim 2010, 01:56:22
2- Hz. Yahya
Hz.Yahya, Zekeriya peygamberin ve karýsý Elizabet'in oðludur. Yahudilerce peygamberliði kabul edilmez. Hýristiyan ve Müslümanlara göre Tevrat'a kuvvetle sarýlmýþ, henüz çocuk yaþta Allah o'na hikmet vermiþtir.[371] Ýsrail Oðullarý'ný irþat için öðütler vermiþ, takva hayatýný sürdürebilmek için çoðu kez ýssýz çöllerde yaþamayý tercih etmiþtir. Hz.Ýsa'nýn çaðdaþýdýr. 28 yýllarýnda hayatta idi. Hýristiyan rivayetlerine göre, Ýsa'yý görünce müstakbel görevini tanýmýþ ve onun beklenen Mesih olduðunu anlamýþtýr. Onu Ürdün nehrinde vaftiz etmiþtir. Ancak onun gelecekten bahsetmesi ve idareye ters düþmesi, kral Herodes Antipos'un üvey kýzýyla evlenmesine karþý çýkmasý üzerine baþý kesilerek þehit edilmiþtir. Mezarýnýn Samarya'da olduðu rivayet edilir. Taraftarlarýný vaftize davet etmesi sebebiyle Hýristiyanlarca “Vaftizci Yahya” lakabýyla anýlýr. Kýyamet ve haþrin yakýnlýðýný haber vermiþ, halkýn tövbe etmesini tavsiye ederek, onlarý vaftiz etmiþtir. Ýslâmî tâbirle bir çeþit boy abdesti aldýrmýþ, manevi temizlik yaptýrmýþtý.
Hz. Yahya'nýn tebliði mesianizmden ayrý tutulamaz. Tiberius'un 15. yýlýnda, yani 28 senelerinde hayatta idi. Esseniler gibi, Helenizm'in þehir kültüründen kaçmýþtý. Vaazlarý ve vaftizi ile diðer dindarlardan ayrýlýyordu. Allah'ýn yaklaþan gününü ilan ediyordu. Artýk balta aðacýn köküne dayanmýþtý. Büyük gün kendiliðinden gelecekti. Mesih hakimlik hizmetini yürütecek, baþaðý sapýndan ayýracaktý. Bir nevi kýyamet ve haþir günü olarak da yorumlanabilecek korkunç günün öncesindeki tek çare, tövbe etmek .ve vaftiz olmaktý. Ben su ile vaftiz ediyorum, fakat o ateþ ile vaftiz edecek diyerek, bir ateþ dalgasýyla dünyanýn yenileneceði hakkýndaki, Yahudi bekleyiþinin yaklaþtýðým müjdeliyordu. Kur'an [372] onun Hz. Ýsa'nýn risaletini müjdeliyeceðini babasý Zekeriya'ya da bildirildiðini beyan eder.
Hz. Yahya'nýn vaftizi bir çeþit boy abdesti idi; tövbe ve günahlarýn affý içindi ki, bugüne kadar Yahudilikte görülen, putperestlerin Yahudiliðe giriþlerindeki su banyosundan farklýydý. O ne bir sihir, ne de sembolik bîr iþti. O, yalnýz istikbaldeki olaylara kefaret edecek, Tanrý ile mümin arasýndaki sembolik bir antlaþma idi. Onun cemaatýna Nasuralar denir. Filistin bölgesindeki karýþýklýklar ve baskýlar nedeniyle ülkelerini terketmek zorunda kalmýþlardýr. Daha sonralarý bunlar Sabiiler adýyla Mezopotamya ve diðer yerlerde tarih sahnesine çýkmýþlardýr.