Misafir Var By: reyyan Date: 28 Ekim 2010, 13:28:13
Misafir Var
Adem Þahin
Misafir aðýrlamayý severiz. Kültürümüze göre misafir yoldan, iþyerinden veya evinden deðil Tanrýdan gelmiþtir. Gelenler bizim deðil Tanrý misafiridir. Nede olsa misafir olmadan tek baþýna yemek yemeyen ve misafire hürmeti sebebiyle ebuledyaf (misafirlerin babasý) deyiþiyle ünlenen Hz. Ýbrahim’in milletindeniz. Hz. Ýbrahim’den gelen kültür mirasýnýn yaþayýþýmýza aksetmesi þaþýlacak þey midir?
Misafir gelmeden önce saçýmýza sakalýmýza üst baþýmýza dikkat eder çekidüzen veririz.
Misafir bizi temizler.
Misafir gelmeden evimizi bahçemizi yolumuzu kapýmýzýn önünü gözden geçirir, Tanrý misafirini rahatsýz edecek her tür görüntüyü ortadan kaldýrýrýz.
Misafir evimizi de temizler
Riya ile karýþacak ama misafirin geliþi ile her tür kaba saba, ayýp, incitici hareket ve sözlerimizi bir süreliðine de olsa rafa kaldýrýrýz. Üzüntümüz var ise kederimizi tebessümlerle gizlemeye çalýþýrýz.
Misafir nezaketimizi arttýrýr, üzüntümüzü unutturur.
Misafirin halini ahvalini sorar, yediðin içtiðin senin olsun gördüklerinden yaþadýklarýndan anlat deriz. Misafir anlatýr biz dinleriz, biz dinleriz misafir anlatýr.
Misafir öðretir, hatýrlatýr, birikimini aktarýr.
Misafirin hürmetine yemeklerimiz her zamanki gibi piþmez. Çeþit ve lezzetinin artmasý için her þey yapýlýr. Tanrý misafirine normal muamele yapýlmasý reva mýdýr?
Misafirin evden ayrýlmasý ile evimizde boþluða düþeriz sanki. Konserden veya stadyumdan çýkan birinin içerde yaþadýklarýnýn etkisinden dýþarý çýkýnca hemen kurtulamamasýna benzer bir an yaþarýz. Bu sebepten misafir gelmezden evvelki hale hemen geçemeyiz.
Misafir hayatýmýzda çok þeydir. Lüzumsuz kap kacak ve gösteriþ maksatlý mobilyalarýn doldurmadýðý evler için de çok önemlidir.
Misafirin geliþ vaktini biliyorsak hazýrlýklarýmýz misafire duyduðumuz saygý ve sevgiye göre deðiþir.
Saat 19:07 de gelecek misafir için beden ve mekan temizliðini yapmamak, onun geliþine önem vermeyerek, gelirse gelsin bana ne, havalarýnda olmak neyin eksikliðinin sonucudur?
Ya da 21:23 de gelecek misafir için her tür hazýrlýðý gördükten sonra ikide bir saate bakarak heyecanla beklemek, onun geliþ müjdesini duyabilmek için kulaklarýný dört açarak heyecanla beklemek neyin fazlalýðýnýn sonucudur?
Off “Yine misafir geldi”, “ne güzel yine misafirim teþrif etti þereflendirdi,” “ne misafiri?” Diyen insanlar arasýnda büyük farklar vardýr. Misafire olan münasebetler þu þekilde sýnýflandýrýlabilir:
1- Kapýyý daha misafir gelmeden sonuna kadar açanlar.
2- Kapýyý bazen açanlar bazen açmayanlar.
3- Kapýyý hiç açmayanlar ve açma niyetini taþýmayanlar.
Misafire hürmetlerine ve muamelelerine göre insanlarý üç sýnýfa ayýrmak istiyorum:
1- Misafirin hak ettiði saygýyý en az düzeyde tutarak onun önünde uzun uzun kaþýnanlar, esneyenler, saatine bakanlar, lüzumsuz ayrýntýlarla meþgul olarak “yeter kalk git artýk” mesajý verenler. Misafirin ardýndan üzerlerinden büyük bir yük kalkmýþ gibi “oh be iyi kötü gönderdik” derler. Misafirin kötü olmadýðýnýn farkýndadýrlar ama hizmet ve hürmet aðýrlarýna gittiði için geliþini dört gözle beklemezler. Misafirle, TV den sonra film bitince veya lüzumsuz meþgalelerden sonra meþgul olurlar. Kapýda uzun süre bekleyen misafir tam ayrýlmak üzere iken kapýyý açarlar. Misafire kapýyý açmadýklarý zamanlar da vardýr.
2- Misafirin önünde el pençe divan duran, onunla geçirdiði zamanýn daha da uzamasýný isteyen, onun huzurunda deðil sallanmak etrafa bakmak, yüzüne konan sineði bile misafire hürmetsizlik olur düþüncesiyle utanarak kovanlar. Bunlar her misafiri “hizmette ve hürmette kusur ettim mi? Keþke daha fazla sevseydim ikram etseydim, razý edebildim mi?” gibi duygularla yolcu ederler. Misafirin bir dahaki geliþini hasretle beklerler.
3- Misafir sözünü duyduklarý zaman tüyleri diken diken olanlar vardýr. Misafirlik kavramýnýn ekonomi, konfor ve zevkin bu kadar çok konuþulduðu hedonizmin derinlemesine yaþandýðý modern dünyada olmamasý gerekir. Niye olsun ki? Kir, kabalýk, kötülük, vahþet ve ayýplarla yaþarken ve bunlardan alýnan günahýn tadý ve mutluluðu varken temizleyen, arýtan, öðreten, yetiþtiren misafirlerle kim meþgul olacak?
Alak suresi 6. ayetten sonuna kadar Ebu Cehil’in her gün gelen misafirlerine hürmet eden Peygamber Efendimizi engelleme çabalarýndan bahsedilir.
Misafirlere bakýþ zahmetle deðil rahmetle olmalýdýr. Bu sayfadaki misafirimizin etten kemikten ibaret olmadýðýný sanýrým çözmüþsünüzdür. Büyük Misafir, evde ýþýk yandýðý ve nefes alýndýðý müddetçe kapýdan ayrýlmaz. Kapý yüz bin defa da açýlmasa yine kapýda beklemeye devam eder. Çünkü bu büyük misafir kapýyý açanlarý ve açma ihtimali olanlarý candan ve gerçekten sevmektedir.
Bu aziz misafir annemiz gibidir yemez yedirir, giymez giydirir. Vakit mefhumunu edep erkaný öðretir. Kötülüklerden alýkoyar. Öðretir yetiþtirir. Görür, gördürür. Ýþitir, iþittirir. Temizdir temizler, ýþýktýr ýþýklandýrýr. Yücelerden gelir yücelere götürür. Bu sebepten geliþ müjdesi cümle aleme günde 5 defa ilan edilen misafiri aðýrlama ölene kadar devam etmelidir. Günde beþ defa gelen misafire günde en az bir defa gitmek lazým diye düþünüyorum. Global günahlarýn ve sýcaklýklarýn arttýðý þu zamanlarda kapýsýnýn önünden akan ýrmaða girmemek, onu korumamak ve ona sahip çýkmamak, ona kurtarýcý gözüyle bakmamak akýllý insana yakýþýr mý?
Misafirin geliþi 5 vakit minarelerden haber verilir
Misafirsiz bir hayatýn demir aðlarýna düþmemek duasýyla…
radyobeyan