Dinler Tarihi
Pages: 1
Sosyal Hayat By: ayten Date: 27 Ekim 2010, 00:11:21
1. 7- Sosyal Hayat


Hintliler için Karma Doktrini, bütün canlýlar arasýndaki farklýlýðýn yegane sebebidir. Hepsi de ezelden beri baðlý olduklarý kaderin mahkumudurlar. Çünkü bütün Hindu mezheplerinin inandýklarý ebedi kainat kanunu (karma), tanniardan baþlayarak bitkilerde sona eren canlýlarýn derecelenmesini, sýnýflara ayrýlmasýný zorlamaktadýr. Yine bu kanun, dinde olduðu gibi Hindularýn cemiyet sistemlerinin de temelini teþkil eden Kast Sistemi'nin sabit kalýplarýný kurmuþtur. Kast, ayný iþle meþgul olan, atadan miras kalan haklarý, vazifeleri ve adetleri ile birbirine sýmsýký baðlanan þahýslar gurubudur. Bir Kast seçilemez, ancak onun içinde doðulur, muhafaza edilir. Ayný Kastýn üyeleri ile evlenilir ve ayný Kastýn üyeleri ile yine, ayný sofraya oturulur. Bu, adece inanç meselesi deðil, ayn, zamanda bir iktisadi meseledir de. Meslekler ona-ayrýlmýþtýr Bilhassa temiz sýnýflardan rahipler, askerler ve çiftçiler g.b, yukarýdan g° Kastýn menfaatleri büyüktür. En üst sýnýf rahipler B rahmanlardýr, vazifelen dini Uçrevler ve öðretmenliktir. Yiyecek, banyo ve diðer insanlarla münasebetlerinde dini fertiklerini koruyabilmeleri için, çok sýký yaz.lý emirleri bulunmaktadýr, ikinci finemli sýnýf, Kshatriya denen muharipler, askerler sýnýfýdýr. Bu sýnýfa krallar ve devlet memurlarý dahildir. Fiziki kuvvetlerini yükseltmekle, artýrmakla yükümlüdürler, üçüncü sýnýf, Vaishya denen çiftçiler ve sanatkarlar sýnýfýdýr. Çalýþma alanlar,, çobanlýk, çiftçilik, ticaret vs. gibi mesleklerdir.

Bu üç yüksek Kastta doðanlara bir nevi ikinci doðum sayýlan bir merasim yapýlýr Bu sebeple, iki kere doðanlar da denir. Bunlarýn haricindeki Shudra denen ekseriyet ise, muhtelif mesleklerde çalýþarak iki kere doðanlara hizmetle yükümlüdürler. Yine bu Kastlar kendi aralarýnda, mesleklere itibar edilen temizlik derecelerine göre, pek çok bölümlere ayrýlýrlar. Bir kýsmý dince temiz sayýlmayan Paryalar (Dokunulmazlar) olarak görülürler. Mesela, balýkçýlar ve kasaplar gýb. canlýlar, öldürenler, çanak çömlek yapanlardan daha aþaðý sayýlmaktadýrlar. Hmt cemiyetinin en aþaðý guruplarý ise, “Pancam” denen beþinci bölümlerde toplanýr ki, üyeleri þehir temizlikçileri, tuvalet temizlikçileri, yankesiciler vs. gibi temiz sayýlmayan meslek sahipleridir. Hindu olmayanlarýn sýnýfý ise, pepsinden aþýðýdýr. Zira, onlarýn hiçbir Kastý yoktur.

Hindularýn dünya görüþüne göre, bu Kast hiyerarþisi tamamen kainatýn ebedi kanununa ait bir yapýdýr. Her Kastýn kendisine has düðün, niþan merasimlen, yeme, içme, giyinme ve meslek kaideleri vardýr. Bir Kast sistemine karþý gelmek, o kimsenin Kasttan çýkarýlmasýna, dolayýsýyla varlýðýnýn yok olmasýna sebep olabilir. Tabu ki, teknikleþme ve endüstrileþme, modern Hind'in Kast varlýðýný sarsmýþtýr. Mesela, yemek kaidelerine riayet, ancak köylüler arasýnda hayatýný sürdürür. Hint anayasasý 1949'da geliþmeye aykýrý olduðu gerekçesi ile nüfuslar. 70 milyonu bulan Parya ile Kastý olmayanlar sýnýfýný yasakladý. Fakat, evlenme meselelerinde Kast sistemim çok sýký olarak tatbik ederler.



radyobeyan