Dini makale ve yazýlar
Pages: 1
Okumak ibadettir By: sumeyye Date: 24 Ekim 2010, 14:20:53
Okumak ibadettir


Cenab-ý Hak, “Oku!” buyurduðuna göre, okumak ibadettir, çünkü Allah'ýn emirlerine uymak ibadet; uymamak da günahtýr. Alman Doktor romanýmýn kahramaný Dr. Herman Heller, bana yazdýðý bir mektupta; “Okumamak Allah'ý isyandýr.” demiþti.Daha fazla…
Ýlim insaný ve milletleri yükseltir. Amerika ve Japonya, ilim ve teknoloji sayesinde kalkýndýlar ve ileri gittiler. Biz cehaletimiz ve tembelliðimiz yüzünden geri kaldýk.
Deðerli yazar Ali Karaçam, Okumayý Sevdiren Kitap isimli bir eser kaleme almýþ. Zambak yayýnlarý arasýnda çýkan kitabý bir akþam oturup okudum. Neler, neler öðrendim. Ýsterseniz anlatayým.
Dünyada en çok kalkýnan ülkeler, en çok okuyan ülkeler.
2004 yýlý dünyanýn ihracat birincisi Almanya, Avrupa'nýn en çok okuyan ülkesi. Almanya'da kitap 8. Avrupa'da 18. ülkemizde 222. ihtiyaç maddesi. Bir insanýn 222 ihtiyacý olmayacaðýna göre bizde kitap ihtiyaç deðil.
Asr-ý Saadet Müslümanlarý, Osmanlýlar, Selçuklular, Emeviler, Abbasiler, dünyanýn gözünü kamaþtýran bir Ýslâm medeniyetini çok okumalarý, ilme ve ilim adamýna önem vermeleri sayesinde kurdular.
Süleymaniye Kütüphanesi, hâlâ dünyanýn en zengin yazma eserler kütüphanesidir.
Yavuz Sultan Selim Han, günde sekiz saat okurdu, Mýsýr seferine giderken üç katýr yükü kitap götürmüþtür. Kendisi þairdir. Havan topunu icat eden, gemileri karadan yürüten, Ýstanbul'u fethedip çað açan-çað kapayan Fatih Sultan Mehmet, çok okuyan bir hükümdardý ve Avnî mahlasýyla yazdýðý kocaman bir divaný var. Kýtalarý titreten Kanuni Sultan Sülyeman da çok okuyordu, Muhibbî mahlasýyla yazdýðý kalýnca bir þiir kitabý mevcuttur. Kýtalarý atlas kumaþ keser gibi kesip biçen atalarýmýz ilme ve kitaba önem veriyorlardý. Bizler bugünkü cahillik ve gerilik gayyasýna sonradan düþtük.
Büyük âlim Ömer Nasuhi Bilmen, günde bir kitap okuyup bitirirdi. Prof. Fuat Köprülü, çocukken oyuncak yerine kitaplarla oynardý. Kitap sevgisi, onu kitaplar yazan bir profesör yaptý. Büyük âlim Seyyid Kutup, ömrünün 40 senesini okuyarak geçirmiþtir. Bediüzzaman Said Nursî, ömrünü okumaya ve okutmaya adamýþ, hapishaneleri medreseye (okula) çevirmiþ bir âlimdir, gençliðinde 90 kitap ezberlemiþ ve bunlarý üç ay içinde hafýzasýndan tekrar etmiþtir. Ýmam-ý Buharî 300 bin hadisi senetleriyle, Ýmam-ý Ahmet bin Hanbel, bir milyon hadisi ezberlemiþtir.
PÝSA eðitim araþtýrmalarýnda dünya birincisi olan Finlandiya'da halkýn % 80'i kütüphaneye gidiyor. Senede kiþi baþýna düþen ziyaret sayýsý 12, ödünç alýnan kitap sayýsý 20. Amerika ve Avrupa'da kütüphaneler, þehirlerin en çok gezilen ve ziyaret edilen yerleri. Kütüphanelerde her yaþa uygun düzenlenmiþ bölümler var. Kütüphanelerin gazete okunan cafeleri, müzik dinlenen odalarý, lokantalarý var. Kütüphaneler, ayný zamanda kültür merkezidir. Buralarda konferanslar, paneller, yazarlarla sohbetler düzenlenir.
Almanya'nýn Nürnberg þehrinde dikkatimi çekmiþti. Þehrin en merkezi yerinde 4-5 tane 3-4 katlý kitabevi vardý. Bu kitap saraylarýný gezmek, benim için büyük zevkti. Bir girdim mi saatlerce içinden çýkamazdým ve tabii binayý terk ederken 4-5 kitap alýp çýkardým.
Avrupa'da tren, tramvay ve otobüslerin kütüphanelerden farkýný görmedim. Her yerde kitap okunur. Amerika'da eðitim gören Mehmet Güngören, toplu ulaþým araçlarýnda okumayan, saða sola bakan zenciler ve yabancýlar, diyor. Ben de Avrupa ülkelerini gezerken ayný tespiti yaptým.
Medeniyeti kitaplar kurar. Ýnsan zihnini kitaplar inþa eder. Bilgi beynin vitaminidir. Okuyan insan, beynini geliþtirir, kendini yetiþtirir ve baþarý yollarýný keþfeder. Okumayan, beynini tembelliðe iter. Tembel zihinler, fetihler ve keþifler yapamaz. Ali Karaçam, ÖSS'de en baþarýlý illerin, en çok kitap okuyan iller olduðunu tespit etmiþ.
Son üç yýlda ülkemizde okuma oranýnýn yükseldiðini görüyorum. 2001'de basýlan kitap 3049 iken 2003'te 5707, 2004'te 8000'i geçti. Ýki-üç senedir ülkemiz 50 bin, 100 bin adet basýlan ve çok satan kitaplarla tanýþtý. Demokratikleþme ile birlikte ülkemizde de eðitim, baþarý, okuma, kitap ve motivasyon önem kazandý. Konferans vermek için mayýs ayýna gün veriyorum. Mayýsýn ikinci haftasýna kadar bütün hafta sonlarým dolu. Konferanslardan sonra kitaplarýmý imzalýyorum, okuyucularýmýn yoðun ilgisi ile karþýlaþýyorum. Baþarýya Götüren Yol kitabým 13. baskýda. Beyin Gücünü Etkili Kullanma Sanatý bir yýlda 6. baskýsýný yaptý. Yeni çýkan Cehennem Vadisi adlý romaným 10 bin basýldý, þimdiden yarýsý satýlmýþ. “Derin çete, darbeci- istihbaratçý hesaplaþmasý” anlatan, heyecan fýrtýnasý bir roman okumak isteyenlere tavsiye ederim.

Not 1: Okumayý Sevdiren Kitap, Ali Karaçam, Zambak, Cehennem Vadisi, Ali Erkan Kavaklý, Popüler.




Ali Erkan KAVAKLI

radyobeyan