Eski Cermen Dinleri By: ayten Date: 20 Ekim 2010, 01:28:12
3- Eski Cermen Dinleri
Literatür.
1- H. von Glasenapp, Die nichtchristlichen Religionen, Frankfurt am Main 1963, s. 122-130.
2- H.J. Schoeps, Religionen, Gütersloh 196l, s. 118-130.
Cermenler, dil bakýmýndan Keltler'e ve Ýtaliklere en yakýn olan Hindu-Avrupaî bir halk gurubudur. Ýsimlerinin Keltler'den mi, Cermenler'den mi geldiði konusu henüz doyurucu bir þekilde açýklýða kavuþturulamamýþtýr. Kelime m.ö. 80 yýlýnda Poseydonyos'da görülmektedir. Cermenler, Güney Ýskandinavya ve Kuzey Almanya olan yurtlarýndan yayýlmýþlardýr. Çeþitli tasavvurlara sahiptiler ve belirli ortak bir dinleri olmamýþtýr. Biz burada, aralarýndaki ortak ve genel esaslardan bahsedeceðiz.
Cermen dinleri hakkýndaki en eski haberler, Eski Çað yazarlarýndan Cesar, Strabo, Tacutus, Ammianus Mercellinus, Jordanes ve Prokop'da bulunmaktadýr. Daha sonra, Hýristiyan misyonerlerinin faaliyetleri, putperestlik âdetlerine karþý kanunlar ve benzerleri hakkýndaki haberler takip etmektedir. Bu hususta ekseriya Runen Metinleri (eski Cermen yazýsýyla yazýlmýþ metinler) ve büyülü sözler önemli bîr yer tutarlar.
Cermen inancýnýn en eski delilleri, Ýsveç ve Norveç'teki Taþ ve Bronz devirlerinden kalma, kaya resimlerinde kendini göstermektedir. Banlarýn, ölülerle ilgili âdetleri ve ruh inançlarý, bazý ihtimallerle tespit edilebilmektedir. Genellikle Cermen boylarý hakkýndaki kaynaklar az olmakla beraber, “Edda” ve “Sagas” adýndaki eserlerde Eski Cermenler hakkýnda kýymetli dokümanlar vardýr. Ancak, bazý konularda anlatýlan Tanrý mitolojilerinin, ne derece bütün Cermen boylarý için geçerli sayýlabileceði sorusu, cevapsýz kalmaktadýr. Bununla beraber, Cermen dinleri hakkýndaki ana kaynak yine de Edda'dýr.