Yunan Dinleri By: ayten Date: 20 Ekim 2010, 01:21:59
1- Yunan Dinleri
Literatür:
1- Hans-Joachim Schoeps, Religionen, Gütersloh 1964, s.137-153.
2- H.von Glasenapp, Die Nichtchristlichen Religionen, s.131-143.
3- F. Heiler, Die Religionen der Menschheit, s. 452-484.
Eski Yunan dini, eski Babîl ve Mýsýr dinleri gibi çok tanrýlý bir dindir. Yâni Zeus'a ayný zamanda Roma'nýn Apollon'u, Mýsýr'ýn Amon-Re'si, ve Kuzey Arabistan'ýn El'i olarak tapýnýlabilir. Bütün bu dinlerde tanrýlarýn birbirleri arasýndaki mücadelelerine inanýlýr ve mitolojileri anlatýlýr. Mitolojiye yükselen tarih öncesi devirleri yansýtýr.
Ýsrail Oðullarýnýn Mýsýr'dan çýkarak, Hz.Musa komutasýnda Filistin'e, Kenan Ýline akýn ettikleri zamanlarda îyon'lan ve Akalan izleyen Dor'lar (m.ö. 12. yüzyýlda) Yunanistan'a akýn ettiler ve bu ülkede kuvvetli bir kültürü hazýr buldular. Fakat, önceki kavimlerden kendi dini tasavvurlarýna neleri kattýklarýný bilemiyoruz. Daha çok Girit Adasý ve Anadolu kültürünün kuvvetli etkileri görülmekle birlikte, bu ada dünyasýnýn ve kültürünün çýkýþý henüz yeterince açýklanamamýþtýr. Ancak, Suriye ve Anadolu ile iliþkilerinin güçlü olduðu da þüphesizdir.
Yunan dini ve ibâdetleri ile ilgili bilgilerimiz genelde arkeolojik kaynaklara dayanýr. Bunlar, arkeolojik kazýlar neticesinde bulunan mabet, tanrý resimleri, kurban hediyeleri, kitabeler, taþ ve tuðladan yapýlmýþ heykeller, üzeri dinsel resimlerle süslü kaplardýr. Yine, Eski Çað yazarlarýnýn sayýsýz haberleri; mitolojik hikâyeler ve efsaneler; Hýristiyan yazarlarýn putperestlerin inanç ve Ýbâdetlerini tenkitleri dolayýsýyla anlattýklarý haberler de bize ýþýk tutmaktadýr.