Güncel Dini Haberler
Pages: 1
Kurban ibadetinin yerini sadaka tutmaz By: reyyan Date: 17 Ekim 2010, 17:23:43
Kurban ibadetinin yerini sadaka tutmaz



Kurban bayramýnýn yaklaþtýðý þu günlerde 'Et stoklarý az kurban kesilirse fiyatlar yükselir' tartýþmasýna cevap veren ilahiyatçýlar sadaka ya da baðýþýn asla kurban ibadetini yerine geçemeyeceðini belirtti

Kurban ayý yaklaþýrken kurbanlýk tartýþmalarý yeniden alevlendi. Türkiye'de hayvan sayýsýnýn az olmasýnýn et fiyatlarýný artýrdýðýný ve Kurban Bayramý sonrasý hayvan varlýðýnýn daha da azalacak olmasýnýn et fiyatlarýný daha da yükselteceðini savunan bazý kesimler, bu nedenle Kurban Bayramý'nda kurban kesmek yerine baðýþta bulunulmasý çaðrýsýnda bulunuyorlar. Ýlahiyatçýlar ise sadaka yahut yoksullara kurban parasýnýn baðýþlanmasýnýn kurban ibadetini yerine geçmeyeceðinin altýný önemli çiziyor.

Prof. Dr. Bayraktar Bayraklý "Ýbadeti herhangi bir endiþe ortadan kaldýramaz. Kaldý ki insanlara kurbanlarýna bir yerlere para vererek kestirtmekte doðru deðil. Herkes kendi ibadetini kendisi yapacak. Siz baþkasýna kendi adýnýza namaz kýldýrabilir misiniz. Oruç tutturabilir misiniz" diye konuþtu.

BAÐIÞ YAPMAK BAÞKA BÝR ÝBADET

Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Ýlahiyat Fakültesi Dekaný Prof. Dr. Mehmet Zeki Duman ise baðýþ yapmanýn kurban ibadeti yerine geçmeyeceðini belirterek, 'Kurban kesmek ayrý bir ibadet: sadaka, fitre, zekat vermek veya baðýþta bulunmak ayrý bir ibadettir. Maddi durumu iyi olanlar, iyi olmayanlara baðýþ yoluyla yardýmda bulunabilir. Ancak, bunun kurban ibadeti ile alakasý yoktur. Baðýþ yapmak kurban ibadeti yerine geçmez"dedi. Bu yýl ithal kurbanlýklarýnda gündeme geldiðini hatýrlatan Duman, hayvanýn nereden geldiðinden ziyade, yaþý ve saðlýðý gibi þartlarý taþýmasýnýn önemli olduðunu, bu nedenle gerekli þartlarý taþýmasý durumunda ithal hayvanýn kurban edilmesinde bir sakýnca olmadýðýný sözlerine ekledi.

HAYVAN AZLIÐI GEREKÇE OLAMAZ

Marmara Üniversitesi'nden Prof.Dr. Zeki Arslantürk hayvan azlýðý gerekçesinin dini bir gerekçe olmadýðýný söyledi. Türkiye'de dinin hayat bulmasý 2 ibadet saðladýðýna iþaret eden Arslantürk "bunlardan bir tanesi oruç diðeri kurbandýr. Bu milleti oruç ve kurbandan men ettiðiniz zaman sýkýntý meydana gelir" þeklinde konuþtu.

FEDAKARLIK GEREKTiREN BiR iBADETTiR

Prof. Dr Hayrettin Karaman, "Þafilere göre sünnet olduðu için yapýlmadýðýndan önemli bir dini ihlal olmaz. Dolayýsýyla bu bir sünnet, bu yýl bunun yerine kolay icra edebileceðiniz baþka sünnetler yapýn diyebilir. ancak böyle bir fetva olaðanüstü bir durumda verilir"diyerek bu durumda kurban kesmenin önüne geçecek bir yorum yapýlmasýnýn doðru olamayacaðýný söyledi. Prof. Dr. Mehmet Zeki Duman ise þunlarý söyledi: 'Bu yýl kurbanlýklarýn pahalý olacaðý veya hayvan sayýsýnýn az olduðu söyleniyor. Ancak, kurban fedakarlýk gerektiren bir ibadettir. Ýnsanlar, Hz. Ýbrahim'in bu fedakarlýk için oðlunu kurban etmek istemesini unutmamalýdýr. Ýmkaný olan bu fedakarlýk için kurban keser. Eðer büyükbaþ hayvan pahalý ise küçükbaþ hayvan tercih edilebilir. Ya da büyükbaþ hayvan kesiminde hisse sayýsý yediyi geçmemek þartýyla artýrýlabilir. Önemli olan ibadetin Allah rýzasý için yerine getirilmesidir.'

Yeni Þafak
 


radyobeyan