Allah bizi insan eyleye By: sumeyye Date: 17 Ekim 2010, 11:47:49
Allah Bizi Ýnsan Eyleye
Alvar Ýmamý cezbeye gelince, o ürperten sesiyle “Allah bizi insan eyleye” derdi. Bu dileðiyle merhum, herhalde insan-ý kamil olmayý murad ediyordu.
Ýnsan-ý kamil olmak, insanî deðerlerin bulunmasý, elde edilmesi sonra da onlarýn muhafazasýyla mümkün olur. Zira insan, insanî duygular, latifeler, hisler....vs. ile bilkuvve insandýr. Fakat bu potansiyel deðerleri bir tohumu topraðýn baðrýna gömüp, neþv u nemasýný saðladýðý gibi, hayatýný da Allah’ýn deðer verdiði þeylerle yeþertmesi ve sonra da bu deðerleri korumasý lazýmdýr ki “Onlar hayvan gibidir, belki hayvandan da aþaðý” (A’raf, 7/179) nazým-ý celiline masadak olmasýnlar.
Efendimiz (sav)’in, namazdaki davranýþlarýmýz hakkýnda buyurduðu þu mübarek sözler bu hakikati ne kadar güzel ifade eder: “Kollarýnýzý köpekler gibi yere sermeyin”, “Ýmamdan önce baþýný secdeden kaldýran biri, yüzünün eþek þekline çevrileceðinden korkmuyor mu?”, “Secdeyi tavuk ve horozlarýn yem gagaladýðý gibi yapmayýn.” Ýþte Allah Rasûlü (sav) bu sözleriyle insanýn, hususiyle de namazda, insanlýðýný sergilemesi gerektiðini ifade etmektedir. Zaten, insanýn insan-ý kamil olmayý yakalamasý da ancak, ibadet ve ubudiyetle mümkündür. Yine insanýn Muhammedî Ruhu, Ýlâhî Ahlak’ý bulmasý ve o ahlâký insanda fýtrat ve tabiat haline getirilmesi de ancak ibadet ve ubudiyet gerçekleþebilir.
Evet, insan kulluðu terk ettiði ölçüde hayvanlýða yaklaþýr, kendisi için hazýrlanan makamdan ve takdir ölçülerinden aþaðýya düþer. Hasýlý, insanî tavýr, insanýn Allah ile olan münasebetleri içinde aranmalýdýr. Efendimizin “Allah sizin cisimlerinize ve suretlerinize deðil, kalplerinize ve amellerinize bakar” nur-efþan beyaný, bu hükme iþaret eder. Ýþte Alvar Ýmamý da “Allah bizi insan eyleye” derken herhalde bu ma’nâyý kasdediyordu.ALINTI
Ynt: ALLAH bizi insan eyleye By: manas Date: 04 Kasým 2010, 23:42:10
Ya da belki istenen þey:Ýnsanlardan bir insan olmak olarak önümüze koyulan kutlu hedeftir..