Sonsuz Nur Sempozyumu By: ehlidunya Date: 10 Ekim 2010, 02:19:02
Bu sempozyumun adý; Sonsuz Nur
Ýstanbul, hafta sonunda çok önemli bir toplantýya ev sahipliði yapýyor. Çemberlitaþ'taki Fýrat Kültür Merkezi, Peygamber âþýklarýyla dolup taþýyor. Dini ilimler ve kültür alanýndaki yayýnlarýyla tanýnan Yeni Ümit dergisiyle Türkiye'de yayýnlanýp Arap dünyasýna hitap eden tek dergi olan Hira'nýn ortaklaþa tertip ettikleri uluslararasý "Peygamber Yolu" sempozyumu oldukça geniþ bir katýlýmla gerçekleþiyor.
FKM'ye geldiðimde Yeni Ümit Dergisi Yayýn Yönetmeni Dr. Ergün Çapan Bey'le selamlaþtýk. Heyecaný yüzünden okunuyordu. Arap düþünce ve akademik dünyasý üzerinde oldukça etkin olan Hira Dergisi'nin Yayýn Yönetmeni Nevzat Savaþ Bey de misafirlere selis ve belið Arapçasýyla hoþ geldiniz konuþmasý yaparken ayný heyecaný yaþýyordu. Mutluluðu gözlerine yansýyan, salonun en görünmeyen bir yerinde oturup sürekli dua eden, görünmekten hoþlanmayan biri daha vardý bu sempozyumun arka planýnda; tevazu ve mahviyeti karakter haline getirmiþ bir temsil kahramaný Cemal Türk aðabey. Gayretleriyle hep örnek olmuþ muhterem Mehmet Ali Þengül ve Mustafa Özcan aðabeyler de hem teþrifleri hem de dualarýyla destek oldular.
Program, enfes bir Kur'an tilavetiyle baþladý. Fetih Sûre-i celîlesinin son ayetlerinden baþlayýp Hücurat Sûresi'yle devam eden bir tilavetti. Marmara Üniversitesi Ýlahiyat Fakültesi Dekaný Prof. Dr. Raþit Küçük hoca açýlýþ konuþmalarýnýn ilkini gerçekleþtirdi. Onu Prof. Dr. Þerafettin Gölcük takip etti. Fas Krallýðý Âlimler Akademisi Genel Direktörü Prof. Dr. Ahmed Abbâdî izleyicilerden yoðun alkýþ alan konuþmasýnda ALLAH'ýn insana verdiði deðeri anlattý. Dünyadaki bütün sistemlerin insaný ve onun mutluluðunu aradýðýný, bu yolda pek çok ilim dalýnýn oluþtuðunu ama hiçbirinin Ýslâm'ýn getirdiði çözümü sunamadýðýndan bahsetti. "Her Müslüman kendi kendine sýkça þu soruyu sormalýdýr." dedi Abbâdî hoca ve devam etti "Efendimiz (sallallahu aleyhi ve sellem) benim yerimde olsaydý ne yapardý?" Bu soru hakikaten üzerinde çokça düþünülmesi gereken bir soruydu. "Burasý Peygamber Efendimiz'in ziyafet sofrasý, buradan olabildiðince fazla nasiplenmek gerek." ifadesi de kayda deðerdi.
Abbâdî hocadan sonra AK Parti Genel Baþkan Yardýmcýsý ve eski Milli Eðitim Bakaný Hüseyin Çelik geldi kürsüye. "Ýnsanlýðýn Yeni Ümit'i Hira Maðarasý'nda indi." sözleri salondan büyük alkýþ aldý. Açýlýþ konuþmalarýnda son söz bu tür toplantýlara her zaman verdiði destekle bilinen Diyanet Ýþleri Baþkaný Prof. Dr. Ali Bardakoðlu'na aitti. Diyanet Ýþleri Baþkaný sünnetin insan hayatýndaki yeri ve önemini belirten veciz konuþmasýný Hira ve Yeni Ümit dergilerine teþekkür ederek noktaladý.
Açýlýþ konferanslarýndan ilkini Mýsýr Müftüsü Prof. Dr. Ali Cuma hoca, ikincisini Prof. Dr. Hayreddin Karaman hoca gerçekleþtirdi. Prof. Dr. Ali Cuma, "ALLAH Resûlü'nün perspektifinde Ötekiyle Yaþamak" baþlýklý bir konferans verdi. Temel gönderiliþ gayesi tevhid olan Nebiler Serveri'nin içinde yüzlerce put olan Kâbe'ye yýllarca secde etmek zorunda kaldýðýný ve bu süreçte hiçbir putu yýkma teþebbüsünde bulunmadýðýný söyledi. "Ýnsan, yaþadýðý zamaný iyi okumalýdýr." dedikten sonra, Mekke, Habeþistan ve Medine dönemlerinden örneklerle konuþmasýný daha da derinleþtirdi.
Yedi ilahiyat fakültesi dekaný, onlarca akademisyen, pek çok diyanet mensubu, farklý Ýslam ülkelerinden ilim adamlarý ve Güneydoðu Anadolu bölgemizin manevî dinamiklerinden yirmiden fazla kanaat önderi ve ulema bu sempozyum için geldi. Hepsi Abbâdî hocanýn ifadesiyle Peygamber sofrasýndan nasiplenmek arzusuyla buradalar.
Bugün gördüklerim bana yýllar önce Zaman Gazetesi'nin geleneksel bir hale dönüþtürdüðü Ebedî Risalet sempozyumlarýný hatýrlattý. Ayný heyecan, ayný yoðun katýlým, aþk, iþtiyak burada da var. Buranýn tek ve en büyük eksiði, Muhterem Fethullah Gülen Hocaefendi. Efendimiz'i bize "Ýnsanlýðýn Ýftihar Tablosu" olarak tanýtan, milyonlarca insanýn gönlüne peygamber sevgisi aþýlayan, sahabe efendilerimizi dâsitâni bir üslupla sevdirip yüreklerimize kazýyan, Sonsuz Nur'un muhterem müellifinin böyle bir toplantýya katýlamamaktan duyduðu üzüntüyü tahmin etmek zor deðil. Her türlü desteði verdiði, "zihnen ve kalben yanlarýndayým" dediði ve dualarýný esirgemediði bu toplantýya bir mesajla iþtirak etti Hocaefendi. Mesajýnda "Hayatlarýný dinin i'lasýna adamýþ ilim ve fikir adamlarýmýzýn dinin özündeki güzellikleri, bugünümüz ve yarýnýmýz adýna vaat ettiklerini, dinî hayatýn baðrýnda geliþen ruhî tekâmülü bir seferberlik ruhuyla çevrelerine anlatmalarý gerekmektedir. Zira bir mü'min, ancak kendince yaþama ve yaþatma azmi içinde bulunduðu sürece ayakta kalabilir ve devrilmekten kurtulur." diyen Hocaefendi Yeni Ümit ve Hira dergilerine tebriklerini, katýlanlara da teþekkürlerini iletti.
Ýki gün sürecek sempozyumda altý oturumda on yedi teblið sunulacak. Fýrat Kültür Merkezi'nde bir peygamber sofrasý kurulmuþ, bir rýza pazarý açýlmýþ. Nasiplenene ne mutlu!
ZAMAN
radyobeyan