Hayat kronolojisi By: sidretül münteha Date: 08 Ekim 2010, 17:05:13
Ýnsanlýðýn Ýftihar Tablosu'nun hayat kronolojisi
Cenab-ý Hak, Peygamber Efendimiz (sallallâhu aleyhi ve sellem)'i bize bir örnek insan olarak göndermiþtir. ALLAH Resulü'nün yaþamýþ olduðu hayatýn her karesinden alacaðýmýz pek çok ders var.
Bugün yaþadýðýmýz problemleri O'nun örnek hayatýndan çýkarýlabilecek prensiplerle çözmemiz mümkün. Bu da Efendimiz'in hayatýný bilmemize baðlý. Onun için ALLAH Resulü'nün hayatýný okumalý, baþta çocuklarýmýz olmak üzere etrafýmýzdaki kiþilere okutmalýyýz. Ve tabii ki O'nun hayatýný hayatýmýza hayat kýlmalýyýz. ALLAH Resulü'nün hayatýnda önemli yer tutan hadiselerden hareketle yýllarý esas alarak sizin için bir kronoloji hazýrladýk. Bu kronoloji sayesinde Efendimiz'in hayatý kare kare gözümüzde canlanacaktýr.
571
Rebiülevvel ayýnýn 12'nci gecesi (20 Nisan) Efendimiz (sas) dünyayý þereflendirdi.
575
Süt annesi Halime Hatun, ALLAH Resulü'nü annesi Hz. Amine'ye teslim etti.
577
Efendimiz, Mekke ile Medine arasýndaki Ebva Köyü'nde annesini kaybetti. Dedesi Abdülmuttalib Efendimizi himayesi altýna aldý.
579
Abdülmuttalib ahirete göç etti. Efendimiz, amcasý Ebu Talib'in yanýnda kalmaya baþladý.
583
Amcasý Ebu Talib'le ticaret maksadýyla Þam'a gitti. Burada Rahip Bahîra ALLAH Resulü'nün beklenen son peygamber olduðunu keþfetti.
590
Hilfu'l-Füdul (Faziletliler Antlaþmasý) cemiyetine iþtirak etti.
591
Ticarete baþladý.
596
Ýkinci kez ticaret maksadýyla Þam'a gitti. Üç ay sonra Hz. Hatice Validemiz'le evlendi. Hz. Hatice'den ikisi erkek, dördü kýz olmak üzere sýrasýyla, Kasým, Zeyneb, Rukiyye, Ümmü Gülsüm, Fâtýma ve Abdullah adlarýnda altý çocuðu oldu.
605
Kâbe'nin yeniden imarý esnasýnda kabileler arasýnda çýkan anlaþmazlýðý giderdi.
610
Hira'da ilk vahiy teblið edildi. Kendisine peygamberlik görevi verildi.
613
Safa tepesine çýkýp ilk açýk tebliðini yaptý. Yakýn akrabalarýna teblið için yemekler verdi. Müslümanlara iþkence yapýlmaya baþlandý.
615
Habeþistan'a ilk hicret yapýldý. Mekke'deki þiddete hedef olmaktan kurtulup dinlerini daha iyi yaþayabilmek için dördü haným, toplam on beþ kiþilik bir ekip yola koyuldu. Baþlarýnda Efendimiz'in damadý Hz. Osman vardý. Ayný yýl, Hz. Hamza ile Hz. Ömer Müslüman oldu.
616
Habeþistan'a 2. hicret yapýldý. On sekizi haným olmak üzere toplam yüz bir kiþi Hz. Cafer Ýbn Ebi Talib önderliðinde Habeþistan'a gitti. O dönemde henüz Müslüman olmayan Amr Ýbn As'ýn, Necaþi'yi Müslümanlara sahip çýkmama konusundaki ikna çabalarý boþuna çýktý. Necaþi Müslüman muhacirlere ülkesinin kapýlarýný açtý.
617
Kureyþ ileri gelenlerinden 40 kiþi Ebû Cehil'in baþkanlýðýnda toplandýlar. Müslümanlarla alýþ-veriþ yapmamaya, kýz alýp vermemeye, görüþüp buluþmamaya, ekonomik ve sosyal her türlü iliþkiyi kesmeye karar verdiler. Bu kararý bir ahidnâme þeklinde yazýp mühürlediler ve bir beze sararak Kâbe'nin içine astýlar. Böylece Müslümanlarý canlarýndan bezdirip Hz. Peygamber'in kendilerine teslim edileceðini umdular. Karara aykýrý hiçbir þey yapmayacaklarýna dâir yemin ederek karar hükümlerini müsâmahasýz uygulamaya baþladýlar. Bu þekilde Müslümanlara karþý üç yýl sürecek sosyal ve ekonomik boykot baþladý.
619
Boykot sona erdi. Efendimiz'in oðlu Kasým, ardýndan diðer oðlu Abdullah vefat etti. Kýsa bir süre sonra amcasý Ebu Talib öldü. Ardýndan da Hz. Hatice validemiz irtihal etti.
620
ALLAH Resulü, Taif'e gitti. Orada kötü karþýlandý.
621
Ýsra ve Miraç hadiseleri yaþandý. Ayný yýl birinci Akabe biatý gerçekleþti. Medineli 12 Müslüman ALLAH Resulü'ne biat etti. Akabe Tepesi'nde Hz. Peygamber (sas)'le görüþüp Müslüman olan altý kiþi, hac mevsimi sonunda Medine'ye döndüler. Gördüklerini, yakýnlarýna ve dostlarýna anlatarak, Medine'de Müslümanlýðý yaymaya baþladýlar. Bir sene sonra, hac mevsiminde Hz. Peygamber (sas) ile görüþmek üzere Medine'den Mekke'ye 10'u Hazrec, 2'si Evs kabilesinden olmak üzere 12 Müslüman geldi. Baþkanlarý Zürâre oðlu Es'ad'dý. Medine'li 12 Müslüman "ALLAH'a þirk koþmayacaklarýna, hýrsýzlýk ve zinâ yapmayacaklarýna, (kýz) çocuklarýný öldürmeyeceklerine, kimseye iftirâ etmeyeceklerine, ALLAH ve Peygamber'ine itâatten ayrýlmayacaklarýna" dâir Peygamberimiz'in elini tutarak bîat ettiler. Peygamberimiz, Medine'ye Ýslam'ý anlatmasý için Hz. Mus'ab b. Umeyr'i görevlendirdi.
622
Ýkinci Akabe Biatý yapýldý. Müslümanlar ve ardýndan da Efendimiz, Mekke'den Medine'ye hicret ettiler. Mescid-i Nebevi inþa edildi. Ýlk ezan okundu.
623
Kýble yönü Cenab-ý Hakk'ýn emriyle Kudüs'ten Mescid-i Haram'a çevrildi.
624
Mekkeli müþriklerle Bedir Savaþý yapýldý. Ayný yýl Beni Kaynuka Yahudileri üzerine gidildi ve onlar, Medine'den çýkarýldý. Ramazan orucu farz kýlýndý. Ýlk bayram namazý kýlýndý. Zekat farz oldu. ALLAH Resulü'nün kýzý Hz. Rukiyye vefat etti. Hz. Ali ile Hz. Fatýma evlendi. Ýlk kurban bayram namazý kýlýndý.
625
Uhud muharebesi yapýldý. Mekkeli müþrikler, Mekke dýþýndaki müþrik kabilelerden 2000 asker topladýlar. Mekke'den katýlanlarla, 700'ü zýrhlý, 200'ü atlý olmak üzere, Ebû Süfyan'ýn komutasýnda 3000 kiþilik tam tekmil bir ordu ile Medine üzerine yürüdüler. Müslümanlarýn karþýsýnda savaþ durumu alan müþrik ordusu, sayýca Müslümanlarýn 4 katýndan daha fazlaydý. Üstelik bunlardan 700'ü zýrhlý, 200'ü atlýydý. Müslümanlarýn ise 100 zýrhý ve sadece 2 atlarý vardý. Uhud Savaþý'nda üç safha yaþandý: Ýlk safhada Müslümanlar üstün geldiler, müþrikleri bozguna uðrattýlar. Ýkinci safhada, kaçan müþrikleri kovalamayý býrakýp, kesin sonuç almadan ganimet toplamaya koyulmalarý ve Efendimiz'in yerlerinden ayrýlmamalarýný emrettiði okçu birliðinin görevlerini terk etmeleri yüzünden, Müslümanlar 70 þehit vererek maðlup duruma düþtüler. Üçüncü safhada ise, daðýlmýþ olan Müslümanlar, Peygamberimiz'in etrafýnda toplanýp, karþý hücûma geçerek, düþman hücûmunu durdurdular.
627
Hendek Savaþý yapýldý. Düþman saldýrýsýný kolayca önlemek maksadýyla Efendimiz'in Medine etrafýnda hendekler kazdýrmasý sebebiyle, Hendek savaþý adýný alan bu muharebenin bir diðer adý da Ahzab'dýr. Savaþ neticesinde müþrikler maðlup olarak geri çekilmek zorunda kalmýþlardý. Artýk onlar bundan sonra Müslümanlar üzerine yürüme cesaretini kendilerinde bulamayacaklardý. Beni Kurayza Yahudileri Peygamber Efendimiz'le olan anlaþmalarýna göre Hendek savaþýnda Medine'yi Müslümanlarla beraber korumak zorundaydýlar. Fakat bunu yapmadýlar. Üstelik anlaþma hükümlerini hiçe sayarak harbin en nazik safhasýnda müþriklerle iþbirliðine gittiler. Hendek sonra ALLAH Rasulü ordusuyla Beni Kurayza üzerine yürüdü ve bu tehlikeyi bertaraf etti.
628
Kabe ziyareti için yola çýkýldý. Mekke'ye elçi olarak Hz. Osman gönderildi. Hz. Osman'ýn müþrikler tarafýndan þehit edildiði haberini alan Efendimiz, sahabilerinden müþriklerle çarpýþma mevzuunda biat aldý. Bu biata Rýdvan biatý denir. Bu haberi alan müþrikler, Hz. Osman'ý serbest býraktýlar. Müþrikler Müslümanlarýn Kâbe'yi ziyaret etmemeleri konusunda çok kararlýydýlar. Bunun üzerine Efendimiz'e bir heyet gönderip anlaþma imzalamak istediler. ALLAH Rasulü, ilk bakýþta Müslümanlarýn aleyhinde gibi görünen ama daha sonra lehine dönen anlaþma maddelerini kabul etti. Bu þekilde Mekkeli müþriklerle Hudeybiye barýþý imzalandý. Maddelerin detayý þöyleydi: Taraflar 10 yýl harp etmeyecekler. Müslümanlar bu yýl Mekke'ye girmeyecekler, gelecek sene Kâbe'ye gelebilecekler. Medine'deki Müslümanlardan Mekke'ye iltica edenler Müslümanlara iade edilmeyecek, fakat Mekke'den Medine'ye Müslüman dahi olsalar iltica edenler istendiði takdirde geri verilecek. Arap kabilelerinden isteyen Peygamberimiz'le, isteyen de Kureyþ'le birleþmekte serbest olacak.
629
Dönemin hükümdarlarýna Ýslam'a girmeleri için mektup gönderildi. Peygamber Efendimiz, Ýslam'a davet maksadýyla ashabýndan Dihyetü'l-Kelbi'yi Rum Kayseri Heraklius'a, Amr b. Ümeyye ed-Demri'yi Habeþ Necaþi Ashame'ye, Abdullah b. Huzafe'yi Ýran Kisra'sý Hüsrev Perviz'e, Hatýb b. Ebi Beltaa'yý Mýsýr Firavun'u Mukavkýs'a, Salit b. Amr'ý Yemame valisi Hevze b. Ali'ye, Þuca' b. Vehb'i Gassan Meliki Münzir b. Haris b. Ebi Þimr'e gönderdi. Ayný yýl Hayber savaþý yapýldý. Hayber'in fethi ile hemen hemen Arabistan'daki bütün Yahudiler Ýslam devletine tabi duruma gelmiþ sayýlýyordu. Ayrýca Bizans'la Mute muharebesi de bu yýlda yapýldý.
630
Mekke fethedildi. Kâbe putlardan temizlendi. Mekke fethi ile Kureyþ'in hemen hemen tamamý Ýslam'la þereflendi. Fetih, ayný zamanda civar kabileler, bilhassa Kureyþlilere taraftar bulunan kabileler üzerinde müspet tesirler býrakmýþ ve onlarýn Ýslam ve Müslümanlara karþý gönüllerinde sevgi dolu sýcak bir alaka duymasýna sebep olmuþtu. Bununla birlikte gönülleri hâlâ bu sýcak ilgiden mahrum bulunan ve bu mahrumiyetten sýyrýlmak arzusu taþýmayanlar da vardý: Sakif ve Havazin kabileleri bunlarýn baþýnda yer alýyordu. Büyük bir ordu hazýrladýlar ve iki ordu Huneyn'de karþýlaþtý. Huneyn savaþýnda Müslümanlar galip geldi. Bizans üzerine Tebük seferi yapýldý. Bizans ordusu giriþtikleri savaþ hazýrlýklarýndan cesaret edemedikleri için vazgeçtiler ve Ýslam ordusu karþýsýna çýkamadýlar.
632
Efendimiz veda haccýný yaptý. Rahatsýzlandý ve ardýndan 8 Haziran'da vefat etti.
ALÝ DEMÝREL