Eban B.Said B.El As By: ayten Date: 06 Ekim 2010, 01:26:19
40) Müslüman olmadan önce Rasûlullah (a.s)'a muhâliflerin baþýnda olan: EBÂN B. SAÝD B. el-AS
Ýsmi; Ebân, Nesebi; Ebân b. Said b. el-Âs b. Ümeyye b. Abdiþems b. Abdimenâf b. Kusay b. Kilâb b. Mürre b. Ka'b b. Lüeyy el-Kuraþî.
Ýslâm'dan önce Ebân'ýn ailesi iki zümreye ayrýlmýþ ve bu iki zümre arasýnda ihtilâf çýkmýþtý. Ailesi Ýslâm'a karþý aþýrý muhalif olanlardandý. Kardeþleri Halid ile Amr Ýslâm ile müþerref olmuþlardý. Ebân ise bunlarýn müslüman olmalarýndan dolayý çok hiddetlendi.[493]
"Keþke Zaribe'de ölmüþ olsa idim de, Amr ile Halid'in dine iftira ettiklerini görmeseydim" meâlinde bir þiir de söylemiþ ve bu konudaki üzüntü ve kýzgýnlýðýný dile getirmiþti.
Ebân, Bedir gazvesinde müslümanlara karþý savaþan müþriklerle beraberdi. Kardeþleri Ubeyde ve Âs müslümanlarla savaþýrken muhârebede ölmüþlerdi; fakat Ebân ölmemiþti.[494]
Hudeybiye sulhu sýrasýnda Rasûlullah (a.s.), Hz. Osman'ý Kureyþ ileri gelenleriyle görüþmek üzere Mekke'ye elçi olarak göndermiþti. Hz. Osman, müzâkere için Mekke'ye gittiði zaman Ebân'ýn misâfiri oldu. Ebân Osman'ýn muhâfazasýný üzerine aldý. Gerçekten o, Hz. Osman'ý çok severdi.[495]
Ebân, müslüman olmadan önce Rasûlullah (a.s.)'a muhâlif olanlarýn baþýndaydý. Bununla beraber bu yeni din ve Rasûlullah (a.s.)'ýn peygamberliði hakkýnda da araþtýrma yapýyordu. Ebân, Kureyþ'in ileri gelen tüccarlarýndan biri idi. Sýk sýk o sýralar ticaret ve ilim merkezi olan Þam'a giderdi.
Yine bir seferinde Ebân, Þam'da bir rahiple karþýlaþtý. Onun Kureyþ'ten olduðunu anlayan rahip, bu kabileden Cenâb-ý Hak tarafýndan görevlendirilen þahsýn çýkacaðýný ve Allah yolunda Ýsa ve Musa'nýn yolunu takip edeceðini ona bildirdi. Bunun üzerine Ebân, bu zâtýn isminin ne olacaðýný sordu. Rahip; "Muhammed" dedi. Ayrýca eski eserlerde ve semâvi kitaplarda gönderilecek olan peygamberin bazý özelliklerini okuduðunu ona anlattý.
Ebân bu sözleri dinledikten sonra rahibe; "Saydýðýn bu hususlarýn hepsi o zatta mevcuttur" dedi. Rahip bu zâtýn bütün Arap ülkelerinde iktidarý elde ettikten sonra iktidarýnýn bütün dünyayý saracaðýný söyledi. Þunu da ilâve etti: "Sen memleketine geri döndüðün zaman bana Ýslâm hakkýnda malumat ver. Ona git, benden selam söyle ve hürmetlerimi bildir."
Ebân, Mekke'ye geri döndüðü zaman artýk deðiþmiþti. Ýslâm'a, müslümanlara karþý eski hali kalmamýþ, muhâlefeti tamamen kalkmýþtý.[496]
Bir müddet böyle devam ettiði halde, Ebân hâlâ Atalar dininin hürmetini, rakiplerinin tavrýný düþünerek konuþtuðu rahibin söylediklerini de bir tarafa býrakmýþtý. Fakat bütün bunlara raðmen Ebân, Hakk'ýn câzibesine daha fazla dayanamayarak Hayber'den önce Ýslâmiyet'le müþerref oldu.[497] Müslüman olduktan kýsa bir müddet sonra da hicret etti.
Rasûlullah (a.s.) Ebân'ý müslüman olduktan sonra bir seriyye'nin emirliðine getirerek, Necid tarafýna gönderdi. Hz. Ebân bu seriyyeden zaferle döndü, fakat Hayber fethine katýlamadý. Hz. Ebû Hureyre bu sýrada Habeþ muhâcirleriyle Medine'ye varmýþtý. Hz. Ebân ve Hz. Ebû Hureyre Hayber ganimetlerinden istifade edememiþti. Bunun üzerine her ikisi de bu ganimetlerden faydalanmak için Rasûlullah (a.s.)'e maruzatta bulundular. Fakat o sýrada orada bulunanlardan bazýlarý bunlarýn Hayber gazasýnda bulunmadýðýný söylediler.
Ebân üzüldü. Fakat Rasûl-i Ekrem her ikisine de iltifatta bulundu. Ebân Necid seriyyesinde muvaffak olduðundan dolayý baþka seriyyelerin de emirliðine tâyin edildi.
Hz. Eban, bundan sonra Rasûlullah (a.s.)'ýn emriyle deniz ve kara iþlerinin idaresine ve vergilerinin tahsiline tâyin edildi. Rasûlullah (a.s.)'ýn vefâtýna kadar da bu görevde kaldý. Vefâtýyla birlikte de geri döndü.[498]
Rasûlullah (a.s.)'ýn vefâtýndan sonra Hz. Ebû Bekir'e genel bir bey'at yapýlmýþtý. Fakat sayýlarý sýnýrlý bazý kimseler bey'at etmedi. Bunlarýn arasýnda Ebân da vardý. Fakat bütün Hâþimoðullarý bey'at edince artýk onun bey'at etmesine mazeret kalmamýþ, o da bey'at etmiþti. Hz. Ebû Bekir, hilâfette iken Rasûlullah'ýn tâyin ettiði emir ve görevlileri azletmedi. Hz. Ebân'ýn da vazifesinin baþýna dönmesini rica etti. Fakat Hz. Ebân kabul etmeyip þöyle dedi: "Rasûlullah (a.s.)'den sonra baþka herhangi bir kimsenin teklifini kabul etmem." Bunun yanýnda ise bazý rivâyetlerde Hz. Ebû Bekir'in ýsrarý üzerine Yemen valiliðini kabul ettiði rivâyet edilmektedir.[499]
Hz. Ebân'ýn vefâtý ihtilâflý olmasýna raðmen kuvvetli bir rivâyette Hz. Ebû Bekir'in hilâfeti zamanýnda Ecnâdin muhâberesinde þehid olduðu söylenmektedir.
Ynt: Eban B.Said B.El As By: Bilal2009 Date: 18 Ocak 2019, 13:42:09
Esselamu aleyküm Rabbim bizleri Ýslam a hizmet edenlerden eylesin Rabbim paylaþým için razý olsun