Eðitim Dünyasý
Pages: 1
Muhammed Fethi Osman vefat etti By: reyyan Date: 04 Ekim 2010, 21:17:04
Muhammed Fethi Osman vefat etti



Mýsýr asýllý Amerikan vatandaþý ünlü Müslüman düþünür Prof. Dr. Fethi Osman geçtiðimiz haftalarda vefat etti. Osman'ýn Türkçe'ye tercüme edilmiþ iki kitabý bulunuyor.

Ýslam âlemi iki hafta önce Ýslam’a fikir bazýnda yenilikler getiren, siyasi, iktisadi ve toplumsal konularý cesaretle ele alan kitaplarý ile tanýnan davetçi ve düþünür Muhammed Fethi Osman’ý kaybetti.

Geçtiðimiz 11 Eylül’de Kaliforniya Eyaleti’nin Los Angeles þehrinde vefat eden Mýsýr asýllý Muhammed Fethi Osman, 82 yýllýk hayatýnýn 30 yýlýný ülkesinden uzakta geçirmiþti.

Vefatýndan dört gün sonra Los Angeles Times Gazetesi, Ýslam âlemini etkileyen âlimlerden biri olarak tanýmladýklarý Muhammed Osman ile ilgili bir makale yayýnladý. Ayný zamanda Ýslam temellerine dayanan derin insani ve liberal görüþe sahip tek örnek Müslüman âlim olduðunu söyledi.

Los Angeles Times Gazetesi’ni müteakiben, New York Times gazetesi de yazar ve düþünürü tanýtan ve yirminci yüzyýlda Ýslam düþünce gündemine yenilikler getirdiðini vurgulayan bir makale yayýnladý.

BAÞARI


Fethi Osman 1928 yýlýnda Mýsýr’ýn Minya þehrinde doðdu. 1948’de daha yirmi yaþýna gelmeden Kahire Üniversitesi Tarih bölümünden mezun oldu. Üniversite yýllarý sýrasýnda Müslüman Kardeþler Teþkilatý’na katýldý ve bu nedenle iþinden kovulup, hapis yattý.

Fethi Osman eðitimine verdiði bu aradan sonra 1960’da Ýskenderiye Üniversitesi’nde kanun ve 1962’de Kahire Üniversitesi’nde tarih üzerine yüksek lisans yaptý. El Ezher Üniversitesi’nde Araþtýrma ve Kütüphane Bölüm Baþkaný olarak çalýþmaya baþladý ve bu dönemde Vakýflar Bakanlýðý ve El Ezher Üniversitesi’nde ki öðretim üyeleri ile beraber geliþim ve ýslah çalýþmalarýnda bulundu.

Altmýþlý yýllarýn sonunda üniversitelerde konuþmacý olmak üzere Cezayir’e, sonrasýnda Amerika’ya giderek Princeton Üniversitesi’nde doktora yaptý. Suudi Arabistan Riyad Üniversitesi’nde bir süre çalýþtý.

1981 yýlýnda Suudi Arabistan’dan Londra’ya gitti. 1986’da kapatýlana kadar Ýngilizce yayýnlanan Arabian Dergisi Müdürlüðünü yaptý. Son olarak Los Angeles’a giden Fethi Osman, Ýslam Merkezi ve Southern California Üniversitesi’nde çalýþtý.

YENÝ FÝKÝRLER

Arap dünyasý yazarlarýndan Fehmi Huveydi iki gün önceki yazýsýnda, rahmetli Fethi Osman’ýn Los Angeles’a gittiðinde düþünce alanýnda önemli bir yol katetmiþ olduðunu, kitaplarýnýn ictihad ve yenilikler konularýnda derinleþtiðini ve ayný zamanda görüþlerinin ve duruþunun Ýslam’ý anlayýþ þekli itibariyle açýk görüþlülük, akýl, özgürlük deðerleri, demokrasi ve adalet taraftarý olduðunu belirtti.


Prof. Dr. Fethi Osman...


Çoðu Ýngilizce 25’den fazla kitabý basýldý. Altmýþlý yýllarýn baþýnda basýlan “Ýslami Düþünce ve Geliþim ” adlý kitabý en önemli ve bariz kitaplarýndan sayýlýyor. Fethi Osman bu kitabýnda, Ýslam düþünce sistemini günümüze uygun bir þekilde sunmuþ ve özellikle insan haklarý, demokrasi ve gayr-ý Müslimlerin haklarý gibi konularý ele almýþtý.

Huveydi, Amerika’da yayýnlanan kitaplarý ile ilgili ise; “Kuran-i Kerim’i günümüzce okuyan yenilikçi ve müctehid ” vasfýyla yazýlmýþ olduklarýný söyledi. Ayetleri konulara ayýrarak inceleyen yaklaþýk bin sayfalýk “Kur’anî Kavramlar” kitabý, Ýslami bir bakýþ açýsýndan yazýlmýþ “Ýnsanlýðýn Sonu” kitabý yazarýn önemli eserlerindendir.

Rahmetli Fethi Osman yazar, düþünür, öðretmen, konuþmacý, davetçi ve toplumsal konularda ictihad eden biriydi. Bizlere çoðu Kuran-ý Kerim ile ilgili, günümüze hitap eden, kavramlarýný ve manalarýný yüceltici ve daha birçok düþünce alanýnda çok sayýda kitap ve yüzlerce araþtýrma ve konferans býrakmýþtýr.

Fethi Osman'ýn Türkçe'ye tercüme edilmiþ iki kitabý bulunuyor:


1- Düþünce Devleti

2- Ýhvan-Ýslam Ve Demokrasi

Timetürk


radyobeyan