Ashabý Kiram
Pages: 1
Nevfel Bin Haris By: ayten Date: 04 Ekim 2010, 01:33:52
80)Hâþimoðullarýnýn en yaþlýsý: NEVFEL BÝN HÂRÝS


Nevfel bin Hâris, Kureyþ kervanýný kurtarmak ve Müslümanlarla savaþmak için hazýrlanan müþrik ordusuna katýlmak istemiyordu. Resûlullah Ýslâmiyet’i bütün insanlara duyurmaya, anlatmaya baþladýðý zamanlarda, daha müslüman olmamýþtý. Ancak karþý da çýkmak istememiþti. Ýlk senelerde O'na muhalefet etmesine raðmen bunu isteyerek yapmýyordu.


Fakat diðer müþriklerin zorlamalarý ile Bedir savaþýna katýlmaya mecbur oldu. Savaþ sonunda müþrikler maðlup olup birçok esir verdiler. Bunlarýn arasýnda Hz. Nevfel de bulunuyordu. Resûlullah efendimiz buyurdu ki:


- Yâ Nevfel fidye verip kendini kurtar.


Cevap verdi:


- Yâ Resûlallah! Kendimi esirlikten kurtarmak için verecek bir þeyim yok!


Kimse Bilmiyordu

Resûlullah efendimiz tebessümle buyurdu:


- Cidde'deki mýzraklarýný versene!

 
Bunu duyan Nevfel þaþkýnlýk içinde:

 
-Allah’a yemin ederim ki, Cidde'de mýzraklarýmýn bulunduðunu benden ve Allah’tan baþka kimse bilmiyordu. Ben, þehâdet ederim ki, sen Resûlullahsýn! diyerek Müslüman oldu.

 
Hz. Nevfel, mýzraklarýný verip kendini esirlikten kurtardý. Bunlarýn sayýsý bin tane kadar vardý. O zamanlar mýzrak en kýymetli savaþ âleti idi. Bunun için iyi para ediyordu.


Kendisi Peygamber efendimizin amcasý Hâris'in oðlu olup, Hâþimoðullarý'ndan Müslüman olanlarýn en yaþlýsý, hattâ Hz. Hamza ve Hz. Abbas'dan daha yaþlý idi. Yine Haþimoðullarý'ndan kardeþleri Rebia ve Abdüþþems'den de büyük idi.


Bundan sonra Hz. Nevfel, Mekke'ye geri döndü. Bir müddet orada kaldýktan sonra Hz. Abdullah bin Abbâs ile beraber Hendek savaþý sýrasýnda Medîne'ye, Resûlullahýn yanýna hicret etti. Peygamber efendimiz onunla Abbâs bin Abdülmuttalib'i kardeþ yaptý. Câhiliyet devrinde mallarý ortaktý. Birbirlerini severlerdi. Resûlullah ikisi için Mescid-i Nebevi'nin bitiþiðinde bir ev verdi. Bu ev bir duvar ile ikiye ayrýlmýþtý.


Kemiklerini Kýrdýðýný Görüyorum

Hz. Nevfel Medîne'de iken ilk önce Mekke'nin fethine katýldý. Tâif ve Huneyn seferlerinde büyük yardýmlar ve mahâretler gösterdi. Bilhassa Huneyn savaþýnda Resûlullaha üç bin mýzrak ile yardým etti. Peygamberimiz ona buyurdu ki:

 
-Sanki ben senin bu mýzraklarýnýn müþriklerin sýrt kemiklerini kýrdýðýný görüyorum.

 
O Huneyn savaþýnda Resûlullahýn sað tarafýnda en önde bulunuyordu. Ýslâm ordusunun ön saflarý daðýldýðý zaman büyük kahramanlýk göstererek kendisi gibi birkaç yiðit mücahid ile düþmana hücum etti. Müþrikler kaçmaya baþlayýnca Müslümanlar toparlandýlar. Netîcede savaþ Ýslâm ordusunun zaferi ile bitti.


Peygamber efendimiz Hz. Nevfel'i hatýrladýklarý zaman hayýrla anarlardý.


Kendisi Resûlullaha büyük bir muhabbet ile baðlý, son derece kuvvetli îmâna ve cesârete sahip idi. Çok cömert idi.


Hz. Nevfel Hz. Ömer'in halîfeliði sýrasýnda Medîne'de 636 da vefât etti. Namazýný Hz. Ömer kýldýrarak Cennetül Bakî kabristanýna defnedildi.


radyobeyan