Ashabý Kiram
Pages: 1
Seddad Bin Evs By: ayten Date: 04 Ekim 2010, 00:50:09
91)Ailece Müslüman olan sahabilerden: SEDDAD BÝN EVS


Hz.Seddad bin Evs, Medineli ensardan idi. Müslüman bir aile ocaðýnda yetiþti. Yaþý küçük olduðu için, Resulullah efendimizin gazalarýna katýlamadý. Ancak Resulullah efendimizin huzurunda devamlý bulunarak yüksek derecelere ve ilimlere kavuþtu. Peygamber efendimizin vefatýndan sonra Þam’da, Filistin’de, Beyt-ül-Mukaddes’te ve Humus’ta bulundu.

 
Uykum Kaçýyor

Seddad bin Evs, Ashabýn faziletlilerindendir. Geniþ bir bilgiye sahipti. Devrinde, her ilimde kendisine müracaat edilirdi. Yumuþak huylu, açýk sözlü, hiddet zamanýnda gadabýna hakim idi. Ýbadette ve Allahü teâlânýn beðendiði iþlerde çok gayretliydi. Kalbi, Allahü teâlânýn korkusu ile doluydu.

 
Yattýðý zaman tefekküre dalardý. Allahü Teâlânýn rahmeti ile birlikte, azabýný da hatýrlar, “Ya Rabbi! Cehennem ateþini düþündükçe uykum kaçýyor” derdi. Allahü teâlânýn emir ve yasaklarýna uymakta çok titiz olup, bunlarý güler yüz, tatlý dille insanlara anlatýrdý.

 
Hz.Seddad hususiyetlerinden biri de, aðzýndan, lüzumsuz ve olur olmaz sözlerin çýkmamasýdýr. O, riya ve gösteriþten çok sakýnýrdý. Ebu Esas Sagani þöyle anlatýr:

“Þam Cami-i þerifine gitmiþtim. Orada Seddad bin Evs hazretleri ile karþýlaþtým. Bir yere gidecekti. Nereye gideceðini sordum. Hasta bir arkadaþýný ziyaret edeceðini söyledi. Ben de kendileriyle gelebileceðimi söyledim ve beraberce gittik.


Oraya varýnca, hastaya, durumunun nasýl olduðunu sordular. Hasta, nimet içerisinde olduðunu söyledi. Bunun üzerine, Seddad hazretleri þöyle buyurdu:

 
- Günahlarýnýn affedildiðini sana müjdelerim. Çünkü, Peygamber efendimiz, (Allahü teâlâ buyurur ki: “Mümin olan kullarýmdan birini imtihan ettiðim zaman, o bu imtihaný hamd ile karþýlarsa, yataðýndan anasýndan doðduðu günkü gibi, günahlarýndan temizlenmiþ olarak kalkar) buyurdu."

 
Þirke Düþecek Mi?

Ubade bin Nesi naklediyor: Seddad bin Evs aðlarken görüldüðünde, ona niçin aðladýðý soruldu. Buyurdu ki:

 
- Resulullahtan duyduðum bir hadis-i þerifi hatýrladým da, onun için aðlýyorum. Resulullah efendimiz bu hadis-i þerifinde, “Ümmetim için, þirk ve gizli þehvetten korkuyorum” buyurdu. O zaman ben, “Ya Resulallah! Ümmetin senden sonra þirke düþecek mi” diye sordum. Resulullah efendimiz buyurdu ki:

 
(Evet, gerçi onlar, güneþe, ay’a ve puta tapmayacaklar, fakat iþlerinde riyakârlýk yapacaklar, Allah için deðil de, Ondan baþkalarýnýn rýzasý için yapacaklar. Gizli þehvet ise þudur: Onlardan biri, oruç tutar, oruçlu olur, sonra þehvete sebep olan bir þeyi görür ve orucunu terkedip bozar.)

 
Seddad bin Evs þöyle anlatýr:
 

"Peygamberimiz ile beraber idik. Buyurdular ki:

 
- Yanýmýzda yabancý, Ehl-i kitap birisi var mý?


Biz de olmadýðýný bildirdik. Bunun üzerine kapýnýn kapatýlmasýný emrettiler ve buyurdular ki:

 
- Ellerinizi kaldýrýn, Lâ ilâhe illallah deyiniz!

 
Sizi Müjdelerim!

Ellerimizi kaldýrdýk. Bu hâl bir müddet devam etti. Sonra mübarek ellerini indirip, þöyle buyurdular:

 
- Sana hamd olsun ya Rabbi! Beni bu kelime ile gönderdin. Bana, onu emrettin. Bana, onunla cenneti vâdettin. Vâdinde duran yalnýz Sensin.

 
Peygamber efendimiz, bundan sonra buyurdular ki:

 
- Sizi müjdelerim! Allahü teâlâ sizi maðfiret buyurdu."

 
Bir gün Peygamber efendimiz Seddad’i sýkýntýlý bir vaziyette görünce, buyurdular ki:

 
- Ne oluyor ya Seddad?

 
- Ya Resulallah! Dünya bana dar geliyor.

 
Bunun üzerine Peygamberimiz buyurdu ki:

 
- Üzülme, Þam feth olunacak, Kudüs feth olunacak. Sen ve senden sonraki çocuklarýndan bir cemaat inþaallah orada bulunacak.

 
Seddad bin Evs riyadan, gösteriþten çok sakýnýrdý. Derdi ki:

 
- Resulullahtan duydum. Buyurdu ki: “Kim riya ile namaz kýlar, oruç tutar, sadaka verirse, o, Allahü teâlâya ortak koþmuþ olur.” Dünyaya ve nefse aldanmaktan çok sakýnýr ve þu hadis-i þerifi okurdu:

 
(Akýllý kimse, kendini hesaba çekip, ölümden sonrasý için çalýþan kimsedir. Aciz olan da, nefsine, arzu ve isteklerine tabi olur ve Allahü Teâlâdan olmayacak þeyler bekler.)

 
Gittiði yerlerde insanlara nasihat eder ve hadis-i þerifler okurdu. Bir defasýnda þöyle demiþti:

 
Ahiret Adamlarý

Resulullah’tan iþittim buyurdu ki:

- Ey insanlar! Dünya, hazýr bir metadýr. Ondan, iyiler de kötüler de yer. Ahiret, hak bir vaattir. Ahirette, her þeye kâdir olan Allahü teâlâ hükmeder. Orada hak ne ise o olur. Batýl, hükümsüz kalýr.

 
Ey Ýnsanlar! Sizler ahiret adamlarýndan, ahireti düþünüp, ona hazýrlananlardan olunuz! Dünya adamlarýndan, ahireti unutup dünyaya dalmýþlardan olmayýnýz!
 

Allahü Teâlâ’dan korkarak, amel yapýnýz! Biliniz ki, amellerinize göre arz olunursunuz. Allahü teâlâya mutlaka kavuþacaksýnýz. Kim, zerre miktarý hayýr, iyilik iþlerse, onun karþýlýðýný görür. Kim de zerre kadar þer, kötülük yaparsa, onun karþýlýðýný görür.

 
Hz.Seddad bin Evs, Peygamber efendimiz ve ashabýn büyüklerinden hadis-i þerif rivayet etmiþtir. Oðullarý Yala ve Muhammed ile baþkalarý da ondan hadis-i þerif bildirmiþlerdir. Fýkýh ilminde de çok ileri idi. Ashab-ý kiramýn kadýlarýndan Ebüdderda buyurdu ki:

 
- Her ümmetin bir fakihi vardýr. Bu ümmetin fakihi de Seddad bin Evs’dir.

 
Seddad 677 de, Kudüs’te vefat etti.


radyobeyan