Ukayl Bin Ebi Talib By: ayten Date: 03 Ekim 2010, 18:08:52
105)Hz. Ali'nin abisi: UKAYL BÝN EBÝ TÂLÝB
Hz. Ukayl Peygamberimizin amcasý Ebû Tâlib'in dört oðlundan ikincisidir. Baþlangýcýndan beri Ýslâm’a yakýnlýk duyuyordu. Ancak, Mekke'deki sosyal durumdan ve Mekkeli müþriklerin Müslümanlara yaptýðý iþkenceleri görüp çekindiðinden, bu düþüncesini açýða vuramadý.
Hz. Ukayl, Mekke müþrikleri baský yaptýklarý için, Bedir savaþýnda istemeyerek onlarýn yanýnda yer aldý. Müslümanlar onu esir aldýlar. Kendisi fakir idi. Kurtuluþ fidyesini ödeyecek durumu yoktu. Bundan dolayý, onun fidyesi, amcasý Abbâs bin Abdülmuttalib tarafýndan ödendi.
Hizmette Kusur Etmezdi
Hz. Ukayl'in Ýslâmý kabûl ediþi, Hudeybiye anlaþmasýndan sonra olmuþtur. Müslüman olan Ukayl, Mûte gazâsýna iþtirak etti. Ancak dönüþünde uzun süren bir hastalýða yakalandý ve bu sebeple Mekke, Huneyn ve Tâif gazâlarýna iþtirak edemedi.
Daha sonra, tekrar Mekke'ye yerleþti. Ancak, zaman zaman Resûlullahý ziyâret eder, hizmette kusur etmezdi. Bu bakýmdan Resûl-i Ekremden birkaç hadis-i þerif rivâyet etmiþtir.
Hz. Ukayl, Müslüman olmadan önce fakir idi. Müslüman olup, hicret ettikten sonra daha da fakirleþti. Resûlullah efendimiz bu durumu görünce, Hayber seferinden sonra, kendisine yýllýk bir maaþ baðladý. Baþka geliri olmadýðýndan, geçimini yalnýz bu maaþla temin ediyordu.
Hz.Ukayl bin Ebi Tâlib, Peygamberimizi çok severdi. Her fýrsatta Resûlullaha olan baðlýlýðýný ve sevgisini gösterdi. Resûlullah efendimiz de onu severdi. Ukayl hazretlerine buyurdu ki:
- Yâ Ukayl! Ben seni iki cihetten seviyorum. Birincisi, yakýn akrabam olduðun için, ikincisi, amcamýn seni sevdiðini bildiðim için.
Hz. Ukayl, Resûlullahýn kýymetli sünnetine uymakta çok dikkatli ve titiz idi. Çevresindekilere, câhiliyye âdetlerinden uzaklaþmalarýný tavsiye ederdi. Nesepler, soylar üzerinde geniþ bir bilgiye sahipti.
Câhiliyye devrine dâir, örf ve âdetler, meþhur günler, hikâye ve destanlar hakkýnda da derin bilgisi vardý. Bu yüzden komþu kabîleler arasýnda hürmet ve saygý görürdü. Bu konuda sorulan suâllere geniþ ve doyurucu cevaplar verirdi.
Hazýr Cevap Ýdi
Müslüman olduktan sonra, câhiliyye devrine ait âdetlerini iyi tanýdýðýndan, neleri terk edeceðini de gayet iyi biliyordu. Çünkü, þerri, günahý, haramý bilmeyenin, tanýmayanýn, o kötülüðe, harama düþme ihtimali her zaman mevcuttur. Ama tanýrsa, ondan kendisini muhafaza etmesi mümkündür.
Hz.Ukayl hazýr cevap bir zat idi. Yüz küsur sene yaþamýþtýr. Yezid ile olan anlaþmazlýkta Hz. Hüseyin'in tarafýný tutarak, bu konuda önemli rol almýþtýr.
Bidat sahiplerinden uzak dururdu. Bildirdiði bir hadis-i þerifte buyuruldu ki:
- Bidat sahipleri ile birlikte bulunmayýnýz! Onlarla birlikte yiyip içmeyiniz! Onlardan kýz alýp vermeyiniz!
Hz.Ukayl, Hz.Câfer-i Tayyar’den on, Hz. Ali'den yirmi yaþ büyük olup, üçü de ayný anadandýr. Künyesi Ebû Yezid'dir. 680 tarihinde vefât etti.