Abdest manevi temizlik By: Hadice Date: 02 Ekim 2010, 17:16:23
ABDEST "MANEVÝ TEMÝZLÝK"
Bilindiði gibi abdest almak için önce niyet edilir, eller güzelce yýkanýr, aðýz ve burun su ile temizlenir, yüz ve kollar yýkanýr. Baþ, boyun ve kulak arkalarý ýslak elle silinir. Nihayet ayaklar iyice yýkanýr. Bütün bu hareketlerin ne gibi anlamlarý olabilir?
Abdest, Allah'ýn huzurunda bulunmak demek olan namaza hazýrlýktýr. Vücutça temiz olmak için alýnan abdest veya boy abdesti, namazýn ön þartýdýr. Tabiî ihtiyaçlarýný giderdikten sonra bu uzuvlarýný temizlemek, ardýndan elleri yýkamak, nihayet abdest almak, sadece dýþ temizlikten ibaret hareketler deðildir. Pislikler maddî olduðu kadar mânevî de olduðundan, abdest alýrken manevî kirlerden arýnmak da söz konusudur. Bu sýrada geçmiþ hatalardan piþmanlýk duyup gelecek için iyi kararlar alýnabilir. Piþmanlýk ve tövbe geçmiþimizi temizleyip arýtýr.
Ýyi veya kötü hareketleri organlarýmýzla yaparýz. El iþler yapar, yýkar ve yazar; aðýz yer içer, iyi ve kötü sözler söyler, konuþur; burun koklar, gözler görür, kollar saldýrýr ve yakalar; kulaklar iþitir ve dinler; ayaklar ise bizi pek çok yere götürür. Bütün bunlar zaman zaman günah ve yasak sýnýrýný aþabilir.
Ýþte abdest sýrasýnda içimizden geçireceðimiz dualarla, söz konusu edilen olumsuz hareketlerin etkisinden kurtulmaya çalýþabiliriz. Abdest alacak kimse önce niyet eder. Bu bir rûhî-mânevî hazýrlýktýr. Hakk 'ýn huzuruna çýkmaya niyet etmek ve hazýrlanmak demektir. Sonra besmele çekerek ve Allah'ýn yardýmýný dileyerek abdeste baþlar.
Aðza ve buruna su verirken insan þöyle düþünür veya duâ edebilir: "Allah'ým, adýný anmak ve senin kitabýný okumak için bana yardýmcý ol. Cehennem kokusunu uzaklaþtýrýp bana cennetin kokusunu koklat."
Yüzünü yýkarken: "Mevlâm, senin dostlarýnýn yüzleri aðaracaðý gün yüzümü aðart, o sýrada benim yüzümü kara çýkarma." der.
Sað kolunu yýkarken: "Allah’ým, beni defteri sað taraftan verilenlerden eyle, hesabýmý kolay kýl." Sol kolunu yýkarken "Allah'ým beni, defteri sol taraftan verilenlerden eyleme." der.
Baþýný meshederken: "Ya Ýlâhî rahmetin beni bürüsün, üzerime feyzini ve bereketini indir, senden baþka hiçbir kimsenin gölgesinin bulunmayacaðý yerde beni Arþ'ýn gölgesinde gölgelendir." der.
Kulaklarýný meshederken: "Allah'ým, beni söz dinleyip sözün en güzeline uyanlardan kýl, iyilerle birlikte cennete çaðýran sesi iþitmemi nasip et" diye düþünür.
Boynunu silerken: "Allah’ým beni cehennemden âzat et, boynuma mahcupluk zinciri geçirme." diye temennide bulunur.
Ayaklarýný yýkarken: "Rabbim, ayaðýmý doðru yolda, sâbit kýl, beni senin yolundan ayýrma." der.
Daha sonra kelime-i þahadet getirip þöyle niyazda bulunur: "Ya Rabbi, kötü iþler yapmýþ olabilirim, insan gafildir, kendine zulmeder. Ama ben piþmanlýk duyuyorum, sana dönüyorum. Affet beni, tövbemi kabul et, zira Sen tövbeleri kabul edensin. Beni piþmanlýk duyanlardan ve tertemiz olanlardan kýl, iyi kullarýnýn arasýna kat. Beni çok çok þükreden, sabreden ve Seni ananlardan eyle."
Su nasýl maddî kirleri temizliyorsa, tövbe de manevî kirleri yok eder diye düþünür. Halkýn gördüðü yer olan bedenimi ve elbisemi temiz tutar da Hakk' ýn nazar ettiði yer olan kalbimi tertemiz tutmazsam yanlýþ yapmýþ olurum diye inanýr. Bedeni gibi kalbini de kötü ve kirli þeylerden arýndýrmaya çalýþýr.
Temizlik iki nevidir, biri beden temizliði öteki ruh temizliðidir. Beden temizliði olmadan namaz sahih olmadýðý gibi, kalb temizliði olmadan da mârifet sahih olmaz. Beden temizliði mâ-i mutlak (temiz su) ile yapýlýr. Kalb temizliði için de hâlis ve saf bir tevhit gerekir. Olgun kimseler sürekli olarak zâhirde temizlik, bâktýn da tevhit üzere bulunurlar. Devamlý olarak abdestli olaný, sað ve solundaki muhâfýz meleklerin sevdiðine inanýlýr.3 Hakk 'ýn dergâhýna yönelenlerin zâhirde ve bâtýnda abdestli olmalarý gerekir. Zâhir abdesti su ile, batýn abdesti tövbe ve Hakk' a dönmekle mümkün olur.
Gönül ehli kimseler iç anlam olarak abdestin ve temizliðin beþ derecesinden söz ederler. Ýçten dýþa doðru bunun sýralanýþý ve doðacak sonuçlar þöyle ifade edilir.
1. Rûhun abdesti: Rûhun, hayvanlýk seviyesine ait bilgisizlikten ve Allah'tan gayri þeyleri görme gafletinden arýnmasýdýr. Nefsin hîlelerini yýkasa, yani onlarýn tuzaðýna düþmekten arýnsa, iç huzuruna ve itmi'nâna ulaþýr.
2. Sýrrýn abdesti: Burada "sýr", rûhun rûhu demek olup; onun abdesti gösteriþten (riyâ), arzu ve isteklerin esiri olmaktan, kendini beðenmiþlikten, baþ olma tutkusundan, aþýrý dünya isteði ve mevki sahibi olma ihtirasýndan arýnmaktýr.
3. Kalbin ve gönlün abdesti: Ýki yüzlülük, bozgunculuk ve kötü ahlâktan uzak durmaktýr. Büyüklenme yýkanýnca, alçak gönüllük doðar. Hýyanet kirleri yýkansa, sözünde durma ve güven nûru doðar.
4. Dilin abdesti: Yalan, dedi-kodu, iftira ve boþ sözden, insanlarýn ayýplarýný merak etmekten ve gizli hallerini ortaya çýkarmaktan, faydasýz konuþmaktan uzak durmaktýr. Yalan ve koðuculuk yýkansa, doðruluk ve vefâ doðar. Ýftira ve itham etme yýkansa, sevgi görülür.
5. Zâhir abdesti: Bu, bildiðimiz abdesttir. Yani dînî bilgi olarak öðrendiðimiz þekilde, temiz su ile abdest organlarýný yýkamaktýr. Sonuçlarý ise þöyle temenni edilir: Abdest alan kimsenin yüzünü yýkamasý, mahþer günü yüzünün nurlu olmasýna yol açar. Kolunu yýkayýnca cömertlik nurlarý hasýl olur. Ayrýca amel defterinin sað eline verilmesi gibi bir lûtfa eriþir. Ayaðýný yýkayýnca, âhiretteki manevî engelleri kolaylýkla geçme imkâný doðmuþ olur. Ýþte bu tür temizlik ve bu mânâda abdest alýþ, Allah'a yaklaþmayý ve O'na kavuþmayý saðlar.
Ýslam'ýn dýþ temizliðine ve ale'1-umum sýhhat ve afiyete verdiði ehemmiyet de büyüktür. Bu, diðer dinlerin hiçbirinde yoktur. Bugünkü medenî alem dün 17. Asra kadar yýkanmak nedir, bilmezdi. Halbuki Müslümanlýk, abdesti, guslü ve diðer bütün temizlikleri bundan ondört asýr evvel emretmiþtir. Ýslam'ýn bu emri bile önemli bir imtiyazdýr.
MANEVÝ TEMÝZLÝK
Peygamber’imizin (s.a.v.) buyuruyor ki:
“Þüphesiz ki, Allah Teala, temiz olan ibadet ehlini sever." (el-Hatib)
Yine bir hadisi þerifte buyrulmuþtu ki:
“-kim güzelce abdest aldýktan sonra gözünü göðe doðru kaldýrarak kelime-i þahadet getirir ise istediðinden gireceði sekiz cennet kapýsý ona açýlýr.”
Yine bir hadisi þerifte buyuruluyor ki:
“-kim güzelce abdest alýp iki rekat namaz kýlar ve her ikisinde de içinde dünya ile ilgili bir endiþe taþýmazsa, anasýndan doðduðu gün gibi günahlarýndan sýyrýlýr.”
Yine bir hadiste buyuruluyor ki:
“-abdest alýrken Allah’ýn adýný anan kimsenin Allah bütün vücudu temizler. Fakat Allah’ ýn adýný zikretmeden abdest alan kimsenin sadece su dokunan azalarý temizlenir.”
Alýntý
radyobeyan