Cevap By: Hadice Date: 02 Ekim 2010, 16:21:37
Cevap:
"O halde onlardan yararlanmanýza karþýlýk kararlaþtýrýlmýþ olan ücretlerini bir hak olarak verin" ayetinde tutunacaklarý bir husus yoktur.
Bu ayetin iniþi, ileri sürdükleri gibi mut'a nikahýyla ilgili deðildir. Ayeti mut'a nikahýna delil olarak zikredenler ayetin bu meseleyle ilgili olarak indiðini ileri sürerek deðil, ayetin umumi anlamýndan hareket etmiþlerdir.
Ayet, sahih nikah konusunda inmiþtir. Siyak ve sibaký da açýkça bunu ortaya koymaktadýr.
Ayet, Nisa suresinde hangi kadýnlarýn helal ve hangilerinin haram olduðunu anlatan ayetler gurubunun içerisinde bir ayettir. Sözkonusu ayetler þöyledir.
"Size (þunlarla evlenmeniz) haram kýlýndý: Analarýnýz, kýzlarýnýz, kýzkardeþleriniz, halalarýnýz, teyzeleriniz, kardeþ kýzlarý, kýz kardeþ kýzlarý, sizi emziren analarýnýz, süt bacýlarýnýz, karýlarýnýzýn analarý, birleþtiðiniz karýlarýnýzdan olup evlerinizde bulunan üvey kýzlarýnýz -eðer onlarla henüz birleþmemiþseniz (kýzlarýný almaktan ötürü) üzerinize bir günah yoktur- kendi sulbünüzden gelen oðullarýnýzýn karýlarý ve iki kýzkardeþi bir arada bulundurmanýz. Ancak geçmiþte olanlar hariç. Þüphesiz Allah, çok baðýþlayan, çok merhamet edendir. (Savaþta esir olarak) ellerinize geçen (cariyeler) müstesna, evli kadýnlar (la evlenmeniz)de (yasaklandý, tþte bunlar) size Allah'ýn yazdýðý yasaklardýr. Bunlardan ötesini, iffetli yaþamak, zina etmemek þartýyla mallarýnýzla istemeniz (mehirlerini verip almanýz), size helal kýlýndý. O halde onlardan yararlanmanýza karþýlýk kesilen ücretlerini (mehirlerini) bir hak olarak verin. Mehrin kesiminden sonra karþýlýklý anlaþmak (suretiyle kesilenden az veya çok vermeniz) de üzerinize bir günah yoktur. Þüphesiz Allah bilendir, hikmet sahibidir." [456]
Yüce Allah, kadýnlardan haram olanlarý zikrettikten sonra "bunlardan ötesini iffetli yaþamak, zina etmemek þartýyla mallarýnýzla istemeniz (mehirlerini verip almanýz), size helal kýlýndý" buyurmaktadýr. Yani sahih bir nikah ile nikahladýklarýnýz size helaldir. Yüce Allah daha sonra nikahýn hükmünü buna atfederek, nikahtan sonra nikahladýðýnýz kadýnla gerdeðe girersenizi kastederek "yararlanmanýza karþýlýk" buyurmaktadýr. Yani size helal kýlman kadýnlardan eþlerinizi seçebilirsiniz ve seçip nikahtan sonra onlarla gerdeðe girerseniz mehirlerini tam olarak verin, bu bir emirdir. Onlar bunu artýk hak etmiþlerdir. Çünkü mehri tam olarak haketmeleri, onlarla beraber yatmakla olur. Nitekim bir ayette þöyle buyurulmaktadýr: "Bir mehir kestiðiniz taktirde, henüz dokunmadan onlarý boþamýþsanýz kestiðinizin yarýsýný (verin). [457]
Diðer deliller:
îbnu Cerir, Muaviye b. Salih, Ali b. Ebî Talha'dan, Ibnu Abbas'dan: "Onlardan yararlanmanýza karþýlýk kararlaþtýrýlmýþ ücretlerini bir hak olarak verin" ayetiyle ilgili olarak þöyle dediðini naklediyor: Sizden bir erkek bir kadýnla evlenir ve bir defa da olsa onunla yatarsa mehrinin tamamý vacip olur. Kadýndan yararlanmak, onunla yatmaktýr. "Kadýnlara mehirlerini bir hak olarak verin[458] ayetinin anlamý budur.
Hasan-ý Basri ve Mücahid'den de "onlardan yararlanmanýz" sözünün, onlarla yatmak anlamýnda olduðunu Ibnu Cerir nakletmektedir.
Ayný þekilde Yunus'tan Ibnu Vehb'in þöyle dediðini nakletmektedir: Ibnu Zeyd, "onlardan yararlanmanýza karþýlýk ücretlerini bir hak olarak verin" ayetinden kastedilenin onlarla yatmak olduðunu söylemektedir. Kur'an'da anlatýlan þudur: Kadýnla evlenir ve ondan yararlanýrsan ücretini yani mehrini ver. Eðer belirlenmiþ mehir miktarýndan bir kýsmýný sana baðýþlarsa senin için o baðýþlananý yemek caizdir. Bundan sonra ölüm durumunda kadýna iddet beklemek ve miras almak bir haktýr. Ayette geçen "yararlanma" onunla yatmaktýr. [459]
radyobeyan