Hazreti İdris (a.s) By: fakir Date: 18 Mart 2009, 23:32:15
Hz. Idris, Hz. Sit aleyhisselamın torunlarından bir peygamberdir. Kendisine 30 suhuf kitap verildi. Asıl adı Ahnuh' (Hanuh) dur. Kur'an-i Kerimde, cok kitap okuduğu icin ona Idris lakabı verilmistir. Ayrıca, kendisine peygamberlik, hikmet ve sultanlık verildiği icin « müselles bin ni'me » (kendisine 3 nimet verilen ) de denilmiştir. Idris aleyhisselam'in Babil veya Misir'da Münif'de doğup yaş****ği rivayet edilmiştir. Babasının ismi Yerd'dir. Annesinin ismi Berre veya Esvet'tir. Kendisi Adem aleyhisselamin altıncı göbekten torunudur. Adem (a.s) kadar olan nesebi şöyledir: Idris (a.s) - Yerd - Mehlail - Kinan - Enus - Sit (a.s) - Adem (a.s). Idris aleyhisselamin pek cok evladı olmustur. Bunlardan en meşhuru Metüselah'dir, cünkü Resulullah efendimizin nuru Idris aleyhisselamdan sonra ona gecmiştir. Adem aleyhisselam'ın oğlu Kabil'in evladından olan bir topluma peygamber gönderilmistir. Cebrail aleyhisselam 4 defa gelip ona Allah'ın emir ve yasaklarını bildirmistir. Idris aleyhisselamin bunları insanlara 105 veya 120 sene bildirdiği rivayet edilmiştir. Kendisine verilen bircok mucizelerden bazıları, ağaclarda ne kadar yaprak olduğunu bilmesi, havadaki bulutlara cekilmeleri icin emir verebilmesi ve kendisinden sonra gelecek olan peygamberleri haber vermesi idi. Insanlara peygamberimizin vasıflarını ve kendisinden sonra vukuu bulacak olan Nuh tufanını anlatmıstır. Ama ne yazık ki kendisine cok az kişi itaat etmiştir. Idris aleyhisselam 72 dil konusurdu ve her kavmi hak dine kendi dili ile davet etmistir. Kendisi 100 sehir kurmustur. Insanlara cok ilimler ögretmistir. Bunlardan bazıları fen, tıp, astronomi ve daha nice ince ve derin ilimleri anlattı. Kendisi kalem ile yazan ve iğne ile diken (bunun icin ona terzilerin pırı de denilmiştir) ilk insandır. Bunlar tabiiki Allah'in ona bir ihsanıdir. Yeryüzünün meskun (yerlesilmis) yerlerini 4 bölgeye ayırıp her birisine bir vekil tayin etmiştir. Bir müddet sonra Aşure gününde göge kaldırıldı: « Kitapta Idris'i de an. Hakikaten o, pek doğru bir insan, bir peygamberdi .Onu üstün bir makama yücelttik » (El-Meryem, 56-57) .
Ynt: Hazreti İdris (S.A) By: ehlidunya Date: 16 Ağustos 2010, 15:17:00
Kur'an-i Kerimde, cok kitap okuduğu icin ona Idris lakabı verilmistir. Idris aleyhisselamin bunları insanlara 105 veya 120 sene bildirdiği rivayet edilmiştir. Kendisine verilen bircok mucizelerden bazıları, ağaclarda ne kadar yaprak olduğunu bilmesi, havadaki bulutlara cekilmeleri icin emir verebilmesi ve kendisinden sonra gelecek olan peygamberleri haber vermesi idi. Insanlara peygamberimizin vasıflarını ve kendisinden sonra vukuu bulacak olan Nuh tufanını anlatmıstır. Ama ne yazık ki kendisine cok az kişi itaat etmiştir. Idris aleyhisselam 72 dil konusurdu ve her kavmi hak dine kendi dili ile davet etmistir. Kendisi 100 sehir kurmustur. Insanlara cok ilimler ögretmistir. Bunlardan bazıları fen, tıp, astronomi ve daha nice ince ve derin ilimleri anlattı. Kendisi kalem ile yazan ve iğne ile diken (bunun icin ona terzilerin pırı de denilmiştir) ilk insandır. Bunlar tabiiki ALLAH'in ona bir ihsanıdir. Yeryüzünün meskun (yerlesilmis) yerlerini 4 bölgeye ayırıp her birisine bir vekil tayin etmiştir. Bir müddet sonra Aşure gününde göge kaldırıldı: « Kitapta Idris'i de an. Hakikaten o, pek doğru bir insan, bir peygamberdi .Onu üstün bir makama yücelttik » (El-Meryem, 56-57) .
ALLAH RAZI OLSUN ÇOK GÜZEL BİR PAYLAŞIM
Ynt: Hazreti İdris (S.A) By: sümeyra Date: 20 Şubat 2011, 13:48:55
72 dil konusurdu ve her kavmi hak dine kendi dili ile davet etmistir. Kendisi 100 sehir kurmustur. Insanlara cok ilimler ögretmistir. Bunlardan bazıları fen, tıp, astronomi ve daha nice ince ve derin ilimleri anlattı. Kendisi kalem ile yazan ve iğne ile diken (bunun icin ona terzilerin pırı de denilmiştir) ilk insandır. Bunlar tabiiki ALLAH'in ona bir ihsanıdir. Yeryüzünün meskun (yerlesilmis) yerlerini 4 bölgeye ayırıp her birisine bir vekil tayin etmiştir.
Bunlar çok güzel bilgiler..İnsanların maymundan geldiğini iddia edenlerin bunu okumasını çok isterdim doğrusu..Hz.Adem a.s. dan 6 kuşak sonra böyle bir medeniyeti neyle açıklarlar acaba?
Allah razı olsun hocam..Güzel paylaşımınız için..
Ynt: Hazreti İdris (S.A) By: Zeynep7D Date: 21 Nisan 2014, 14:08:11
O zaman yaşayan insanlar peygamberlerin söylediği şeylerin yaşandığı bilselerdi ve bu zamandaki insanlarda o yaşanmış olayları peygamberlerin ağzından duysalardı iman etmeyenler bile iman ederlerdi ama biz müslümanlar Peygamberimize görmeden iman etmeliyiz. Zaten önemli olanda görmeden iman etmek çok güzel bir paylaşım :)
Ynt: Hazreti İdris (S.A) By: ceren Date: 09 Temmuz 2015, 17:14:35
Aleykümselam.Hz.İdris Hz.Ademin 6.göbekten torunudur.Ve Hz.Kabilin kavmine gönderilip imanı,Allaha inancı tebliğ etmiştir.100 şehir kurmuş.Tıp alanında,felsefe alanında,bilim alanında çalışmalar yapmış,terzilerin piri olarak da bilinir.Hz.İdris göğe yükseldiğin de nuru peygamber efendimize geçmiştir.....
Ynt: Hazreti İdris (a.s) By: aysegul999 Date: 09 Temmuz 2015, 17:21:06
Esselamu aleykum ve rahmetullahi ve berekatuh , isminin çok kitap okuyan anlamında verildiğini bilmiyordum. Allah c.c razı olsun kardeşim.
Ynt: Hazreti İdris (a.s) By: [Muhammed] Date: 13 Temmuz 2015, 01:15:11
Ve Alleykümselam Ve Rahmetullah Ve Berekatuh.Hz.İdris a.s 72 dil konuştuğu yeni öğrendim İnşaAllah.Hz.İdris a.s insanlara ilim öğretmiş.Tebliğe devam etmiştir.Ve bir çok mucizesi vardır İnşaAllah.Allah razı olsun.
Ynt: Hazreti İdris (a.s) By: ikranur 7d Date: 13 Temmuz 2015, 03:13:57
Ve Alleykümselam Ve Rahmetullah Ve Berekatuh.
Demek ki tıp, astronomi,fen ve birçok dilleri bilmesi ve ilimleri bilmesi İdris (a.s) zamanından gelmedir.mucizeleride çok güzelmiş.Paylaşım için Allah razı olsun.
Ynt: Hazreti İdris (a.s) By: saniye Date: 13 Temmuz 2015, 10:36:00
Ve aleykumusselam. İlk terzinin İdris as olduğunu duymuştum, hayatı hakkında yeni bilgiler de edinmiş olduk.
Ynt: Hazreti İdris (a.s) By: melda 6D Date: 15 Temmuz 2015, 16:18:32
Selamün aleyküm. Rabbim bizleri de kendi katında yükseltsin. Allah c.c razı olsun.
Ynt: Hazreti İdris (a.s) By: mevlüde06 Date: 17 Temmuz 2015, 08:36:12
Ve aleykumusselam ve rahmetullah;Allah razı olsun hocm çok değerli bilgiler.
bilmediğim birçok şeyi vesilenizle öğreniyorum.
Rabbim ilmimiiz diam eylesin inşalalh
Ynt: Hazreti İdris (a.s) By: Bilal2009 Date: 17 Temmuz 2015, 09:54:51
Ve aleykümüsselam ve rahmetüllah, Hz. Adem (as) dan 6 kuşak sonra Hz. İdris ( as) yaşamış. İnsanlar bu kısa sürede ne çabuk azmışlar.
Ynt: Hazreti İdris (a.s) By: ykpcn Date: 10 Ağustos 2015, 21:49:40
Ve aleykümüsselam ve rahmetullah ve berekatuh.Hz. İdris'in ağaçlarda kaç yaprak olduğunu bilmesini,bulutlara çekilmelerini emri verebilmesini ve kendisinden sonra gelecek olan Nuh tufanını bilip insanlara anlattığını bilmiyordum.Öğrenmiş oldum.Allah (c.c) razı olsun paylaşımdan dolayı.
Ynt: Hazreti İdris (a.s) By: Kevšer Date: 16 Ağustos 2015, 14:56:34
Bu güzel değerli bilgiler için Rabbim Razı olsun . Peygamberlerimizin hayatını okurken bazı şeyleri daha iyi anlıyorum.Rabbim bizleri doğru yol üzre olanlardan eylesin inşaAllah.
''Ey Muhammed kitapta İdris'e dair söylediklerimizi de an.Çünki o, dosdoğru bir
Peygamberdi.Onu yüce bir yere yükselttik. ''(Meryem,19-56-57).
Ynt: Hazreti İdris (a.s) By: ceren Date: 20 Ocak 2018, 16:02:56
Aleykümselam.Hz.İdris , Hz. Sit aleyhisselamın torunlarından bir peygamberdir. Kendisine 30 suhuf kitap verildi.72 dil bilen HZ.İdrsi her kavme kendi dili ile tebliğde bulunmuştur.Tıp,fen ,astronomi, gibi bir çok ilim bilgisine ve bir çok mucizeye de sahiptir.Rabbim razı olsun bilgilerden kardeşim..
radyobeyan