Vaaz Projeleri
Pages: 1
Kadir Gecesi By: reyyan Date: 26 Eylül 2010, 07:01:55
KADÝR GECESÝ


Gazi ERDEM


I- Konunun Plâný

A-Mübarek geceler nelerdir
1.Mevlid kandili
2.Regaib kandili
3.Berat kandili
4.Mirac kandili
5.Kadir gecesi
B-Kadir gecesi
1.Kadir gecesinin mübarek geceler içindeki yeri
2.Kadir gecesinin önemi
3.Kadir gecesi nasýl deðerlendirilmeli
4.Kadir gecesi ile ilgili ayetler
5.Kadir gecesi ile ilgili hadisler   
C-Mübarek gün ve gecelerin toplumsal hayata katkýlarý

II- Konunun Açýlýmý ve Ýþleniþi

Konuya  mübarek gecelerin önemi  ve bunlarýn neler olduðu anlatýlarak baþlanýr. Daha sonra kadir gecesinin mübarek geceler içindeki yeri ve önemi anlatýlýr. Akabinde mübarek gün ve gecelerin toplumsal hayata katkýlarý anlatýlarak vaaz bitirilir.
 
III- Konunun Özet Sunumu

Mübarek gün ve geceler toplumumuzda büyük þevk ve iþtiyakla kutlanan gecelerdir. Bu geceler bayram havasý içeriisnde geçmektedir. Ýþte bu gecelerden biri de Kadir gecesidir. Kadir; deðer, kýymet ve itibar demektir. Bu geceye Kadir Gecesi denilmesi þeref ve kiymetinden dolayýdýr. Zaman ve mekanlar; kendilerinde meydana gelen önemli olaylarla deðer kazanýrlar. Kadir Gecesini bu derece deðerli kýlan en önemli sebep de Kur’ân-ý Kerîm’in bu gece indirilmeye baþlanmýþ olmasýdýr. Kur’ân-ý Kerîm’in nüzulü ve Peygamberimizin insanlýða son peygamber olarak gönderilmesi, dünya tarihinin en önemli hadisesidir.
Ýslam alimleri Kadir gecesinin Ramazan’ýn 27. gecesi olduðu konusunda ittifak etmiþ olmalarýna raðmen, Ýslâm kaynaklarýnda belirtildiðine göre Allah Teâlâ bir takým hikmetlere dayanarak Kadir gecesini ve onun dýþýnda daha bazý þeyleri de gizli tutmuþtur. Bunlar: Cuma günü içerisinde duanýn kabul olacaðý saat; beþ vakit içerisinde Salât-ý vusta; ilâhî isimler içerisinde Ýsm-i Azam; bütün taatlar ve ibadetler içerisinde rýzay-ý ilâhî; zaman içerisinde kýyamet ve hayat içerisinde ölümdür. Bunlarýn gizli tutulmasýndan maksat mü'minlerin uyanýk, dikkatli ve devamlý Allah'a ibadet ve taat içerisinde olmalar]. saðlamaktýr. Mü'minler bu geceyi gaflet içerisinde geçirmemeli, ibadet ve taatle deðerlendirmelidir.
Kadir Gecesini gereði gibi anlayýp hakkýyla deðerlendirmenin yolu, Kur’ân-ý Kerîm’in eþsiz mesajlarýný anlamaktan geçer. Bu itibarla, Kadir Gecesi Kur’ân-ý öðrenme ve Rasûlüllah’ý tanýma, onlarýn öngördüðü fazilet ilkeleri doðrultusunda yaþama ve her türlü kötülüðü terketme vesilesi kabul edilmelidir. Zira, insanlara dünya ve âhiret mutluluðunu saðlamayý hedefleyen ve manevi varlýðýmýzý karartan her türlü olumsuzluktan arýndýrarak, bizi üstün ahlâkî deðerlere yönelten Kur’ân’dýr. O’nun getirdiði ilke ve prensiplerin özünde aydýnlýk, hoþgörü, dostluk ve kardeþlik vardýr. O, insanlar arasýnda sevgi, uzlaþma, yardýmlaþma, kardeþlik ve istikrarý saðlayacak; fert ve toplum planýnda pek çok ahlâkî ve sosyal problemin hak ve adalet çerçevesinde çözülmesine ýþýk tutacak ve insanlara geliþme yollarýný göstererek onlarý geleceðe hazýrlayacak ilâhî ölçüleri içeren bir kitaptýr. Kur’ân’ýn bu özelliði, “Gerçekten bu Kur’an en doðru olan yola götürür ve iyi iþler yapan mü’minler için büyük bir mükafat olduðunu müjdeler”  “Biz Kur’an’dan, mü’minler için þifa ve rahmet olacak þeyler indiriyoruz.”  ayetleriyle  dile getirilmektedir. Ayrýca bu geceyi, namaz kýlarak, Kur'ân-ý Kerim okuyarak, tevbe, istiðfâr ederek ve dua yaparak deðerlendirmeli, geçen hayatýmýzýn Kur’an ve Sünnet’e uygun olup olmadýðýnýn muhasebesini yapmalýyýz. Dargýnlýk, kýrgýnlýk, kin ve nefretin yerine sevgi, saygý, hoþgörü, dostluk ve kardeþliði hâkim kýlmalýyýz. Yetimlerin, kimsesizlerin, fakir ve muhtaçlarýn yüzünü güldürmeli, onlara yardým elimizi uzatmalýyýz bu gece büyük bir fýrsattýr. Bu nedenle manen bin aydan daha hayýrlý olduðu müjdelenen, dolayýsýyla, yaklaþýk 80 küsur yýllýk bir insan ömrüne bedel olan bu geceden gerektiði þekilde istifade etmeliyiz. Sayýsýz manevî güzelliðin yaþandýðý ve mükafatlarýn sýnýrsýz olarak verildiði bu gecede; özümüze dönerek gaflet içinde geçen günlerimizi sorgulamalý, kendimizle hesaplaþmalý, iyi ve güzel davranýþlarýmýzý artýrmaya, kötü davranýþlardan uzaklaþarak kalbimizdeki manevî kirleri temizlemeye çalýþmalýyýz.
Bu gibi mübarek gün ve geceleri deðerlendirirken gözden uzak tutulmamasý gereken bir durum ise,  ibadet ve taatlerimizi sadece bu geceye hasretmemeli, her zaman Allah’ýn kulu ve Hz. Muhammed (sav)in ümmeti olduðumuzu hatýrda tutup, ona göre hayatýmýzý yönlendirmeliyiz.
Müberek gün ve geceler toplumsal hayata pek çok yönden katký saðlamakta, bu gün ve geceler vesilesi ile insanlar birbirlerini ve yakýnlarýný aramakta, yetimler ve fakirler gözetilmekte, hastalar ziyaret edilmekte ve dargýnlar barýþmaktadýr.
 
   IV- Konu Ýþlenirken Baþvurulabilecek Bazý Ayetler


إِنَّا أَنزَلْنَاهُ فِي لَيْلَةِ الْقَدْر وَمَا أَدْرَاكَ مَا لَيْلَةُ الْقَدْر لَيْلَةُ الْقَدْرِ خَيْرٌ مِّنْ أَلْفِ شَهْرٍتَنَزَّلُ الْمَلَائِكَةُ وَالرُّوحُ فِيهَا بِإِذْنِ رَبِّهِم مِّنْ كُلِّ أَمْر سَلَامٌ هِيَ حَتَّى مَطْلَعِ الْفَجْرِ

“Þüphesiz, biz onu (Kur’an’ý) Kadir gecesi’nde indirdik.  Kadir gecesi’nde olduðunu sen ne bileceksin! Kadir Gecesi bin aydan daha hayýrlýdýr. Melekler ve Ruh o gecede, Rablerinin izniyle her türlü iþ için iner de iner. O gece, tan yerinin aðarmasýna kadar bir esenliktir.” 

V- Konu Ýþlenirken Baþvurulabilecek Bazý Hadisler


عَنْ عَائِشَةَ، قَالَتْ قُلْتُ يَا رَسُولَ اللَّهِ أَرَأَيْتَ إِنْ عَلِمْتُ أَىُّ لَيْلَةٍ لَيْلَةُ الْقَدْرِ مَا أَقُولُ فِيهَا قَالَ ‏"‏ قُولِي اللَّهُمَّ إِنَّكَ عَفُوٌّ كَرِيمٌ تُحِبُّ الْعَفْوَ فَاعْفُ عَنِّي ‏"‏

Hz. Aiþe validemiz demiþtir ki; Rasûlüllah (sav)'e: "Ey Allah'ýn Rasûlü! Kadir gecesine rastlarsam nasýl dua edeyim?" diye sordum. Rasûlüllah (sav):" Allah'ým sen çok affedicisin, affi seversin, beni affet." diye dua et, buyurdu.
عَنْ عَائِشَةَ أَنَّ رَسُولَ اللَّهِ ص قَالَ ‏"‏ تَحَرَّوْا لَيْلَةَ الْقَدْرِ فِي الْوِتْرِ مِنَ الْعَشْرِ الأَوَاخِرِ مِنْ رَمَضَانَ ‏"‏‏

Hz. Aiþe (sav) den: Peygamber þöyle buyurdu: Kadir gecesini Ramazanýn son on gününün tek gecelerinde arayýnýz.
عَنْ زِرَّ بْنَ حُبَيْشٍ، يَقُولُ سَأَلْتُ أُبَىَّ بْنَ كَعْبٍ - رضى الله عنه - فَقُلْتُ إِنَّ أَخَاكَ ابْنَ مَسْعُودٍ يَقُولُ مَنْ يَقُمِ الْحَوْلَ يُصِبْ لَيْلَةَ الْقَدْرِ ‏.‏ فَقَالَ رَحِمَهُ اللَّهُ أَرَادَ أَنْ لاَ يَتَّكِلَ النَّاسُ أَمَا إِنَّهُ قَدْ عَلِمَ أَنَّهَا فِي رَمَضَانَ وَأَنَّهَا فِي الْعَشْرِ الأَوَاخِرِ وَأَنَّهَا لَيْلَةُ سَبْعٍ وَعِشْرِينَ ‏.‏ ثُمَّ حَلَفَ لاَ يَسْتَثْنِي أَنَّهَا لَيْلَةُ سَبْعٍ وَعِشْرِينَ فَقُلْتُ بِأَىِّ شَىْءٍ تَقُولُ ذَلِكَ يَا أَبَا الْمُنْذِرِ قَالَ بِالْعَلاَمَةِ أَوْ بِالآيَةِ الَّتِي أَخْبَرَنَا رَسُولُ اللَّهِ صلى الله عليه وسلم أَنَّهَا تَطْلُعُ يَوْمَئِذٍ لاَ شُعَاعَ لَهَا ‏.‏

Zir b. Hubeyþ diyor ki, Übey b. Ka'b'a sordum: Kardeþin Abdullah b. Mes'ud: "Yil boyunca ibadet eden Kadir gecesine isabet eder" diyor, dedim. Übey b. Ka'b dedi ki: "Allah Ýbn Mes'ud'a rahmet eylesin. O, insanlarýn Kadir gecesine güvenmemelerini istemiþtir. Yoksa Kadir gecesinin, Ramazanda, Ramazanýn da son on günü içerisinde yirmi yedinci gecesinde olduðunu biliyordu" dedi."- Bunu neye dayanarak söylüyorsun, Ey Ebü'l-Münzir (Übey b. Ka'b'ýn lakabý)" dedim. Übey;"- Ben bunu Rasûlüllah (s.a.s)'in bize haber vermiþ oldugu alametle söylüyorum ki, o da, "o gün güneþ þuasiz olarak doðar" dedi. 

VI- Yararlanýlabilecek Bazý Kaynaklar

DÝA “Kadir Gecesi” maddesi,
Buhârî, Kitabü Fadl-i Leyleti’l-Kadr.,
M. Asým Köksal, Kadir Gecesi,
S. Daim Duran, Mübarek Geceler,
Kazým Öztürk, Ýslamda Kutsal Gün ve Geceler

Dipnotlar:


  Ýsrâ, 17/9.
  Ýsrâ, 17/82.
  Kadr, 97/1-5.
  Tirmizî, “Deavât”, 84.
  Buhari, Leyletü’l-Kadr, 3.
  Müslim, Sýyam, 220.


radyobeyan