Haset By: reyyan Date: 24 Eylül 2010, 21:36:27
KÝÞÝSEL VE TOPLUMSAL GELÝÞÝMÝN ÖNÜNDEKÝ ENGELLERDEN BÝRÝ OLARAK HASET
Dr. Muhlis AKAR
I- Konunun Plâný
A-Haset kavramý
B-Haset ile gýpta arasýndaki fark
C-Kur’an’ýn hasete bakýþý
D-Hadislerde haset yasaðý
E- Hasedin zararlarý
1.Psikolojik zararlarý
2.Sosyal ve ekonomik zararlarý
F-Hasetten ve hasetçiden korunma yollarý
1.Ýslam’ýn müminleri kardeþ ilan ettiðini unutmamak
2.Ýlim,amel, ihlas ve takva sahibi olmak
3.Allah’a sýðýnmak (Muavizeteyn surelerini okumak)
4.Allah’ýn emir ve yasaklarýna uymak
5.Sabýrlý olup hasetçiyle çatýþmamak
6.Hasetçiye düþüncesinde yer vermemek
7.Hasetçinin kendisine musallat olmasýný bir musibet kabul edip, bu musibete sebep olabilecek günahlarýndan tevbe-istiðfar etmek
8.Ýkram ve ihsanla hasetçiyi utandýrmak
9.Hasetçinin kin ve kýskançlýk ateþini ona iyilik ederek söndürmek
10.Ýsraf, lüks ve gösteriþ tüketiminden sakýnarak insanlarýn haset duygularýný körüklememek
II- Konunun Açýlýmý ve Ýþleniþi
Konuya haset kavramý açýklanarak baþlanýr. Daha sonra ilgili âyet ve hadislerle hasedin dini durumu izah edilir. Bu arada haset ile gýpta arasýndaki fark söylenir ve yasak olanýn gýpta deðil, haset olduðu vurgulanýr. Vaazýn akýþý içerisinde Kur’an’da hasetçi özellikleri ön plana çýkarýlan Ýblis, Kabil ve Hz. Yusuf’un büyük kardeþlerinden örnekler verilerek hasedin, haset edenin bizzat kendisine ve toplumun ekonomik ve sosyal geliþmesine verdiði zararlar anlatýlýr. Vaazýn sonuna doðru genel bir deðerlendirme yapýlýr ve hasetten ve hasetçiden korunma yollarý anlatýlýr.
III- Konunun Özet Sunumu
Haset baþkalarýnýn sahip olduðu bir nimeti, mevki ve makamý, üstün sayýlan bir vasfý çekemeyerek, onun din kardeþinden alýnmasýný ve yok olmasýný istemektedir. Haset, dilimizde kýskançlýk ve çekememezlik olarak ifade edilir. Kýskançlýk yani haset, insanlarý mutsuz ve huzursuz eden manevi bir hastalýktýr. Bu ateþe gönlünü kaptýran kimse hem kendi rahatýný bozar, hem de baþkalarýný rahatsýz eder, hem de Allah’ýn takdirine rýza göstermediði için günahkâr olur. Yüce rabbimiz Kur’an-ý Kerim’inde, sevgili peygamberimiz de hadis-i þeriflerinde mü’minlerin birbirlerine haset etmelerini yasaklamaktadýr.
IV- Konu Ýþlenirken Baþvurulabilecek Bazý Ayetler
وَلاَ تَتَمَنَّوْاْ مَا فَضَّلَ اللّهُ بِهِ بَعْضَكُمْ عَلَى بَعْضٍ لِّلرِّجَالِ نَصِيبٌ مِّمَّا اكْتَسَبُواْ وَلِلنِّسَاء نَصِيبٌ مِّمَّا اكْتَسَبْنَ وَاسْأَلُواْ اللّهَ مِن فَضْلِهِ إِنَّ اللّهَ كَانَ بِكُلِّ شَيْءٍ عَلِيمًا
“Allah’ýn, kiminizi kiminize üstün kýlmaya vesile yaptýðý þeyleri (haset ederek) arzu edip durmayýn. Erkeklere kazandýklarýndan bir pay vardýr. Kadýnlara da kazandýklarýndan bir pay vardýr. Allah’tan, onun lütfunu isteyin. Þüphesiz Allah her þeyi hakkýyla bilendir.”
أَمْ يَحْسُدُونَ النَّاسَ عَلَى مَا آتَاهُمُ اللّهُ مِن فَضْلِهِ فَقَدْ آتَيْنَآ آلَ إِبْرَاهِيمَ الْكِتَابَ وَالْحِكْمَةَ وَآتَيْنَاهُم مُّلْكًا عَظِيمًا
“Yoksa, insanlarý; Allah’ýn lütfundan kendilerine verdiði þey dolayýsýyla kýskanýyorlar mý? Þüphesiz biz, Ýbrahim ailesine de kitap ve hikmet vermiþizdir. Onlara büyük bir hükümranlýk da vermiþtik.”
Haset zararlý bir duygu olduðu için yüce Allah hasetçinin þerrinden kendisine sýðýnmamýzý istemektedir:
قُلْ أَعُوذُ بِرَبِّ الْفَلَقِ. مِن شَرِّ مَا خَلَقَ . وَمِن شَرِّ غَاسِقٍ إِذَا وَقَبَ . وَمِن شَرِّ النَّفَّاثَاتِ فِي الْعُقَدِ . وَمِن شَرِّ حَاسِدٍ إِذَا حَسَدَ .
“De ki: “Yarattýðý þeylerin kötülüðünden, karanlýðý çöktüðü zaman gecenin kötülüðünden, düðümlere üfleyenlerin kötülüðünden, haset ettiði zaman hasetçinin kötülüðünden, sabah aydýnlýðýnýn Rabbine sýðýnýrým.” Hasetle gýpta birbiriyle karýþtýrýlmamalýdýr. Çünkü bunlar farklý þeylerdir. Çünkü haset, “baþkalarýnýn sahip olduðu bir nimeti, mevki ve makamý, üstün sayýlan bir vasfý çekemeyerek, onun din kardeþinden alýnmasýný ve yok olmasýný istemek” iken; gýpta, hayýr iþleyen ve iyilik yapan bir kimsenin elindeki nimetin yok olmasýný düþünmeden, öyle bir imkâna sahip olmayý arzu etmektir.” Bu nedenle gýpta duygusu yasaklanmamýþ, aksine bu uðurda yarýþýlmasý istenmiþtir. Dinimizde buna “Münafese” denir. Þu âyet-i kerime de bu konudaki yarýþý teþvik etmektedir.
“وَفِي ذَلِكَ فَلْيَتَنَافَسِ الْمُتَنَافِسُونَ
“Ýþte yarýþanlar, bunun için yarýþsýnlar “
Ayette sözü edilen yarýþ (münafese), baþkalarýnýn iyi haline imrenip, onlar gibi olmaya, hatta daha ileri gitmeye çalýþmak demektir. Bunun ise hasetle ilgisi yoktur. Yukarýda izah edildiði gibi bu durum haset deðil, gýptadýr.
Not: Bu Konuda þu âyetlere de bakýlabilir:Nisa,4/32,89; 54; Mutaffifin, 83/26; Felak 113/1-5; Sad,38/82-83; Al-i Ýmran,3/120;Hac,22/60; Talak,65/2-3; Kasas,28/54; Mü’min, 40/56; Fussilet,41/ 34-36;Haþr 59/9;
V- Konu Ýþlenirken Baþvurulabilecek Bazý Hadisler
Sevgili Peygamberimiz:
عَنْ أبي هُرَيرة أنَّ النبيَّ صَلّى اللهُ عَلَيْهِ وسَلَّم قالَ : « إيَّاكُمْ وَالحَسَدَ ، فَإنَّ الْحَسَدَ يَأْكُلُ الْحَسَناَتِ كَما تَأْكُلُ النًارُ الْحَطَبَ ، (أوْ قال) العُشْبَ »
Ebû Hüreyre radýyallahu anh'den rivayet edildiðine göre Nebî (sav) þöyle buyurdu:"Haset etmekten sakýnýn. Zira, ateþin odunu (veya otlarý) yiyip bitirdiði gibi haset de iyilikleri yer bitirir. "
Diðer bir hadislerinde de;
وعنْ أبي هُريْرةَ رضي اللَّه عنهُ أنَّ رسُول اللَّه صَلّى اللهُ عَلَيْهِ وسَلَّم قال : « إيًاكُمْ وَالظَّنَّ ، فَإنَّ الظَّنَّ أكْذَبُ الْحَدِيثِ ، وَلاَ تَحَسَّسُوا ، وَلاَ تَجسَّسُوا وَلاَ تَناَفَسُوا وَلاَ تَحَاسَدُوا ، وَلاَ تَباَغَضُوا، وَلاَ تَدَابَروُا ، وَكُونُوا عِبادَ اللَّهِ إخْواناً كَماَ أمَرَكُمْ . المُسْلِمُ أخُو المُسْلِمِ ، لاَ يَظْلِمُهُ وَلا يَخْذُلُهُ وَلا يَحْقِرُهُ ، التَّقْوَى هَهُناَ ، التَّقْوَى هَهُناَ » وَيُشِيرَ إلى صَدْرِه « بِحْسَبِ امْرِيءٍ مِن الشَّرِّ أنْ يَحْقِرَ أخاهُ المُسِْلمَ ، كُلُّ الْمُسْلِمِ على المُسْلِمِ حَرَامٌ : دَمُهُ ، وَعِرْضُهُ ، وَمَالُه، إنَّ اللَّهَ لاَ يَنْظُرُ إلىَ أجْساَدِكُمْ، وَلاَ إلىَ صُوَرِكُمْ ، وأعْماَلِكُم وَلَكِنْ يَنْظُرُ إلىَ قُلُوبِكُمْ».وفي رِوَايةٍ : « لا تَحاَسَدُوا ، وَلا تَبَاغَضُوا ، وَلا تَجَسَّسُوا ولا تحَسَّسُوا ولا تَنَاجَشُوا وكُونُوا عِبَادَ اللَّهِ إخْوَاناً » وفِي رِوايةٍ : لاَ تَقَاطَعُوا ، وَلا تَدَابَرُوا ، وَلا تَبَاغَضُوا ولا تحَاسَدُوا ، وَكُونُوا عِبَادَ اللَّهِ إخْوَاناً » .
Ebû Hüreyre (r.a.) 'den rivayet edildiðine göre Resûlullah (s.a.v.) þöyle buyurdu: "Zandan sakýnýnýz. Çünkü zan (yersiz itham), sözlerin en yalan olanýdýr. Baþkalarýnýn konuþtuklarýný dinlemeyin, ayýplarýný araþtýrmayýn, birbirinize karþý öðünüp böbürlenmeyin, birbirinizi kýskanmayýn, kin tutmayýn, yüz çevirmeyin. Ey Allah'ýn kullarý! Allah'ýn size emrettiði gibi kardeþ olun.
Müslüman müslümanýn kardeþidir: Ona haksýzlýk etmez, onu yardýmsýz býrakmaz, küçük görmez. (Göðsüne iþâret ederek) Takvâ buradadýr, takvâ buradadýr!” "Kiþiye, müslüman kardeþini hor görmesi kötülük olarak yeter. Müslümanýn her þeyi, kaný, namusu ve malý müslümana haramdýr. ” "Þüphesiz ki Allah, sizin bedenlerinize, dýþ görünüþünüze ve mallarýnýza deðil, kalblerinize kýymet verir. "
Bir rivâyette þöyle buyurulur: "Birbirinize haset etmeyin, kin tutmayýn. Baþkalarýnýn ayýplarýný araþtýrmayýn, konuþtuklarýný dinlemeyin, müþteri kýzýþtýrmayýn. Ey Allah'ýn kullarý! Kardeþ olun. "
Bir rivayette de þöyle buyurulur: "Birbirinizle alâkayý kesmeyin! Birbirinize sýrt dönmeyin! Birbirinize kin tutmayýn! Haset etmeyin. Ey Allah'ýn kullarý! Kardeþ olun!”
Sevgili peygamberimiz bir hadislerinde de;
وعنْ ابنِ مسْعُودٍ ، رضي اللَّه عنْه ، قَال : قَال رسُولُ اللَّهِ صَلّى اللهُ عَلَيْهِ وسَلَّم : « لاَ حَسَدَ إلاَّ فِي اثْنَتَيْنِ : رَجُلٌ آتَاهُ اللَّهُ مَالاً فَسَلَّطَهُ عَلىَ هلَكَتِهِ فِي الحَقِّ ، وَرَجُلٌ آتاهُ اللَّهُ الحِكْمَةَ فهُوَ يَقْضِي بِهَا ، وَيُعَلِّمُهَا » مُتَّفَقٌ عَليهِ .
Abdullah Ýbni Mes'ûd (r.a.) 'den rivayet edildiðine göre Resûlullah (s.a.v.) þöyle buyurdu:"Yalnýz þu iki kimseye gýbta edilir: Allah'ýn kendisine ihsân ettiði malý hak yolunda harcayýp tüketen kimse;
Allah'ýn kendisine verdiði ilimle yerli yerince hükmeden ve onu baþkalarýna da öðreten kimse. "
VI- Yararlanýlabilecek Bazý Kaynaklar
1. Riyazü’s-salihin, Terceme ve þerhi: M. Yaþar KANDEMÝR, Ý.L. ÇAKAN, R. KÜÇÜK, Erkam Yay, Ýst, II/194-203; II/413-414; VI/557-558.
2.Mustafa ÇAÐRICI, Diyanet Ýslâm Ansiklopedisi, Haset Mad, XVI/378-380;
3.Buhari, Mezalim 3, Temenni 5,Tevhid 45, Ýlim 15, Zekat 5, Ahkam 3, Edep 57,58,62; Müslim, Birr, 23,24,28,30,32,58, Müsafirin 266-268; Tirmizi, Birr,18; ibn Mace II/1408.
Dipnotlar:
Nisâ4/32
Nisâ4/54
Felâk 113/1-5
Mutaffifîn 83/26.
Ebû Dâvûd, Edeb 44. Ayrýca bk. Ýbni Mâce, Zühd 22.
Müslim, Birr 30 Müslim, Birr 32; Müslim, bu rivâyetlerin tamamýný (Birr 28–34).
Buhârî, Ýlim 15, Zekât 5, Ahkâm 3, Ý'tisâm 13, Tevhîd 45; Müslim, Müsâfirîn 268. Ayrýca bk. Tirmizî, Birr 24; Ýbni Mâce, Zühd 2.