Sizden Gelenler (Peygamber Efendimiz )
Pages: 1
Bilim Efendimiz i s.a.v. geriden takip ediyor By: sumeyye Date: 21 Eylül 2010, 18:17:23
BÝLÝM EFENDÝMÝZ’Ý (SAV) GERÝDEN TAKÝP EDÝYOR


"Hayat, varlýðýn nûrudur; hayat, her þeyin baþý ve esasý olarak, her þeyi her bir canlýya mal eder ve bir þeyi bütün eþyaya malik hükmüne geçirir. Hayat, çokluk âleminde bir çeþit vahdet tecellisidir ve çoklukta Ehadiyet'in bir aynasýdýr." Hayat, bilhassa onun en mükemmel þekli olan insan hayatý o derece önemlidir ki, Kur'ân-ý Kerim, her bir insaný nev' olarak ele alýr ve bundandýr ki, bir insaný öldürmeyi bütün insanlýðý öldürmüþ, bir insaný diriltmeyi de bütün insanlýðý diriltmiþ gibi kabûl eder. Bu öldürme ve diriltme, insanýn hem maddî, hem de mânevî hayatý cihetiyle olduðundan, dînî ilimlerle birlikte týp ilmi de Efendimiz (sav)'in dilinde bir arada zikredilmiþ ve O, kalplerin dirilmesi kadar, vücudun hayâtiyetine de önem vermiþtir. Allah Rasûlü (sav)'in týpla ilgili hadisleri pek çoktur; hadis külliyatýnda olduðu kadar, konuyla alâkalý yazýlmýþ kitaplarda da bulunabilecek bu hadis-i þeriflerin ihtiva ettiði týbbî gerçekler, yeni yeni modern týbbýn sahasýna girmekte ve her sahada olduðu gibi, bu sahada da ilimler Efendimiz'i (sav) çok geriden takip etmektedir. Bu hususta, týp açýsýndan dikkatimizi yeni yeni çeken hususlardan biri de, dünyanýn uydusu olarak Ay'ýn duygularýmýz üzerinde yaptýðý te'sirdir ve bilhassa dolunay, çoðu kiþilerde meydana getirdiði gerilimle suç iþlemeðe sebep olabilmektedir. Ay'ý iþaretle, "Þu ðâsikýn þerrinden Allah'a sýðýnýn" buyuran Ýki Cihan Güneþi, ihtimal Ay'ýn bu husûsiyetine de dikkat çekiyordu. O'nun, hicrî aylarýn 13. 14 ve 15'inci günleri oruç tutmayý tavsiye buyurmasýnýn altýnda, bir illet deðil, tabiî ki bir hikmet olarak, bu günlerde iþlenebilecek suçlara mani olmak bakýmýndan, orucun insaný suçtan alýkoyma husûsiyetine dikkat çekme yatýyor olabilir.

Zaman ilerledikçe Kur'ân-ý Kerîm ve Sünnet-i Nebeviye gençleþiyor. Modern ilim geliþtikçe on dört asýr önce gelen Ümmî Zat'ýn yaþadýðý ve tavsiye ettiði hayatýn en mükemmel hayat tarzý olduðu daha iyi idrak ediliyor ve getirdiði ilâhî beyan ve mesajlar daha iyi anlaþýlýyor. "De ki, hamdolsun Allah'a. O âyetlerini sizlere gösterecek siz de onlarý tanýyacaksýnýz." (Neml, 27/93).
"Kur'ân'ýn hak olduðu onlar için apaçýk ortaya çýkýncaya kadar Biz onlara delillerimizi hem dýþ âlemde hem de nefislerinde göstereceðiz. Rabbinin her þeye þahit olmasý yetmez mi?" (Fussilet, 41/53).Bilim ve Teknik Dergisi'nde(1) çýkan "Dolunay ve Suç" baþlýklý makaleyi okuyunca Efendimiz'in bu konuyla alâkalý tavsiyesini hatýrladýk, "sadakte ve bilhakký natakte" (doðru söyledin ve hakký konuþtun) sözü kulaklarýmýzda çýnladý.
Ýþte on dört asýrdýr binlerce inançlý âlimin önünde saygý ile selâm durup rahle-i tedrisine oturduklarý Ümmî Zat (sav)'ýn ilminin sonsuzluðunu ispat eden haber:
"Hindistan'dan iki bilim adamý, 1980'de dolunay sýrasýnda zehirlenmelerin ve 1984'te dolunay sýrasýnda suç iþlemenin arttýðýný bildirdi. Bu çalýþmalar bir týp dergisi olan British Medical C. P. Thakur'a göre, dolunay günlerinde zehir alma veya zehir verme yoluyla intihar ve cinayetlerin artýþ sebebi insan vücudundaki gelgit dalgalarýdýr. Dolunay sýrasýnda dünya, ay ve güneþ ayný doðru üzerinde olduklarýndan, ayýn insan üzerindeki çekim kuvveti artar. Bunun sonucu olarak vücuttaki su miktarý yüzde 60'ý aþar. Bunun yol açtýðý bedenî ve ruhî deðiþmeler, zehir alma-verme ve suç iþleme eðilimim arttýrmaktadýr. Araþtýrmacý, 5 yýl içinde üç polis karakoluna bildirilen suçlarý bilgisayara vererek ve bunu dolunay tarihleri ile karþýlaþtýrarak bu sonuçlara varmýþtýr."
Ýlim adamlarý, henüz tespit ettikleri ve bütün insanlýðý alâkadar ettiði bilinen bu meseleye ne gibi çözümler teklif etmektedirler? Ýlmî mahfillerde henüz bir çözüm ve tedavi görünmüyor; zaten mesele çok yeni. Ama gerçek çözüm on dört asýr Önce bu meseleyi bilip hal çaresi getiren, Kâinatýn Efendisi (sav)'nin getirdiði Muhammedi reçeteye tâbi olmak. Ýncelememizi biraz daha açalým:
Efendimiz (sav) ümmetine kamerî (Arabî) ayýn ortasýndaki günlerde yani, 13-14-15'inde oruç tutmayý ýsrarla tavsiye buyuruyor. Gündüz güneþle, gece de dolunayla aydýnlanan 24 saati aydýnlýk olan bu günlere fýkhî ifadesiyle "eyyam-ý bîd" beyaz günler denmiþ.
Þimdi bu mevzuda Efendimiz (sav)'in nurlu beyanlarýna göz atalým.
1. Ebu Hureyre (ra), Efendimiz'den rivayet ettiði bir hadîse göre þöyle diyor: "Dostum, Halilim (sav) bana her aydan üç gün oruç tutmayý tavsiye etti."(2)
2. Ebu'd-Derda (ra)'nýn rivayet ettiði hadiste: "Habibim bana yaþadýðým müddetçe terketmeyeceðim her ay üç gün oruç tutmayý tavsiye etti."(3)
3. Abdullah bin Amr'ýn rivayet ettiði bir hadiste Efendimiz (sav), þöyle buyuruyor. "Her aydan üç gün oruç tutmak bütün sene oruç tutmak gibidir."
Beyhakî, Taberanî Mu'cemu'l-Kebîr'de, Ebu Dâvud, Neseî, Ahmed b. Hanbel Müsned'inde, Bezzar ve Ýbni Hýbban Sahih'inde bu mânâya yakýn birçok hadis rivayet ediyorlar. Eyyâm-ý Bîd orucuyla alâkalý bütün hadis kitaplarýnda hadislere rastlamak mümkündür.
4. Ahmed b. Hanbel, Müsned'de Ýbn Hýbban Sahih'inde, ayrýca Beyhakî ve Bezzar, Ýbni Abbas (ra)'tan rivayet ediyorlar: "Efendimiz (sav) þöyle buyuruyor: Sabýr ayýnýn orucu (Ramazan) ve her aydan üç gün oruç tutmak göðsün "vahar"ýný giderir." "Vahar" kelimesi Arapçada kin, gayz, öfke, düþmanlýk, vesvese, hile, sinirlenme mânâlarýna gelmektedir.
5. Neseî, Amr bin Þurahbil (ra)'den rivayet ediyor: Efendimiz (sav) buyuruyor: "Size göðsün "vaharýný" gideren þeyi haber vereyim mi? Her ay 3 gün oruç tutmak." Ahmed bin Hanbel, Müsned'inde Ebu Zer (ra)'den Peygamber Efendimiz'in þöyle buyurduðunu rivayet ediyor: "Her ay 3 gün oruç tutmak göðsün "Maðarra"sýný giderir." Sahabiler sordular: "Ya Resulallah göðsün "maðarrasý" nedir?" Efendimiz buyurdular: "Þeytanýn pisliðidir''(4)
Ayda üç gün tutulan bu oruç hangi günlerde tutulacak? Tirmizî, Ýbn-i Mâce, Neseî, Ahmed bin Hanbel'in ittifakla Ebu Zer (ra)'den rivayet ettikleri hadiste Efendimiz þöyle buyuruyor: "Her ay üç gün oruç tutarsan 13-14-15'inde tut."
6. Ebu Dâvud ve Neseî'de Kudâme bin Milham þöyle söylüyor: "Efendimiz (sav) bize eyyâm-ý bîd'da (13-14-15) oruç tutmayý emrederdi. Bu bütün sene oruç tutmak gibidir" buyurdu.
7. Ýbn-i Ömer'in rivayet ettiði hadiste bir adam Resûlullah (sav)'e oruçtan sordu. Efendimiz (sav) 'bîd' orucuna devam et, her aydan üç gün buyurdu.5
Eyyâm-ý Bîd ile alâkalý hadisleri bir bütün olarak incelediðimiz zaman þunlarý anlayabiliriz:
A- Manevî Yönü: Efendimiz hergün orucu tavsiye etmiyor, Pazartesi, Perþembe, her ay üç gün veya eyyâm-ý bîd orucu ve daha fazla arzu eden ve gücü yetenler için Savm-ý Dâvud'u yani, bir gün oruç tutup bir gün oruç tutmamayý tavsiye ediyor. Ayette beyan edildiði gibi amellerin sevabý en az bire ondur, her ay üç gün oruç tutan kimse 30 gün oruç tutmuþ gibi sevap almýþ olur. Taberanî, Mu'cem-i Kebîr'de Meymûne'den rivayet ettiði bir hadiste Efendimiz (sav): "Her ay üç gün oruç tutun zira oruç tutulan her gün on günahý örter. Suyun elbiseyi temizlediði gibi günâhlarý temizler"(6) buyuruyor.

B- Maddî Yönü: Hadis þerhlerinde eyyâm-ý bîdýn fazileti ve sevabý üzerinde duruluyor. Ýbni Abbas rivayetindeki bu oruç göðsün iç sýkýntýsýný, keder ve kinini giderir ifadesi üzerinde fazla durulmuyor. 21. asrýn baþlarýnda dolunayýn insan üzerindeki menfî tesirlerinin farkýna varýnca Efendimiz'in (sav) tavsiyesini daha iyi anlýyor ve O'na olan imanýmýz ve sevgimiz artýyor. Keþke bu kadar orijinal olan sözleri ve bunlarýn mübarek sahibini muhtaç dünyaya duyurabilsek...
Bakalým dolunayýn insanlarýn üzerindeki menfî tesirini tespit eden bilim adamlarý bu tesirlere karþý korunma yollarýný ne zaman bulup insanlýðýn istifadesine sunacaklar? Ama ne kadar acele edip ellerini çabuk tutsalar da, aradaki 14 asýrlýk farký kapayamayacaklar! Bernard Shaw'un ifadesiyle, 'bütün problemleri, kahve içme rahatlýðý içinde çok kolay ve sade olarak çözen' týbb-ý nebevî sahibi Efendimiz (sav)'e yetiþemeyecekler! Ruhlarýmýzýn ve kalblerimizin tabibi, ilacý ve þifasýna binlerce salât ü selâm olsun...


DÝPNOTLAR
1-Eylül 1992
2- Buhari, Kiýabu's-Savm; Fethý'l-Bâri, c.4, s.226.
3- et-Tergib ve't-Terhib, c.2.s. 120
4- el-Fethu'r-Rabbanî, c. 10. (Nafile oruçlar babý).
5- Taberânî, Evsat: et-Tergib. Kitabu's-Savm.
6- el-Fethu'r-Rabbani, c. 10. (Hadis No; 27).


 
M. Refiî Kileci
Ynt: Bilim Efendimiz i s.a.v. geriden takip ediyor By: ceren Date: 18 Ocak 2017, 22:24:31
Esselamu aleykum.Rabbim bizleri peygamber efendimizin yolunda giden ve onun sunnetine tabi yasayan kullardan olalim inþallah.Rabbim razi olsun paylasimdan sumeyye abla...
Ynt: Bilim Efendimiz i s.a.v. geriden takip ediyor By: Sevgi. Date: 19 Ocak 2017, 02:44:09
Aleyna Ve Aleykümüsselăm. Mevlam bizleri Peygamberimiz'in yolundan hiç ayýrmasýn ve yolundan hakkýyla gidenlerden eylesin inþaAllah. Amin ecmain
Ynt: Bilim Efendimiz i s.a.v. geriden takip ediyor By: HALACAHAN Date: 19 Ocak 2017, 18:00:53
O alemlere rahmet olarak gonderilen peygamberdir.Mevlam sefaatine nail eylesin insaallah

radyobeyan